4232

Борисов с каре джокери за премиер на експертния кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов държи четири джокера, между които ще избере кандидат за премиер, твърдят източници от партията, спечелила вота на 9 юни.

В първия си брифинг след вота той постави едно категорично условие за правителство с първия мандат. В евентуалния експертен кабинет неговите министър-председател, външен министър и военен министър задължително трябва да са от ГЕРБ.

Борисов сам се задраска като вариант за премиер. После уточни, че такъв няма да бъде и Мария Габриел, която трябваше да оглави общия кабинет с ПП-ДБ, ако ротацията не беше се провалила.

Засега като фаворит за поста се очертава бившият шеф на парламента Росен Желязков. Той оглави евролистата на ГЕРБ-СДС, но веднага след изборите се отказа, което роди съмненията, че Борисов го готви за друга длъжност.

В списъка за евентуален премиер влиза също дясната ръка на Бойко в партията Томислав Дончев, наричан от него на шега Конфуций заради склонността му да цитира философи и реди мъдри мисли в изявите си пред медиите. Третото спрягано име е на бившия външен министър Даниел Митов, който неуспешно беше предложен за дипломат №1 и от служебния премиер Димитър Главчев.

46-годишният бивш заместник-председател на ДСБ вече беше номиниран за премиер след изборите през юли 2021 за премиер в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, който не получи подкрепа в парламента и върна мандата неизпълнен.

Четвъртият джокер на Борисов е Деница Сачева, която е част от изцяло женския преговорен екип на ГЕРБ, който от понеделник започва разговори с другите парламентарни формации. Тя беше социален министър в последния кабинет на Бойко Борисов. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 11 оценки
3/5 от 11 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?