4232

Бойко Борисов в Пловдив: Време е хаосът да спре и да защитим България! СНИМКИ/ВИДЕО

Водещият кандидат на Европейската народна партия за европейските избори Урсула фон дер Лайен цитира Христо Ботев пред препълнения Античен стадион в Пловдив, а шефът на ЕНП Манфред Вебер проговори на български и предрече победата на ГЕРБ на 9 юни. Двамата дойдоха по покана на Бойко Борисов, за да участват в предизборната среща с над пет хиляди симпатизанти, дошли от цялата страна. 

"За мен е особена чест да говоря пред вас в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години. Поетът, който се бори, живя и умря за свободата и независимостта на България. Благодаря Ви, скъпи приятели, че имам честта да бъда с Вас на този специален ден!", заяви Урсула фон дер Лайен.

 

"Екстремисти от крайната левица или от крайната десница искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи. Защото "Съединението прави силата!", каза още тя в словото си. 

"Бойко ми разказа с гордост историята за толерантността на българите. Ярък неин символ се намира в сърцето на центъра на София: в рамките на 1 квадратен километър са разположени православна църква, синагога, джамия и католическа църква. Всичките една до друга! Това символизира силния дух на толерантност на България и Европа. Нека го запазим. Но ние също така помним, че не винаги е било така. Ето защо бащите и майките, основатели на Европейския съюз, са заложили европейските ценности в нашите договори. Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия", за „Национално обединение" във Франция, за "Конфедерация" в Полша или за „Възраждане" тук, в България", заяви още председателят на Еврокомисията. 

Тя припомни, че "Съединението прави силата" беше девизът на Българското председателство на Съвета на Европа през 2018 г., а "Заедно" беше мотото на Пловдив като първата за България Европейска столица на културата. "Тъкмо за нашето европейско "Заедно" бих искала да говорим тази вечер. Когато действаме заедно, когато Европа е единна, можем да преместваме планини", продължи Урсула фон дер Лайен.

Тя цитира Ботевия стих „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира", за да премине към темата за войната в Украйна. „От България бързо се стига до украинската граница. Прекосявала съм тази граница безброй пъти от началото на руската военна агресия. И това, което виждам от другата страна, е бруталната действителност на войната и страданието на невинни хора", каза още фон дер Лайен. И подчерта, че Европа се нуждае от един истински Европейски сьюз за отбрана с ресорен еврокомисар. По болния въпрос за митрантите, тя призова за по-строги мерки срещу каналджийството и нарече нелегалния трафик "организирана престъпност".

"Здравейте, приятели, здравейте, България!", проговори на български лидерът на ЕНП Манфред Вебер. „Знам, че ГЕРБ ще победи", каза още той под овациите на множеството."Ти си истински лидер, силният глас на на България в Европа. С тези думи Вебер се обърна към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Поглеждайки към препълнения Античен театър, той добави:

"Това множество не оставя никакво съмнение, че след седмица ГЕРБ ще спечели парламентарните и европейските избори. Това не оставя никакво съмнение, че ЕНП ще спечели изборите". 

Вебер подчерна, че ГЕРБ е истинската проевропейска партия в България и изтъкна, че управлението на Борисов е било успешното за страната. 

Шефът на ЕНП благодари на Мария Габриел за работата й като еврокомисар. "Ти си ценена не само в България, но и в цяла Европа", изтъкна Вебер. 

Той откри няколко основни проблеми пред ЕС, сред които миграцията и сигурността. Изтъкна, че броят на служителите на Frontex ще се увеличат с 30 000. 

"Време е хаосът, който продължава вече няколко години, да спре. Трябва да защитим България", бяха първите думи на Бойко Борисов при появата му на сцената на Античния театър. 

Преди да започне изказването си, той покани всички кандидати за евродепутати на ГЕРБ на сцената. След това помоли всички да се изправят и да запазят мълчание в името на Ботев и всички национални герои, загинали в името на свободата на България. 

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че Урсула и Манфред Вебер за първи път са заедно в България, което показва колко важна е страната ни за Европа. Той благодари и на двамата за всичко, което да направили за България в най-тежките моменти. 

"Когато бяхме в най-тежката финансова криза, вие бяхте до България и нито една банка не падна. Благодаря че с вас, и с подкрепата на ЕК и ЕП, ние бяхме за пример с нулева нелегална миграция години наред. 150 милиона евро дадохте за охрана на нашата граница. Когато дойде ковид кризата и никой не знаеше какво имаме срещу нас, положихме всичко, което можеше и съм сигурен, загинаха хора, но в пъти повече спасихме с това, което направихме", подчерта Борисов. 

"Благодаря, че когато ГЕРБ управляваше мандати наред, България имаше 98-99 процента усвояване на еврофондовете, защото имахме прекрасни министри", посочи лидерът на ГЕРБ. 

По време на изказването му стана ясно, че отвън протестират симпатизанти на "Възраждане", които надуваха свирки. 

"Колегите от "Възраждане" протестират, не знаят за какво. Искат трите години хаос да станат пет, шест.. Лесно е да изкараме стотици да свирят. В момента след толкова свирене имаме около 3 процента усвояване по еврофондовете, нищо. Докато свирят, милиардите, които могат да влязат в икономиката ми ги няма", каза Борисов. 

"Ако за номер 22 няма най-много гласували, това ще продължи", предупреди още бившият премиер. 

"Ако не появи политическа зрялост, нищо няма да се получи и след 9 юни. Вече чух толкова заклинания, че не виждам как ще се случи. Всички тези хора искат сигурна Европа. Това става с яростна опозиция. Ние обичаме конкуренцията, обичам алтернативата, искам да се борим", каза Борисов.  ГЕРБ. 

По време на изказването му стана ясно, че отвън протестират симпатизанти на "Възраждане". Те надуваха свирки. 

"Колегите от "Възраждане" протестират, не знаят за какво. Искат трите години хаос да станат пет, шест.. Лесно е да изкараме стотици да свирят. В момента след толкова свирене имаме около 3 процента усвояване по еврофондовете, нищо. Докато свирят, милиардите, които могат да влязат в икономиката ми ги няма", каза Борисов. 

"Ако за номер 22 няма най-много гласували, това ще продължи. Ако не появи политическа зрялост, нищо няма да се получи и след 9 юни. Вече чух толкова заклинания, че не виждам как ще се случи. Всички тези хора искат сигурна Европа. Това става с яростна опозиция. Ние обичаме конкуренцията, обичам алтернативата, искам да се борим", каза още Борисов.. 

Кметът на Пловдив Костадин Димитров първи взе думата пред събралото се множество. Той заяви, че събитието е историческо за града. "Благодаря на Борисов, че ни даде тази, възможност. За мен е чест да ви приветствам в Пловдив – втория по големина и първи по красота в България“, заяви градоначалникът.

След него думата взе водачът на евролистата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков. „Европа е родината на гражданите, а ЕНП обръща специално внимание на това, не случайно ние казваме „европейски начин на живот". Ние трябва да убедим и евроскептиците, че Европа като люлка на мира и благоденствието е обърната към всички онези, които искат да станат част от Европейския съюз", каза той.

Емоционална реч произнесе и бившият премиер и еврокомисар Мария Габриел.

5000 души заеха местата си на Античния още в 16 часа, а "Биг Бенд Пловдив" ги забавлява до началото на срещата. 

Дошлите симпатизанти на ГЕРБ издигаха плакати с надпис "Не само съюз. Нашият дом" и "Ursula 2024". 

На първите редове се подреди цялото войнство на партията на Борисов в Пловдив и областта - районни кметове, заместник-кметове и много други. 

СНИМКИ ВАЛЕНТИНА БИЛАРЕВА

Оцени новината

Оцени новината
2.7/5 от 85 оценки
2.7/5 от 85 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?