4020

Георги Георгиев, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС: Грехота е държавата да неглижира околовръстния път на Пловдив

- Г-н Георгиев, в изминалия мандат бяхте председател на Общинския съвет в София, сега сте заместник-председател в столицата. Защо решихте да се кандидатирате за народен представител от Пловдив?

- Първо, голяма част от семейството ми живее в Пловдив. Ние имаме семеен бизнес тук и плащаме данъци в Пловдив. Брат ми беше в юношеския отбор на „Марица" и завърши Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Другите членове на семейството ми живеят тук с моя племенник и аз често отскачам до тях, така че имам много дълбока емоционална връзка с Пловдив. Второ, фактът, че г-н Бойко Борисов е водач на листата в Пловдив, е достатъчно ясен знак за уважението, което политическа партия ГЕРБ показва към града и важността му в националната политика. Трето, големите градове в България си приличат по това, че имат големи проблеми. Няма нужда да откриваме топлата вода, след като те имат общ генезис, и можем в търсене на решение да обменяме идеи и да ги прилагаме. Така например и София, и Пловдив са засегнати от спирането на работата по околовръстните пътни артерии и в двата града в продължение на три години. Гражданите на Пловдив заслужават по-добро, по-адекватно и по-уважително отношение от страна на държавата. София и Пловдив заедно произвеждат поне половината от БВП на страната и не получават достатъчно средства за своите големи инфраструктурни обекти. Моята работа е с опита си на адвокат, от позицията на народен представител да лобирам за това Пловдив да получава дължимото през националния бюджет и държавната политика. През последните три години се нагледахме на игнориране на местните власти, гражданите станаха жертва на някакви имагинерни наказателни акции на политиците на Промяната -те всъщност наказваха хората, не ГЕРБ. Но когато нямаш мисленето на държавник, няма как да осъзнаваш това. Много ми е любопитно сега да чуя Асен Василев и колегите от ПП-ДБ как ще обяснят какво са направили за Пловдив - при положение че при гласуването на държавния бюджет именно ГЕРБ постави условие за подкрепа на българските общини и за осигуряване на 100 млн. лв. за проектите на Пловдив. Ние имаме очи да застанем пред хората, защото сме свършили работа като екип.

- По кои проблеми пловдивчани могат да очакват помощта ви, ако бъдете избран за депутат?

- Ще съдействам по всички важни въпроси, но и ще изисквам всички 12 пловдивски депутати  да работят по тях. Без значение е кой от коя партия е, след като поемаме ангажимент към хората в предизборната кампания. На първо място поставям околовръстният път. Инфраструктурата на Пловдив силно изостава от ускореното икономическо развитие на региона. Грехота е държавата да неглижира най-важната пътна артерия тук, която не само ще улесни придвижването, но и до голяма степен ще отпуши трафика в града.

Околовръстното шосе е национален обект, държавата вече е поела ангажимент за финансирането му чрез АПИ и се изисква интензивно лобиране, всекидневни срещи в министерствата, всички държавни структури, на които Общината помага да придвижат проекта напред.

Моята работа е от позицията на народен представител да лобирам за това Пловдив да получава дължимото  

 

На второ място е Хуманитарната гимназия. Грехота е, ако 12 депутати не могат да осигурят 12 млн. лева, необходими за ремонт и реставрация. Много се вълнувах на 24 май, когато в Актовата зала на гимназията връчваха награди на заслужилите дейци на образованието. Тази сграда е не само ценна архитектура и паметник на културата, а и паметник на знанието и духовно средище. Учениците и преподавателите заслужават модерни условия и за нас е отговорен ангажимент да осигурим финансиране.

На трето място е развитието на градската инфраструктура. Пловдив се задъхва, а няма как големи проекти да се изпълняват само с парите на живеещите тук. Не е и честно. Ще посоча модела на София - за всеки 1 лв. от данъците на софиянци, когато управляваше ГЕРБ, успяхме да привлечем по 1 евро от европейските фондове. В Пловдив могат много по-бързо да се изграждат нови булеварди, като се осигурява финансиране през работеща държавна машина, която да не воюва с Общината, а да отдава дължимото на града, който допринася толкова много за икономиката на страната.

- Как може да стане това?

- Кметът Костадин Димитров да има в наше лице „адвокати"  на Пловдив, които да съдействат за по-бързото решаване на проблемите с институциите в София.

- Общините от години се борят да получават процент от ДОД - данък общ доход, за да имат по-голяма финансова самостоятелност. Поддържате ли тази позиция?

- Аз не само съм я поддържал, а и като член на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) подписах общото искане поне 2% от 10-те процента плосък данък да се връщат в общините, от които се генерира този доход. Това е дълга битка и тя не означава, че ще спрем парите за по-слаби райони. Но не е справедливо да произвеждаш над 50% от БВП на държавата и да не получаваш и 5% от тези средства. Тази битка продължава, водил съм я от името на София, ще я водя и от името на Пловдив, на столицата и на българските общини. Този модел успешно се прилага  в много страни по света и не е довел до катаклизми.

За нас е отговорен ангажимент да осигурим финансиране за ремонта на Хуманитарната гимназия

- Предстои от 1 януари 2025 г. в страната да бъде въведена нова такса смет според количеството изхвърлен отпадък. Общините искат удължаване на срока, защото нямат готовност. Какво мислите по тази болна тема?

- Това е необходимо - общините нямат готовност, защото вече три години държавата тъне в безвремие. Бившият финансов министър на ПП-ДБ Асен Василев и неговият екип не поеха отговорността да изработят необходимите инструменти, така че да не се прехвърля цялата тежест на местните власти. Политически беше много изгодно държавата да си затвори очите и да остави общините на пангара, макар че това е държавна, а не общинска политика, и тя е функция от наши ангажименти като член на ЕС. Общините изключително много са напреднали да полагат усилия за разделно събиране, сепариране и обработка на отпадъците. Данъчното облагане е национална политика.

Три години експерименти стигат

Те се отразиха на  всичко - инфраструктурата, финансирането на общините, инфлацията. И Пловдив, и София не получиха нито лев от "Продължаваме промяната" за компенсация на поскъпналото гориво - например за градския транспорт. Това беше тактика на ПП - да се окаже натиск  върху общините, да фалира общественият транспорт и кметовете на ГЕРБ да излязат некадърни.  Гласовете, които осигуриха финансиране за обществения транспорт, са на депутатите на ГЕРБ.

- Какво ще ни даде ГЕРБ повече от другите партии?

- Ние си даваме сметката, че на хората им омръзна да им се говори за политика. На една от срещите собственик на голямо пловдивско предприятие ми каза: „ Г-н Георгиев, искам да се виждаме с вас както беше допреди три години - да режем лентички на нов път, за инфраструктура, за въвеждане на нови мощности при нас. Следващият път, в който искам да ви видя за парламентарни избори, да е след четири години и нито ден по-рано". За разлика от нашите опоненти ние сме доказали, че  можем и знаем как да работим, как да управляваме и да осигурим стабилност на държавата.


Държавата има нужда от някой, който да кара влака, а в момента тя е като ученически автобус

 

Имаме екип и лидер начело, който успешно е превел държавата през много световни кризи, и тя беше за пример. Поучили сме се от грешките, и най-важното е, че не сме склонни  да хвърлим България в хаос и експерименти, ако не стане на нашето, както се видя в тази намразена от всички сглобка. Държавата има нужда от някой, който да кара влака, а в момента тя се превърна в ученически автобус, в който гимназистите се карат кой да седне за малко на мястото на шофьора. Експериментите трябва да приключат, защото управлението е сериозно занимание, и основната задача на политиците е да решават проблемите на хората, а не какво е казал единият или другият. Време е за повече толерантност, разбиране и нормалност. Да спрем да хвърляме камъни и апелът ми към бъдещите народни представители на Пловдив е за повече доброта и отговорност, за да имат пловдивчани 12 свои „лобисти" в Народното събрание. И да изпълним със съдържание националния девиз „Съединението прави силата", който е изписан на сградата на парламента.

ВИЗИТКА 

Георги Георгиев е роден на 26 май 1986 г. Завършил е магистратура по право в СУ „Св. Климент Охридски“, след това - магистратура в King’s College London.  Доктор по търговско право, преподавател в Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски", член на Софийската адвокатска колегия, автор на книга и съавтор на международни изследвания, публикувани от престижни чуждестранни и български издателства.  В изминалия мандат - от 2019 до 2023 г., е председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ. След последните местни избори е избран за зам.-председател в градския парламент в София. Издигнат е за кандидат за народен представител на ГЕРБ в София и Пловдив, където е на трета позиция.


Купуването е продаването на гласове е престъпление!

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 5 оценки
1/5 от 5 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?