3906

Бойчо Кочев от Караджово: Мечтая да видя хората от всички етноси сплотени, живеещи без омраза ВИДЕО

Бюрото на Европейския парламент в България разказва в партньорство с платформата People of Sofia истории на хора от различни краища на страната,  които знаят, че гласът и действията им имат значение.  Инициативата е част от информационната кампания за европейските избори „Използвай гласа си“.

Ето историята на Бойчо Кочев от с. Караджово, общ. Садово

Казвам се Бойчо Кочев от с. Караджово, работя като образователен медиатор в ОУ „Васил Левски“, с. Караджово. Студент съм в трети курс в ПУ „Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив, със специалност биология - задочно обучение. След завършването си мисля да се реализирам като учител по биология и природни науки.

Имам прекрасно семейство, което ме подкрепя. Имам двама братя - единият е на 30, а другият - на 14. Баща ми е с начално образование, а майка ми с основно. Родителите ни винаги са държали да се образоваме, мотивирали са ме да сбъдна мечтата си, макар те да не са продължили да учат - за тях образованието ни винаги е било приоритет. Винаги ни подкрепяха да продължим да учим и да не спираме да се развиваме. Брат ми завърши ССГ, гр. Садово, средното си образование, сега е щастливо семеен и продължава да бере от плодовете на живота. Николай е ученик в 7 клас, предстои му кандидатстване и той е твърдо решен, че ще продължи своето образование.

От дете мечтая да стана учител, винаги съм си представил как аз ще вляза в класната стая с дневника на ръка и ще уча децата. Главният виновник за тази мечта е моят начален учител Станка Тонева. Искам да предам знанията си и пътя на децата, защото образованието дава много възможности, добър пример и успешна реализация.

- Родителите ти гордеят ли се с теб?

Много, защото синът им ще е с висше образование.

- Как гледат в селото ти на това, има ли голяма ромска общност там?
Има, да. Има още един висшист, който ми е приятел, и аз ще бъда вторият. Силно се надявам още повече млади хора да повярват в себе си и да започнат да учат. Смятам, че когато има достойни примери в ромската общност, нещата ще се случат. Чувствам се като пример. Няма да забравя думите на едно дете, когато се прибирах от университета, как то се обърна към другите деца и каза: „Аз като порасна, ще стана като Бойчо, той е много добър и много ни помага”. Това още повече ме нахъсва и мотивира.

Работя като образователен медиатор. Медиаторът е посредник между училището, родителите, учениците и общността. Работя на терен, посещавам семейства, чиито деца отсъстват от училище, разговарям с тях непрекъснато. Обичам да казвам, че откакто работя като образователен медиатор, съм 24/7 сред тези хора. Всеки, който работи с децата и семействата от уязвими групи, знае колко е трудно да промениш нагласите им за образованието.

Когато хората видят как един циганин е извървял пътя си от махалата до университета, някак си нещата се получават, изграждат доверие, сигурност и вярват, че и те могат да минат по този път. Добрият пример ги заразява. Наблюденията ми от работата са, че все повече деца и семейства искат да продължат образованието си, искат да завършат средно, дори и висше образование. Стимулира ги това, че момичетата искат да се видят абитуриентки, а момчетата заради шофьорските книжки. Но има и такива, на които не им пука.

Доста от родителите не помагат в образователния процес. Децата са разглезени, телефоните са един от основните проблем сред децата. Родителят е основният фактор, защото в училище, колкото и да се стараеш, ако нямаш подкрепата на родителите вкъщи, нищо не става. Много е трудно да променяш традициите в ромската общност. Ние може да дадем пътя, но детето и родителите избират по кой път да тръгнат. Основният проблем в работата с родителите е, че някак си не виждат образованието като важен приоритет.

- А интересуват ли се учителите от децата?
Колкото и клиширано да звучи - да. При нас, в Основно училище „Васил Левски“ в село Караджово, тенденцията е ученик, който закъснее или не дойде в училище, палим училищния автобус и тръгваме да ги събираме. Не само аз, а и директорът и учителите дават всичко от себе си.

- От кое изпитваш радост в работата си?
Децата. Да работиш с деца е призвание. Виждам деца, които наистина имат желание, борбени, искат да постигнат много и колегите учители, с които работя, са моя пример. И центърът „Амалипе“ - аз израснах пред очите им, те ме знаят от 7-годишна възраст.

Моят глас е важен, защото от нас зависи доброто бъдеще. От мен зависи гласът ми да се чуе, да изразя мнението си по въпроси, които ме интересуват. Благодарение на влизането ни в Европейския съюз, ние можем да пътуваме свободно из цяла Европа и да се върнем, когато пожелаем.

Ако с моя глас бих могъл да променя нещо в ЕС и не само, бих променил закона за дискриминацията. Все повече обществото гледа към ромската общност като хора от второ качество. Мечтая да видя хората от всички етноси заедно, сплотени, помагащи и щастливо живеещи без омраза.

На снимката: Бойчо Кочев

Снимка: People of Sofia за Европейския парламент в България

 

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. С институционална комуникационна стратегия Европейският парламент цели да информира допълнително гражданите и да ги насърчи да гласуват. Водещoто послание „Използвай гласа си или друг ще реши вместо теб” напомня категорично, че демокрацията е ценно наследство, което трябва да бъде съхранявано и защитавано от всички.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?