4020

"Алфа Рисърч": Всеки четвърти ще гласува за ГЕРБ-СДС, срив в подкрепата към ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС с убедителна преднина на вота в неделя, прогнозират социолозите от "Алфа рисърч".

"Електоралните нагласи към момента показват, че ГЕРБ-СДС ще получат 25,1% електорална подкрепа, ПП-ДБ - 15,4%, "Възраждане" 15,2%, ДПС - 14,8 %. Това сочи изследване в периода 1 – 4 юни от Алфа Рисърч, което е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна и се реализира със собствени средства.

Само в рамките на предизборната кампания се наблюдава ерозия в подкрепата към ПП-ДБ с около два пункта. Един от големите въпроси на тези избори ще бъдат подредбата на втория, третия и четвъртия политически играчи", коментира пред БНТ Павел Вълчев от "Алфа Рисърч".

42 на сто от избирателите са заявили интерес за участие в изборите.

"Спрямо началото на предизборната кампания, на финала й отчитаме един засилен интерес за участие в изборите. За национален парламент декларират желание за участие в изборите 42% от анкетираните или около 2 750 000 души. За евровота около 2 430 000 души декларират желание за участие в изборите", каза Вълчев.

По-голямата част от анкетираните - 72% са взели решение коя партия или коалиция да подкрепят на 9 юни. Едва 16% декларират, че са решили по време на предизборната кампания. 12% още не са взели решение кого да подкрепят.

"Ще имаме една динамика до последно", коментира още Павел Вълчев.

Настоящото изследване е проведено в периода 1 – 4 юни 2024г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Оцени новината

Оцени новината
1.6/5 от 7 оценки
1.6/5 от 7 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?