71

Извънредно: Нинова подаде оставка! Кой ще я наследи? ВИДЕО

Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, заяви лидерът на БСП

 

Председателят на БСП Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на партията.

Със своя ход Нинова реши да поеме отговорност за непрестижното пето място, на което завърши Столетницата на изборите.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка", обяви самата Нинова на извънреден брифинг в централата на партията.

Тя благодари на всички, които са подкрепили БСП.

"Най-голямата тревога и проблем за България е дъното на избирателната активност. Изключително ниска избирателна активност, която е наказание за всички ни в политическата система", посочи тя.

Нинова обясни, че този път протестният вот се е изразил в негласуване.

"На тези избори няма победител. Всички, без ДПС и ИТН губим гласове. Разбира се, най-много ПП-ДБ. ГЕРБ макар и да са първа сила трудно биха имали претенцията да управляват от името на едва 1/10 от българите. Тази конфронтация означава нестабилност. Вече няма голяма партия", добави тя.

"За нас е пълен провал поведението на българската социология. Нито едно от предсказаните от тях проценти не се сбъдва. Не става въпрос само за традиционните партии, но никой не улови партия "Величие", подчерта социалистката. 

"Стана ясно, че в ляво няма нищо сериозно освен БСП. Всички приказки за левици и други партии, приключиха. Някои са под половин процент, другите са с процент и малко. Само БСП представлява левите в парламента. Резултатите ни въпреки това са катастрофални, поради което подавам оставка, поемайки отговорност", добави лидерът на БСП. 

"Свиквам Националния съвет, който да избере кой да довърши мандата и да организира пълни отчети и избори из структурите", уточни Нинова. 

По думите й ще бъде организиран и процес през октомври.

Припомняме, че заради резултатите на изборите младежите в БСП поискаха оставки в партията. 

БСП получи 7,06%, като гласувалите за тях са 151 557 избиратели.

Транспарант с думите “Промяна Младежко обединение в БСП” и “Оставка” провисна на 10 юни от централата на партията на столичната улица "Позитано" 20.

Искането идва ден след изборите 2 в 1 и резултатът на БСП, която се очаква да бъде пета политическа сила в 50-то НС.


Членовете на Изпълнителното бюро на БСП трябва да решат кой да поеме управлението на социалистическата партия.

Припомняме, че на изборите Нинова бе избрана на 8 май 2016 г. за председател на БСП с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков.

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 9 оценки
3.9/5 от 9 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?