71

ГЕРБ бие с над 10% аванс, търси патерица за кабинет, рекорд по празни урни

ГЕРБ спечели убедително изборите за Народно събрание и европарламент с близо 10% аванс, събирайки около 26 на сто подкрепа. Българите обаче показаха, че им е писнало да гласуват и шестият пореден предсрочен вот записа рекорд по ниска избирателна активност. 

До урните за първи път от демокрацията насам отидоха по-малко от 2,3 млн. гласоподаватели. 

Битката за второто място остана най-голямата интрига на днешния вот, но приключи с превръщането на ДПС във втора сила и пълна катастрофа на "Продължаваме промяната-Демократична България", която беше изпреварена и от "Възраждане", макар разликата между трите формации да беше минимална.  БСП отново остана под 9%, а "Има такъв народ" събра около 5%.

Сензацията дойде от новата партия "Величие"

на създателя на "Историческия парк" край Варна Ивелин Михайлов, която прескочи бариерата от 4% и влезе в парламента. 

Победата на ГЕРБ, макар и много по-убедителна, е с по-нисък с повече от сто хиляди гласа резултат от спечелените над 600 000 на миналите избори, както и с по-малко депутати. 

Основните съперници на партията на Бойко Борисов обаче останаха далеч назад.  

ПП-ДБ се спихнаха надолу с над 200 000 гласа и десет процента. 

ДПС повтори обичайния си резултат като гласове, но водено за първи път от Делян Пеевски като съпредседател, постигна най-добрата си позиция. "Възраждане" също имаха амбиции да станат втора сила, но получиха сериозен удар от новоизлюпилата се партия "Величие", която играе на същата русофилска и патриотична струна.

Въпреки големите надежди, които се възлагаха на "Солидарна България" на Ваня Григорова и Мая Манолова, както и "Синя България" на Вили Лилков и Петър Москов, двете формации събраха около 2 процента. Те дори бяха задминати от другата голяма изненада- партията "Меч" на Радостин Василев, който преди това мина през ИТН и ПП.

Сега Бойко Борисов трябва да реши трудния ребус как да сформира правителство.  ГЕРБ имат сигурната подкрепа само на ДПС, които също обявиха, че искат стабилна власт. Вариантът "танго за двама" обаче имиджово не устройва Борисов, който вече декларира, че дори да имат мнозинство няма да управлява само заедно с движението. А и двете формации не могат да съберат мнозинство от 121 гласа. 

Бившите партньори от сглобката ПП-ДБ вече декларираха, че никога повече няма да се прегърнат с ГЕРБ. При това положение Борисов трябва да избере най-подходящата патерица между останалите три партии в парламента, но на практика реално това може да е само една от тях.

Всички анализатори прогнозират тази роля за "Има такъв народ" заради умението на Слави Трифонов да бъде гъвкав като политическо поведение.  Именно с гласовете на неговите депутати беше свален кабинетът на Кирил Петков, както и председателят на 47-ия парламент Никола Минчев през 2022 г. 

Корнелия Нинова обаче също намекна, че БСП може да влезе в играта, предлагайки офертата за програмно надпартийно правителство. Вариант, който дълго време се декларираше от ДПС. Проблемът със социалистите е, че са от лагера на гледащите към Кремъл "миролюбци", което не се връзва с очакването новият кабинет задължително да носи етикета, че е евроатлантически.

За "Възраждане" е ясно, че никога няма да влязат в колобарация с ГЕРБ, защото това ще ги закрие като партия.

Борисов обаче може да изненада и с кабинет на малцинството, в който да вкара представители на останалите извън парламента партии като "Синя България" и "Солидарна България" прогнозира наскоро социологът Димитър Ганев от агенция "Тренд".

При такъв вариант опитен играч като лидера на ГЕРБ знае как да осигури неофициална, но гарантирана подкрепа.

Все повече прогнози обаче сочат към нови предсрочни избори.

При ново ходене до урните още тази есен обаче е възможна появата на нов играч, който да обере гласовете на растящия брой разочаровани, гонещи 60%. Президентът Румен Радев, който показа мускули при гмуркането си в морето, вече предупреди, че ако пак се стигне до безпринципни коалиции, алтернативата рано или късно ще се появи. Мнозина вече виждат именно в негово лице възможната конкуренция на сегашните силни на деня.

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 7 оценки
3.3/5 от 7 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?