4020

ЦИК даде важна информация за изборите на 9 юни

За първи път ще имаме два национални избора с преференции. Бюлетините ще са с различен цвят. Евроизборите ще имат 17 преференции, ще се гласува и в чужбина с преференции. В чужбина на изборите за Народно събрание няма да има преференции. Това обясни в ефира на bTV зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Важно е преди да идем да гласуваме да знаем как ще гласуваме – хартия или машина, за кого желаем да гласуваме. Важно е избирателите да запомнят: първо се гласува за партията или коалицията, а след това с преференции, иначе вотът е невалиден.

Хубаво е да се гласува поотделно с хартиени бюлетини, да не се слагат една върху друга. Във всички СИК ще има осигурени достатъчно хартиени бюлетини. Не може да гласуваме смесено – гласува се или само с машина, или само с хартия. Можем да решим дали за едните или и за двата вида избори да гласуваме. На машините при гласуване и в двата вида избори ще се отпечатат две бюлетини, които са с различни дължини.

„Хартията е същата както винаги. Хартията е такава, каквато изисква производителят на машините. Когато избирателят си сгъне бюлетината, няма шанс да се види направеният избор”, увери Матева.

На 25 май изтичат два важни срока: избиратели с настоящ адрес, различен от постоянния, трябва да подадат заявление в общинската администрация; избирателите, които искат и имат право да гласуват с подвижна избирателна кутия, трябва да подадат заявление.

„Надяваме се да не се предлагат членове на СИК тези членове, които видяхме, че извършват нарушения на предходните избори”, допълни още тя.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
КАКВО РАЗБРАХ ОТ НОРВЕЖКИЯ НАТО-ВЕЦ ЙЕНС. САМО АМУНИЦИИ МИ ТРЯБВАТ, ЕД

КАКВО РАЗБРАХ ОТ НОРВЕЖКИЯ НАТО-ВЕЦ ЙЕНС. САМО АМУНИЦИИ МИ ТРЯБВАТ, ЕД

28.05.2024 | 15:13

КАКВО РАЗБРАХ ОТ НОРВЕЖКИЯ НАТО-ВЕЦ ЙЕНС. САМО АМУНИЦИИ МИ ТРЯБВАТ, ЕДИН БАЛ’ЪК, А СЛЕД ТОВА БИХ МОГЪЛ АБСОЛЮТНО ОФИЦИАЛНО И НЕВИННО ДА ОПЕРДАША ПОЛОВИН СОФИЯ Хипотетично първо разбрах, че ако аз отида и купя пис’толет, който после дам на Главчев, например, а той вземе, че зас’треля с него Йенс – аз съм невинен! Аз не участвам в уб’ийството, въпреки факта, че със свои пари съм закупил оръ’жието, с което то е извършено. При това съм го направил с ясното съзнание, че е напълно възможно ку’куто Главчев да отнесе главата на някой виден норвежец, ако оня вземе, че случайно или не му шибне един шамар. Хубава му е тезата на Йенс. Харесва ми. Само амуниции ми трябват, един бал’ък, а след това бих могъл абсолютно официално и невинно да опердаша половин София. Въобще – харесват ми модерните времена. Начи: ти я хващаш за парапета, но после Миро гледа детето! И всичко това е напълно официално, законно и морално, според последната версия на Библията, издадена в Брюксел тази пролет. В същото време, обаче, е изключително важно да се знае, че ако Главчев се е нервирал за нещо на Йенс и е решил да го опука, то той трябва да направи това в София, а не в Осло, щото, ако е в Осло, аз ще изляза виновен. В София обаче, твърдо си оставам невинен. Готино, готино…Мисля, че трябва да се направят поне още кило – кило и половина промени в Конституцията, като горните казуси задължително трябва да бъдат включени приоритетно, за да си дойде всичко по местата. Щото, сами разбирате, че не е хубаво да изоставяме толкова много зад съвременното европейско законодателство. И морал. Който вече, както ясно се вижда, се продава свободно на пазара. Срещу кеш. И три кофи мал’оумие. Някой ще каже, че профанизирам сериозни теми. Бих му отговорил единствено: Я, ходи си купи пис’толет! Спешно! Васил Петев Афера

Отговори
2 0
Иван Иванов

Иван Иванов

23.05.2024 | 11:40

ЦИК, А ОНЗИ ДЕТО НА ПРЕДИШНИТЕ ИЗБОРИ ГЛАСУВА ПОСРЕДНОЩ, КАТО ИСТИНСКИ ИЗПЕЧЕН КРАДЕЦ И МОШЕНИК, ВМЕСТО МЕН, КОГА ЩЕ ГО ТИКНЕТЕ В ЗАТВОРА ДА СИ ПЛАТИ ЗА КРАЖБАТА НА ИЗБОРНИ ГЛАСОВЕ В ПОЛЗА НА КРАВАРСКИТЕ ПОДЛОГИ КАТО КИРЧО, КОКОРЧО, АСЕНЧО И ОЩЕ ЦЯЛА ПЛЕЯДА КРАДЛИВИ МАИМУНИ ОТ ПП И ДБ, ИЛИ И ТОЗИ ПЪТ ПАК ЩЕ ГИ ОСТАВИТЕ ДА СИ ПРАВЯТ " АЛАТА БАЛАТА" НА ВОЛЯ ПОД ЗАКРИЛАТА НА ПОСОЛСТВОТО ОТ УЛИЦА " КОЗЯК" 11 В СОФИЯ.

Отговори
6 0
Аркадий  Путин

Аркадий Путин

24.05.2024 | 09:22

Когато необразованите подръжници на рашисткия режим бъдат осъдени за престъпленията на техните предци да върнат заграбеното от държавата.

Отговори
0 2

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?