3906

Борисов: Преговаряме с всички за експертен кабинет, но с премиер от ГЕРБ ВИДЕО

ГЕРБ ще преговаря с всички партии в парламента за експертно правителство, но държи премиерът, външният министър и министърът на отбраната да бъдат от ГЕРБ. Това условие постави лидерът на победителите от вота на 9 юни Бойко Борисов в първия си брифинг след изборите. И подчерта, че той няма да бъде министър-председател.

 Обръщам се към всички лидери на партии - ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, не е времето, защото е време на война и светът е пред война. Сега времето е за мъдри мъже и жени, посочи Борисов, който днес навърши 65 години.

Ще излъчим преговорен екип - Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева. От понеделник ще се свържем, ще поканим всички лидери на партии, защото темите са две - правителство и парламент. Ще е добре да може да ги сложим на две плоскости и да работим паралелно. Поради изострените отношения смятам, ще това е работещ вариант, посочи още Борисов. 

Аз още преди няколко месеца ви казах, че правителство само с ДПС няма да направя. Месеци работихме заедно с ДПС - слагахме си подписите и имената: Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски, коментира бившият премиер.

От БСП и "Има такъв народ" вече заявиха, че са за надпартиен експертен кабинет, но не и правителство на ГЕРБ с премиер Борисов. Днес той обясни, че "протяга и двете си ръце към всички партии", но не може да обясни на партията отново, че макар и първи на изборите, няма да имат свой министър-председател. Кой обаче е той Борисов не отговори, като обясни, че не е коректно да твърди, ще води преговори, а другите партии да научават името на номинацията им за премиер от медиите. Имало няколко варианта, а Борисов бил готов да ги обсъди.

Той уточни, че Мария Габриел няма да е част от преговорния екип и от проектокабинета.

Над 10-11% разлика в миналото означаваше пълно мнозинство, коментира резултата от 9 юни лидерът на партията Бойко Борисов. 

Много са ми интересни колегите от по-малките партии, които първо казват, че няма да подкрепят правителство, но трябва да има такова. Те са паднали, но щели да поведат революция, каза още той. Подобно изказване направи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в понеделник, който предупреди, че ще поведе хората на революция, ако се състави правителство, което по някакъв начин въвлече България във войната в Украйна.

Как е правилно според мен да се подходи, защото пак всички казват, че не могат да се ангажират с правителство, но не искат пак избори. Обръщам се към всички лидери на партии - ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, не е времето, защото е време на война и светът е пред война. Сега времето е за мъдри мъже и жени, настоя Борисов.

"В следващите седем дни трябва да имаме правителство. Ако не, директно отиваме на избори през септември", предупреди той.

Бойко Борисов коментира и думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, че каквото и правителство да предложи ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ ще бъде опозиция. "Така, както сме работили с ДПС по политики, така каним всички партии да работим по политики. С подобни разговори - за реванш, отиваме на избори. Това ще предложа на всички партии. В понеделник, ако отидем и кажат така, отиваме на избори", каза Борисов.

По думите му очакването на всички наши външни партньори в Европа и Америка е ГЕРБ да сформира стабилно правителство.

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 7 оценки
3.9/5 от 7 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?