71

Изненадата на вота "Величие" - съмнения за руски пари, скандали и собствена армия

Партия "Величие" се оказа сензацията на току що приключилите избори. Новата формация събра при дебюта си около 3,5 процента и остана на ръба да влезе в парламента. Тя има поразителна прилика с "Възраждане" - тръгва от Варна, използва силна прокремълска, анти НАТО и анти ЕС пропаганда, като нейният идеолог Ивелин Михайлов (на снимката с Радев) навремето е бил близък с Костадин Костадинов. Всъщност, двамата си сътрудничиха и при изнасяне на паметника на хан Котраг (владетел на Волжка България) от Ветрино в Русия. То беше забранено от властите, но от "Исторически парк" го продадоха фиктивно в Турция,  а оттам премина Иран и Азербадджан, за да стигне Самара.

 

Михайлов с Радев

Ако старт на "Възраждане" бяха протестите срещу кабинета "Борисов" през 2020 година, продължени с яростната съпротива срещу Ковид мерките, за да избухне в проруски позиции по войната в Украйна, то "Величие" тръгва от един наглед прекрасен проект.

Това е "Исторически парк" - атракцион в село Неофит Рилски, община Ветрино. Намира се недалеч от Варна и привлича солиден брой туристи. Показва историята на нашите земи от появата на човешката цивилизация до Второто българско царство. Негов идеолог и директор е Ивелин Михайлов, а  при първата копка присъстват куп политици от региона, включително и областният управител на Варна -  Петър Пасев.

Пред годините собствениците не успяват да дадат обяснение откъде са набраните пари макар да има кампания по финансиране срещу акции. Цитират се суми от 20 до 200 милиона, с която е построен "Исторически парк". Медийни публикации се съмняват, че финансирането идва и от руски НПО организации.

В същото време се появяват обвинения, че набраните средства от инвеститори отиват по частни джобове. Има вече и съдебни дела, заведена от бизнес дама от известна IT фирма, както и от охранителна компания, грижела се отначало за "Исторически парк". Те претендират за стотици хиляди левове.

Пак известни медии сезират прокуратурата, че в община Ветрино, където вече превес имат съветниците на "Величие" се гради държава в държавата. Охраната по улиците се осъществява от частна фирма, а камерите не са на кметствата, а отново частни.

Феновете на "Левски" изявиха гражданската си позиция срещу "Исторически парк"

Гръмна и втори скандал, че под прикритието на спортни клубове там се обучават паравоенни формирования в стрелба, като босовете на ""Исторически парк" разполагат с оръжия. Съобщено беше и за граждански арести в общината. ДАНС и прокуратурата обявиха, че започват разследване.  Включително е на сигнали, че финансирането може да е непрозрачно. Появиха се и свидетелски показания, че там нещата са подредени като в класическа секта.

 

Тренировка на спортен клуб "Български юнак" по превземане на сграда - част от дейността на "Исторически парк".

Източник на "Марица" съобщи, че всъщност бизнес планът е доста добър. Къщите около "Исторически парк" навремето са били изкупени за без пари. Сега се градят нови, които вървят на съвсем прилични цени. Явно има клиенти до атракциона. "Може би поне 70 строежа имаше", добави източникът ни, който познава отлично миналото на Михайлов.

Родом от Горна Оряховица, Ивелин тръгва като застрахователен брокер във Варна, прави добри пари с компанията си. Близък е особено с една от големите ни фирми за недвижими имоти. Преди години демонстрира типично тузарски стил и определено си пада по Западната култура, научи "Марица". Винаги е с най-новия айфон, служителите му до един членуват в клубове на БМВ. Пътува по Австрия, Англия, редовно планира да гледа мачове на Ливърпул. Преди години никога не говори за политика, още по-малко за нещо по оста Русия-Западна Европа.  В интерес на истината някои негови партньори го описват като точен в бизнеса и с нюх за сделката. Други обаче твърдят, че са окрадени и водят дела.

Какво обръща мирогледа му, само може да гадаем. Първо се прочува през 2017 година. Чрез фондацията си "Въздигане" той лансира кампания, в която обяви, че ще дарява по 200 лв. на всяко семейство, което кръсти новороденото си дете Кубрат, Алцек, Аспарух, Тервел или Вълчан. Така родители от цялата страна получиха "шанса" да монетаризират номиналния си патриотизъм. Статистика за това колко от тях са се възползвали от тази оферта няма.

Партията му - "Величие", се появи на политическата карта по време на изборите за местна власт през октомври - ноември 2023 г. Тогава тя успя да спечели 40.51% от гласовете в община Ветрино, в която попада и с. Неофит Рилски, и да заеме 6 от 13-те места в местния общински съвет.

Съратник и лидер на две листи е на "Величие" е бившият служител в НСО подполковник Николай Марков. Той твърди, че е бил жертва на управлението при Георги Първанов, което карало охранителната служба да следи политици. От НСО отвръщат, че просто не е издържал физически тест. Марков твърди обаче, че го карали да прави унизителни лицеви опори пред "гардовете" на Маргините. После се прочу като критик на Бойко Борисов. Сега бившият служител на НСО открито плюе ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ, като също използва типична кремълска риторика то отношение на войната, НАТО и ЕС. Беше обявен за нов лидер на партията, но поне засега не  е вписан като такъв. 

Марков, както и Ивелин Михайлов не разчитат на обикновени медии, а изцяло на youtube изяви и мрежа от фейсбук групи. Последните не са особено популярни, но видеата на двамата, пълни с конспирации, са доста гледани.

Освен Марков, който е първи в Пловдив-град и в единия столичен МИР, "Величие" има трима водачи на листи, познати на публиката. Единият е Етиен Леви, прочутият музикант, за който беше извадено, че е сътрудничил на ДС. Менторът на таланти в популярни тв формати се защити, че само му завели картонче, но отказал да сътрудничи на соц службите. Леви води в 24 МИР - София.

Водач на листа в София-област е и Виктория Василева, организаторът на структурите на Слави Трифонов при триумфите на ИТН през 2021 година. Бойната дама, тръгнала от младежкото СДС и преминала през ДПС, беше канена да се отцепи заедно с Радостин Василев и останалите при падането на кабинета "Петков",  но заяви, че напуска политиката. 

Водач в Силистра пък е Стоян Георгиев, бивш депутат от "Продължаваме промяната" в региона. Той се прочу като бизнесменът със самолетите, тъй като притежава 8 аероплана, в интерес на истината не особено скъпи. С тях той върти бизнес. ПП официално съобщиха, че Георгиев не е вече техен още на 1 май. Явно бързо е намерил нова партия.

Прави впечатлението на три-четири имена, непознати за медиите, които обаче се въртят на първи места в повече от един район.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.8/5 от 18 оценки
3.8/5 от 18 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?