4020

На изборите: 24 часов работен ден за 300 лева

Стотици чакаха да отчетат протоколите от изборите 2 в 1 в 13- та палата на панаира в Пловдив тази сутрин. В 7 часа сутринта бяха отчетени резултатите от 352 секции от общо 472.

Дълга опашка на хора с чували и чанти беше се извила в 16- та РИК на чакащите да предадат най- после книжата.

Едни дремеха, седнали, други бяха си вдигнали краката, натежали от умора.  Споделиха, че една жена е припаднала и се наложи медицинският екип да се погрижи.

Линейка през цялата нощ е дежурила пред вратите на РИК.  За работата на изборите членовете на СИК ще си вземат малко над 300 лева - надница, на която далеч не всеки би се навил да се наеме у нас, камо ли в напреднали демокрации.


Валерия Митева, бивша учителка, изкара 24- часов работен ден като зам - председател на 49- та секция в СУ “Софроний Врачански” в “Тракия”. Въпреки че е на 64 години, изглеждаше и след безсънна нощ невероятно енергична.  Разказа, че от 30- годишна участва в комисии.

В класната стая беше много горещо, нямаше климатик и се чудя как децата издържат. С преброяването приключихме в 0,10 часа и два часа чакахме навън да дойде полицейска кола и да ни закарат до 16- та РИК. Пристигнахме в 2, 15 часа”, описа Валерия Митева. По тази причина се озоваха на опашка - номер 444. 

Съжалява, че активността вече е много по- ниска, отколкото на изборите преди години. 

“Хората са обезверени, а и ме е яд, че българският народ става лош -има злоба и завист. Докато не се обединим и сме добронамерени, нищо няма да се промени. Пречи ни, че сме изправени един срещу друг”, анализира Митева.

За грешка счита провеждането на изборите за НС и Европарламента в един ден, защото затрудни много отчитането на резултатите.

Иначе избирателите вече се ориентират при гласуването много добре след толкова често провежданите избори. Научили са урока, дано и политиците се вразумят, препоръчва учителката. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?