4020

ДПС очаква 100 хиляди гласа от сънародници в Турция на изборите

Депутатът от Движението за права и свободи (ДПС) Гюнер Четин прикани нашите сънародници, живеещи в Турция, да подкрепят предсрочните общи избори, които ще се проведат в България на 9 юни: „На последните избори 63 хиляди души от нашите сънародници в Република Турция, дойдоха до урните за да гласуват. Сега очакваме поне 100 хил. гласа. Това ще означава да сме партньор във властта и поне 40 депутати", отбеляза той пред агенция Демирьорен (DHA).

DHA

ДПС призова своите сънародници, живеещи в Турция, да отидат до урните и да гласуват и да ги подкрепят на предсрочните общи избори.

DHA

ДПС разлепи плакати в Европейските провинции и област Тракия, в Турция и прикани гражданите да гласуват. Представителят на ДПС Гюнер Четин, който дойде заедно с неправителствени организации в Чорлу, заяви, че на последните избори сънародниците, живеещи в Турция, са проявили голям интерес към изборите. Четин заяви, че на изборите на 9 юни ще бъдат поставени 166 урни в Турция.

DHA

 „Отиваме до урните за 7-ми път през последните 3 години.

Имаме 166 урни в Турция, 32 урни в 4 района на Тракия. 20 от тях са в провинция Текирдаг, където живеят най-много имигранти с двойно гражданство. Подготвихме тази инфраструктура за нашите сънародници, които ще гласуват тук. Каня всички да упражнят своето демократично право на глас в неделя, 9 юни. „Те трябва да дойдат на изборите с увереност и без страх“, отбеляза той.

DHA

Той подчерта важността особено младите хора да дойдат до урните. „Определено не сме уморени от избори, няма да се уморим. Искам да призова младите хора и да ги поканя да дойдат до урните. Защо? За да защитят гражданството си в България, да защитят гражданството си в ЕС. Да защитим правата на нашите пенсионери, които са се пенсионирали от България и живеят в Република Турция. Да защитим позициите си в България и най-важното да подкрепим нашите братя и сънародниците, живеещи там, винаги сме били с тях и ще продължим да го правим."

Гюнер Четин отбеляза, че онези, чиито имена не са в избирателните списъци, могат да участват във вота, като подадат молба. „Ние събрахме молби, необходими за отваряне на избирателните урни тук и организирахме нашите урни.

DHA

Имената на тези, които подадоха молби, ще се появят в изборния списък, но и тези, които не са подали молби предварително, ще могат да гласуват. Право на глас има всеки, който има лична карта и паспорт. В Турция ще има както електронно гласуване, така и хартиено гласуване в урните.

Нашите избиратели ще избират как да гласуват - елестронно или с бюлетини. 

DHA

Предимно нашите възрастни хора се затрудняват да гласуват електронно. Не трябва да се колебаят или притесняват. Имаме нормална бюлетина, нека да дойдат и да гласуват“, заключи той.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?