71

"Уотъргейт" по нашенски: Подробен ТЕКСТ от скандалните записи "Рудигейт"

Депутатът от ПП Радостин Василев публикува пълния запис, който е направил в нощта в неделя срещу понеделник от заседанието на националния съвет на ПП. На пресконференция Василев заяви, че слушал 2 часа, но трябвало да си ляга и затова "натиснал рекординг", за да прослуша дискусията след това. 

Вижте подробния текст от записа на заседанието на ПП:

Всъщност записът, който той публикува, започва от самото начало. Въпреки че е воден през платформа за видеочат, той е само аудио. Така че извън познатите гласове на лидерите на ПП, останалите участници са неразпознаваеми само по глас. В онлайн разговора участват 55 членове на Националния съвет на ПП. 

В началото на Кирил Петков обяснява какво са се разбрали на срещата с Бойко Борисов, Мария Габриел и Росен Желязков, която е била миналата неделя през деня, когато са стигнали до идеята за ротационно правителство. От страна на ПП са били Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. 

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: Ще се опитам да бъда максимално неутрален, въпреки стила ми максимално да продавам. Мария Габриел предложи идеята тя да е премиер с наши министри. Този разговор го водихме надълго и нашироко. Той се проведе в следните варианти: "Мария, много те разбираме, но това няма как да се случи". Няколко часа се въртя, въртя, въртя всяка възможност.

По едно време й казахме: "Добре, бе. Ако ти си вицепремиер без портфейл”, но тя отказа на вицепремиер абсолютно. Видя се, че в нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото тя си даде еврокомисарската позиция без да стане премиер. Цялата идея беше да стане премиер, но в последния момент Корнелия й издърпа килимчето под краката. Сутринта, когато са говорили (15 май, бел. ред.) е имала подкрепа, следобяд вече нямаше.

При нея нещото, което е важно, е, както знаеме, нейният мъж е третият в ЕНП, нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия. Така че, колкото и да е интересно - нали в началото си мислехме, че тя е една калинка, че Бойко решава всичко, в случая е по-сложна играта. Това е голямият контакт на ГЕРБ с ЕНП.  И ГЕРБ са я поканили, тя е дошла, но накрая нищо не се е получило. Тя има доста силна вътрешна амбиция и не можеше да се види в никаква друга роля освен премиер.

Тук има две важни неща. Едното е, че

не могат да хвърлят Мария Габриел под автобуса, както се казва,

по всяко време, защото е важен контакт на ГЕРБ. Другото е, че не е била тук толкова много години. И не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми. Довчера ни казваше, че няма да е вицепремиер и предпочита да се прибере при мъжа си в Брюксел. Отделно, че в ГЕРБ има доста голямо напрежение и завист. Човек като Деси, която доста се бие тук в калта, изведнъж идва Габриел от Брюксел и ще става премиер. 

(...) Борисов каза, като не става, ще гласуваме вашия кабинет. Но тежко и горко. Всички са срещу вас. И без да се сменят службите, ще ви бламират отвсякъде. Просто ги пускам моите да си правят каквото знаят. Не, че ви заплашвам. Няма да ви правя мили очи. Вторият вариант е да теглим една майна на всичките и отиваме на избори... И през септември ще имаме по-малко от 121 депутати. Като не се знае дали ние ще бъдем същата коалиция. Тогава ще трябва БСП или ДПС да влязат в играта.

Тогава се роди третият вариант за Мария Габриел вицепремиер и външен министър без ротация. За разлика от Генчовска (Теодора Генчовска, външен министър в кабинета на Кирил Петков, номинирана от ИТН, бел.ред.) поне гледаме в една посока във външната политика. И Ники Денков премиер. Тогава Мария Габриел се разплака почти, с влажни очи и каза: “Това не мога да го направя, хвърлям мандата утре и си тръгвам”.  

Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Аз съм заинтересовано лице, така че ще бъда много кратък.  Ситуацията е като lose-lose.

 – Въобще не е ясно дали отиваме на избори с ДБ. Ако сме без тях, няма да се борим за първо място, най-много за трето.

Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици.

– Ще загубим почти всички местни избори.

– Поне местните избори ще ги правим с наше МВР.

– Това е най-добрата сделка, която може да направим с ГЕРБ.

- За да свикнат българите с еврото и да не ги е страх, че ще се промени курсът в последния момент, трябва да се позволи сделки да се изповядват официално в евро. Преди страната да влезе в еврозоната. 

– Местните избори ще са сложни. Не можем да разчитаме само на нашите гласоподаватели.  "Възраждане" ще наблегнат на проруската реторика и ще казват за ротационното правителство: "Ето натиснаха ги от посолствата!". Нека не се лъжем, ще има много шум в системата

КИРИЛ ПЕТКОВ: Обсъдихме да направим борд с ГЕРБ за назначенията в регулаторите и да обсъждаме всяко назначение с консенсус.В момента регулаторите са по-важни от правителството, защото те са там за 5-7 години. 

– Днес имах разговор с Урсула и я питах какъв е шансът да ни пуснеш (в Шенген и еврозоната).

И тя вика: “За Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната трябва да го измислите как да заобиколите правилата. В смисъл как да влезете в рамките." И аз казах: “Можем ли да имам инфлация минус ефекта на Украйна”, и тя вика: “ Не ме цитирай, ще се опитаме да ви помогнем.”

– За службите - хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори. 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това правителство ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев и президента. Последният ден на Габриел, когато е премиер, това ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно. А Борисов няма да иска да си отреже клона с ЕНП. За корумпираните от ГЕРБ - това, което сме виждали, е, че Бойко няма да защити никого, а ще хвърли всеки под автобуса...

Той знае, че го гледат под лупа и отвън, и отвътре. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите. Ще трябва да защити себе си, ще вдигне ръце и ще каже - аз не знам, оправяйте се. 

ЗА КАБИНЕТА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ

АСЕН ВАСИЛЕВ: Ако Габриел не може да каже на пресконференцията при президента, че има някакво решение, си врътка опашката и си тръгва. Бойко в този момент има един от два хода: казва - няма да ви подкрепя, или казва - ще ви гласувам правителство, но след това няма да ви мине нито един закон, и нито един бюджет. Тогава наистина сме в lose-lose ситуация.

...

КИРИЛ СИМЕОНОВ: Ние обещахме правителство на малцинството, а това, което слагаме на масата, е коалиция. Аз изразявам, че моят интерес е България, както и ПП. Говорил съм с доста хора, включително координатори, които в прав текст са ми казвали, че в момента, в който има коалиция с ГЕРБ, няма да има кой да отвори офиса. Според мен ще претърпим материален армагедон. Моето мнение е, че Промяната още няма истински твърд електорат, и както имаме едни хора, които ни подкрепят, могат да изчезнат.

....

МИЛЕН МАТЕЕВ: Като юрист не мога да приема тази ротация, която е абсолютно противоконституционна, както беше и ротацията на председателя на Народното събрание. Ние променяме конституционния модел, по който се случва властта в една демократична държава с една задкулисна договорка. Което пак е голямо петно върху ПП.

....

ВАСИЛ СТЕФАНОВ: Според мен ротационен председател категорично се тълкува като коалиция. Утре буквално казваме: "Ще подкрепим премиер на ГЕРБ", макар и след шест месеца, съгласието е там. За мен ротационен председател е почти стопроцентова коалиция и така се потапяме трайно.

ЧИСТКА НА ХОРАТА НА РАДЕВ

НАСТИМИР АНАНИЕВ: ГЕРБ знаят ли, че ще правим чистка?

АСЕН ВАСИЛЕВ: Знаят.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Чистим хората на Радев 

АСЕН ВАСИЛЕВ: Казаха – ние от три години не управляваме, така че не ни интересува особено.

....

ЯВОР БОЖАНКОВ: Чух, че директорите на дирекции ще станат част от политическите кабинети.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това е едно от предложенията, които да набутаме в закона. Знам, че това ще пречи с ОИСР и разни други неща, но за нас е по-важно да почистим и после да си оправим закона. За да можем по-законно да ги уволним, иначе ще си ги уволним незаконно. Един директор на дирекция е част от политическия кабинет и това е връзки с обществеността. Защо да не са и другите?

ЯВОР БОЖАНКОВ: Концепцията преди няколко месеца беше, че няма да правим това, което са правили ГЕРБ. И общо взето, беше грешка, че нищо по места не беше пипнато. Но това сега е другата крайност. Държавни служители, които вече няма да са държавни служители. Общо-взето, цялата администрация ще бъде на 100 процента политизирана. Не знам, струва ми се много радикално.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Нека да кажем, че аз лично във финансите съм си го измислил как да го направя и си имам устройствен правилник, както и във всички други във финансите. Но там, където бихме срещнали голяма съпротива, трябва да се почисти, и то ударно. Служебният кабинет го направи без законово основание, както знаем.

....

КИРИЛ ПЕТКОВ: Импийчмънт не е добра стратегия в момента, защото импийчнем ли го (Румен Радев – бел.ред.), автоматично имаме най-голямата политическа партия утре. Ние трябва да му вземем службите, да му вземем властта, но да го държим на повърхността.

Записите от "Рудигейт". II част

ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

АСЕН ВАСИЛЕВ: Правителството няма да падне преди местните избори. Бойко не иска Радев да прави местни избори. Местните избори са шест месеца от сега. Не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас. Кметът на ГЕРБ покани президента, но не покани хората му и нито един човек от ГЕРБ, защото той ще е независим кандидат към Радев. Под едната ръка Радев е хванал Гешев, под другата - Копринков. С едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. Това в момента се случва на всички герберски кметове.

Вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, те няма да дойдат при нас. Посмъртно. Радев е тръгнал да пазарува кметовете на ГЕРБ един по един.

Някои от тях се асоциират с него, не с ГЕРБ. Ако Радев държи и полицията към този момент, това ще направи нещата по-лоши. Те искат сравнително честни избори и знаят, че нашата полиция ще направи сравнително честни избори. Ако Радев прави избори, той ще ги направи нечестни в посока Радев.

За първи път ГЕРБ няма да държат полицията и службите. Това е мачът. В 90% от територията на страната ние на местните избори не участваме. Ако сме във властта, това може и да се промени на някои места. Но ако не сме във властта, местните избори ще бъдат решени между структури, които Радев подкупва и заплашва с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ държат с техните методи, които са същите

Правихме анализ за Хасково. Имаме над 50% от вота, който е контролиран. Ако ще да направим най-гениалната кампания с най-гениалния кандидат, няма как да минем 50% и да спечелим на балотажчето. Кметът на Хасково на балотаж се избира от ДПС. Ако искаме да направим каквото и да е, трябва да разчукаме тази структура на гласовете. Но не като Радев, да удари няколко гербера, и да вземе тези гласове за себе си.

КИРИЛ ПЕТКОВ Само ние можем да изперем Борисов. Да, основен маркетингов враг, но не като реален враг е ГЕРБ. Може да се правим на интересни и да говорим по телевизиите за джентълменските договорки, но истината е, че цялата схема, която ние направихме – интелектуалците са 7 %. Ако пуснеш народа, както е структуриран правилно, трябва да сме 10 %. Направихме леко ала-бала с президента и леко по-леко естественият процес ни докара до тук.

ЗА ГЕРБ

МИЛЕН МАТЕЕВ: Този, който арестува Борисов, сега ще го пази ли? ... Цялата сделка, която ни се предлага, е да съставим правителство, което ще пази имунитета на Бойко Борисов. Това поне искат да изтъргуват от ГЕРБ. Всички неща, които си говорим, как, съставяйки правителство, ние ще почнем да премахваме схемите, по които са се облагодетелствали ГЕРБ и ДПС, и всички свързани с тях лица, според мен изглеждат доста наивни.

Борисов толкова години е във властта, точно защото храни тези хора. В момента, в който той спре да го прави или някой разбута схемите, той ще падне, а с него ще паднем и ние, разбира се. ...

Всъщност, правим една, според мен, тъмна и задкулисна договорка с едни хора, на които няма как да имаме доверие, и цялата тази договорка е да оцелее ББ. Ако в момента ГЕРБ са съгласни на такава договорка, това означава, че са в изключително слаба позиция. Ако ни се е отворил шансът да извадим ГЕРБ от политическата сцена, защо ние пропускаме този шанс? Този отговор така и не го получих.

Усещам някакъв страх, че ние не можем да овладеем ситуацията в постГЕРБ ситуацията, светът след ГЕРБ. Представяме си някакви апокалипсиси – как идва президентът на власт и „Възраждане“, но не си задаваме въпроса – ако си стиснем ръцете с ГЕРБ и потънем заедно с тях, няма ли да са още по-силни президентът и “Възраждане”?

ЗА ДПС

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Имаме ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това няма да се случи, защото Христо (съпредседателят на ДБ Христо Иванов – бел.ред.), не заради ГЕРБ, заради нашите мили коалиционни партньори ...

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Христо е ял тая хурка, когато си хвърли оставката през 2017 г. и историческият компромис пропадна.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Христо се обади днес на Карадайъ (лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ – бел.ред.), за да си говорят за конституционна реформа.

НАСТИМИР АНАНИЕВ: На Карадайъ ще му сменят главата. До 4-5 седмици ще има нов председател на ДПС.

ЗА ПРОРУСКИТЕ СИЛИ

АСЕН ВАСИЛЕВ: Моят прочит е, че проруските сили в България ще вземат превес в следващите 18 до 24 месеца в парламента, за първи път от 1996 г. насам. Въпросът е дали ще го вземат, след като сме в еврозоната и в Шенген, т.е. количеството щети, които могат да нанесат, са по-малки.

ЗА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

КИРИЛ ПЕТКОВ: ДБ ни даде страхотен пример какво означава да оптимизираш само и единствено оцеляване. Правиш всякакви ходове само да си в играта. И стоиш на 4 процента. Ако оптимизираш дълголетието на партията, не те притеснява дали си на 7, 4, 3 ... Мене генералът (Атанас Атанасов – бел.ред.) ми е много симпатичен, като си говорим, но той е точно пример за човек, който оптимизира дълголетието. Христо (Иванов – бел.ред.) също доста добре оптимизира дълголетието. Не знам дали това трябва да сме ние.

КЛЮЧОВО ГЛАСУВАНЕ

Тече дискусия кой ще подкрепи общото управление с ГЕРБ и кой не. Както и елементи от становище на Националния съвет (НС), което предстои да бъде гласувано. Двама-трима от участниците съобщават, че ще гласуват против, защото съюзът с ГЕРБ противоречи на принципите им и обещанията пред избирателите. Преди това Изпълнителният съвет (ИС) е взел утвърдително решение, затова сега един от участниците предлага НС да не излезе с позиция, а да остане само становището на ИС.

КИРИЛ ПЕТКОВ: С всеки час сега ни се отварят повече опции, които утре сутринта (часът е около 2 след полунощ, бел.ред.) ще видим, че не са реални....Трябва да вземем сега решението. Утре Ники и Габриел ще договарят. Другото е, че сега се подготвя едно решение (има предвид проектостановището на НС- б.р. ), което ще ни даде възможност да режем салама малко повече - например девет месеца правителство, или пък Изборния кодекс - да кажем: "Бойко, имаме условия, НС ни сложи условия". Има голям риск, като предложим тия условия да свърши тоя гейм, ама сега, без да вземем решение, не е добра стратегия.

Малко по-късно участник предлага в становището да бъде записано, че Габриел е поканена като вицепремиер и външен министър в кабинета на ПП - ДБ.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Ако тръгваме с прее.авка, нали, това е типично борисовски стил, това е друго. Това е, ако искаме да отиграваме ситуация, която няма да стане (...) Ако искаме да правим сделка, и ние с първия си ход да играем ку.венската, според мен е трудно.
Ключова точка от становището на НС е гласувана с 22 "за", 18 "против",  9 "въздържал се".

КИРИЛ ПЕТКОВ: Колеги, знате ли к'во, имам една молба. Аз това въздържал се не знам к'во е. Всеки да си вземе позиция. Честно,  не знам дали мога да ви повлияя, не мога ли. Но в момента се чувствам, че управлявам автобус на детска градина. Всеки да си вземе позицията! Честно ви казвам, е.и му майката, не знам дали ми се кара автобуса. Ще трябва да си го помисля за себе си това дали да карам автобуса на детската градина.  

Почва да им идва леко нанагорнище, автобусът не може да включи на първа и да го кача!Дайте едно мъжко или женско мнение - да или не! В живота няма въздържал се. Утре трябва да вземеме едното или другото решение. Дайте едното или другото. Ако не - не, ако да - да. Щото аз по средата не го разбирам. По средата е утре да тегля една майна. Затова дайте гласувайте!

Пуснато е прегласуване само със "за и "против". Резултатът - 25 "за" и 24 "против". Смях. Някой подхвърля към Петков: "Не знам дали се чувстваш по-добре".

На финала Петков се извинява. Казва, че каквото е правил, го е правил от сърце.

 

За аферата „Уотъргейт“ 

Аферата „Уотъргейт“ е свързана с незаконни действия на Комитета на Републиканската партия по време на избирателната президентска кампания през 1972 г. в САЩ.

Обществено достояние става фактът, че представители на щаба на кандидата за президент и действащ към същия период президент на САЩ Ричард Никсън се опитват да монтират подслушвателно устройство в щабквартирата на Демократическата партия в хотел „Уотъргейт“ във Вашингтон. Разследванията, проведени от журналисти, и продължителното разследване от Сената на САЩ в крайна сметка вдигат булото на мащабните незаконни практики в самата президентска администрация.

На 27 юли 1974 г. Конгресът на САЩ открива процедура по импийчмънт на избрания за втори мандат президент Ричард Никсън във връзка с тази афера. Никсън не успява да докаже убедително, че няма общо с аферата, и подава оставка като президент (август 1974 г.), което е прецедент в американската политическа история.

Конгресът на САЩ приема закон, с който се прекратява разследването на делото и се забранява Ричард Никсън да бъде обект на разследване.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 3 оценки
2/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
23 коментара
Тоз

Тоз

27.05.2023 | 22:59

След прочитане на горния текст -запис на ПП лидерите, още повече ми се издигнаха в очите. Но сигурно съм аморален, нечувствителен и неразбиращ нищо индивид.

Отговори
4 3
Западняк

Западняк

28.05.2023 | 04:31

Просто Т.Ъ.П

Отговори
3 2
След всичко, което се случва в държавата, за мен е

След всичко, което се случва в държавата, за мен е

28.05.2023 | 23:01

ВАЖНО да чуем КАКВО се говори в офиса на радев и в офиса на копейкин!!! Бурята ще връхлети именно ОТТАМ!!! И тогава всички, които реват от ЕС, ще усетят "меда" на проруските губернатори!!!

Отговори
0 0
Стоичков

Стоичков

27.05.2023 | 18:44

Има ли още изненадани? Това ни е държавата пълна с предатели и кокошкари от както сме станали държава. Всички власт имащи са "национални борци",но за собствена изгода. Разделяй и владей,но за съжаление нас ни няма в схемата. Руди,един път предател,винаги предател,но щял да става "независим депутат" в обречен парламент. Кога бе Василев разбра в каква партия си пристанал,след като видя списъка с министри или след като демонстративно напусна ИТН.

Отговори
10 1
Гела

Гела

27.05.2023 | 21:50

Просто ми го натиснаха, ENTERа...

Отговори
7 0
Ех РЮТЕ,  РЮТЕЕ !  Колко си ПРАВ! - Огнян Стефанов

Ех РЮТЕ, РЮТЕЕ ! Колко си ПРАВ! - Огнян Стефанов

27.05.2023 | 16:13

ДАНС изплува от мъглата със записите. Ще се взривят ли службите като прокуратурата? . Петъчната прес-конференция на Радостин Василев, придружен от няколко негови съмишленици, е мероприятие на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Важни служители в ДАНС са имали информация за намеренията на „Продължаваме промяната“ да предложи и настоява за смяна на голяма част от ръководните кадри в тайните служби и са решили да действат. Как? Като намерят и убедят човек от самата ПП, да се включи в реализацията и да компрометира коалицията и нейните лидери в частност. Самата реализация очевидно не е била особено трудна. Налице е бил болезнено амбициозен човек, както и Национален съвет на Промяната. Предостатъчно. Дори не е сигурно, дали самият Василев е направил пълния запис на обсъжданията или такъв му е предоставен от ДАНС. Това е без значение. Отделни елементи от постановката издават почерка на Агенцията. Василев не е член на Съвета на ПП, но получил имейл, че ще бъде включен онлайн. Кой е изпратил този имейл? Защо? Той казва, че може да се е случило по грешка. Несериозно. Василев записвал до 12,30 часа, но си легнал, защото трябвало да става рано, за да подготви и изпрати детето си на училище. Абсолютно излишен елемент – загриженият баща, синдромът „Гешев и пиратката“. Да оставим класиците, съвременните учени, тясно специализирани в явлението „лъжа“ Чарлз Бонд и Белла Де Пауло са доказали категорично, че за повече убедителност лъжещият прибавя обяснения и е прекалено словоохотлив. И двете бяха налице по време на прес-конференцията. Друго слабо място в нескопосания сюжет бе частта за телефонното обаждане на шефа на ДАНС до Василев с информация, че срещу депутата има някакви заплахи. Веднага му е пратена охрана. От агенцията, не от НСО. Василев приел, без дори да знае за какво става дума. До бруталност нелепо. Каквото и да следваше в повествованието на Василев, той постоянно се връщаше към темата за смяната на ръководствата на тайните служби, като свързваше това с фразите за координация с чужди посолства – национално предателство, според него. И според други активирани да коментират в определени медии. Забележително гръмко бе включването на Костадин Костадинов, който моментално засили сигнал до прокуратурата за „държавна измяна“ от Кирил Петков и Асен Василев. Прилична координация, трябва да признаем. Но толкова шумна, че чак съмнителна. Същите възмутени в нито един момент досега не са обелили и дума по повод тежките съмнения (има и достатъчно доказателства), че немалка част от висшите служители в службите са по някакъв начин зависими от руските такива. Няма да признаят, естествено, но всички знаем, че е така. Опонира се с примерите за изгонени руски дипломати от България, но това е повече дипломатическо действие след политическо решение. Службите не направиха нищо, за да се разследва начинът по който е родена идеята от Кремъл да се строи през България Руски/Турски поток и странно бързото реализиране на този проект от страна на правителството на Бойко Борисов. Излязоха записи, от които ставаше ясно с какви очаквани за натиск тръгва Борисов към Москва за среща с Путин. Дни преди това посещение президентът Радев е имал разговор с руския президент. Същите служби така и не реагираха на твърденията на Путин, че хора от България му дължат над 800 млн евро по линия на друг проект – Южен поток. Нищо не се чува, нали? Слухове носят, че част от 3-е милиарда за Руски поток са отишли за погасяване именно на този дълг… ДАНС обаче мълчи. „Възраждане“, БСП и вече Радостин Василев също не казват нищо. Но сочат гневно с пръст към ПП и зоват да отговарят за „държавна измяна“. Дори не е нужно да се припомня времето, когато съветските съветници в МВР, военното министерство и други ведомства кадруваха според интересите на Москва. Приемаше се за нещо нормално. Критиците на НАТО и ЕС у нас това време ли смятат да върнат като се озовем на територията на „Руский мир“/Евразия? Въпросът е доста по-сложен, а последиците много, много по-неприятни, отколкото някои предполагат, омаловажавайки активните мероприятия на служби, партии и агенти на влияние. Ще плачем горко, ако се поддадем на розовия облак на спомените, напудрени обилно с романтика. В кръговете, които искат всичко да остане по старому – да имат влияние, контрол върху решения и действия на институциите, да богатеят от държавата и да разполагат с аморфна гражданска маса, неспособна на съпротива, демотивираната и без амбиции за бъдещето – се промъква сериозно напрежение. Те усещат края на постсъветския мафиотско-ченгеджийски модел, наложен у нас и са готови на всичко, за да провалят процесът на промени. И това е обемна и сложна тема, но трябва да признаем най-сетне, че у нас демократичните промени след 10 ноември 1989 г. са само имитация, защото не бе разградена системата от зависимости, изграждана от тоталитарните служби десетилетия наред. По примера на съветските служби. Не направихме достатъчно да скъсаме с тази зловеща зависимост и продължаваме да сме в прегръдките на кремълската пропаганда. Мафиотизирани политически кръгове, ченгеджийски дружинки, корумпирани ръководства на институции, прокуратура като зловеща бухалка, пета руска колона и обслужващите задкулисни интереси медийни ибрици – всички те са против редовно, работещо правителство. След Радостин Василев ще изскочат на пружинки други честни борци за истината. „Истината“ – другата дума, която той повтори многократно на прес-конференцията – също признак, който разкрива огромното желание да убедиш някого в нещо, в което не вярваш самият ти. От друга страна в ПП трябва сериозно да се замислят за начина на комуникиране и изпращане на сигнали към гражданите. За кадровата си политика също. Дори повърхностен анализ за случващото се през последните дни и седмици показва, че трябва да очакваме война между клановете в тайните служби. Тя няма да е по-малко жестока от тази в прокуратурата и ВСС. Кукловодите и на двете места са едни и същи.

Отговори
8 2
2ф63ф2ц

2ф63ф2ц

27.05.2023 | 15:08

Срам и позор - такива мижитурки ли са харвардците - некомпетентни, лишение от всякакво чувство за достойнство, т.е. недостойни за каквото и да е място в управлението на държавата ни... такива мижитурки си имаме и без вас, така че хайде обратно в тази развита Европичка, която постоянно иска да ни забие нож в гърба ... бяхме пет века под робство, не ни ли стига, та пак си търсим поробител ... и преди си мислех, че сте поредното недоразумение, сега вече съм убеден

Отговори
3 9
Срам и позор ще усетиш, когато станеш гражданин

Срам и позор ще усетиш, когато станеш гражданин

28.05.2023 | 23:10

на най-новата задунайска губерния!!! И няма да се перчиш с паспорт на ЕС, а ще криеш в джоба си документ с печат на губернатора!!!

Отговори
0 0
ококорен

ококорен

27.05.2023 | 14:23

Какво не разбрахте, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са шорошояди, американски подлоги? За първи път го чувате и виждате?

Отговори
4 8
Соня Колтуклиева:Руди Гела е без имунитет и без парламентарна група.Ще

Соня Колтуклиева:Руди Гела е без имунитет и без парламентарна група.Ще

27.05.2023 | 12:54

Ходи из кулоарите немил-недраг,под ръка с мъжката си секретарка Киро Веселински https://pik.bg/%D1%81%D0%BE%D0%BD%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B8-%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82-%D0%B8-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%B7-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%BE%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD-news1176615.html

Отговори
7 3
XYZ

XYZ

27.05.2023 | 12:47

:Мутренска България изцяло е в услуга на чуждото пиздостанско посолство. Щом то ни реди специалните служби, значи сме пиздостанска колония. Точка по въпроса.

Отговори
7 25
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.05.2023 | 12:45

мафията 33 Г о ди ни О в ла д я в а Д ъ р ж а в а т а

Отговори
3 14
ШОКИРАЩО ОТ ЗАПИСА!Настимир предлага да натикат ДПС в ъгъла!Асен Васил

ШОКИРАЩО ОТ ЗАПИСА!Настимир предлага да натикат ДПС в ъгъла!Асен Васил

27.05.2023 | 12:32

Асен Василев:”Няма как да стане заради ДБ-Христо се обади на Карадайъ..”Ананиев:”На Карадайъ ще му сменят главата до 4-5 седмици” (АУДИО) https://pik.bg/%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D0%B2-%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%B0-%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5-news1176658.html

Отговори
6 4
До Mekушав

До Mekушав

27.05.2023 | 12:05

Василев - нито ще си в еврозоната ,нито в Шeнген .А вашето количеството щети ще са огромни ,престъпни шарлатани !

Отговори
14 14

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?