1939

Софийските социалисти не искат Нинова да води листи

Внукът на Пеко Таков поведе нов бунт срещу "Позитано"

Малко повече от месец преди изборите трусовете в БСП стават все по-тежки. Броени дни след екшъна на червения конгрес сега и водачът на столичните социалисти Иван Таков призова на бунт срещу председателя на партията Корнелия Нинова.  На вчерашното заседание на Градската конференция на БСП-София внукът на легендарния член на Политбюро на комунистическата партия Пеко Таков обяви, че няма да приеме изключването на съпартийци.  

Самият Иван Таков застана начело на БСП-София преди по-малко от година. Той замени Калоян Паргов, когото „Позитано“ 20 отстрани от поста и дори му наложи забрана да участва в партийното ръководство. 

Наследникът му Таков об​аче изобщо не се оказа компромисно настроен спрямо Нинова. Пред столичните делегати той направи изключително остро и критично изказване срещу върхушката на „Позитано“ 20, която обвини, че „дели членовете си на "наши" и "чужди"... цензурира, наказва и изключва различното мнение и си служи с манипулации при гласуването по време на заседание на висшия си орган - конгреса“. За отбелязване е обаче, че изобщо не спомена, пряко или косвено, името на Корнелия Нинова, макар че очевидно атаките му бяха насочени срещу нея.

Най-сериозното му обвинение беше, че изгонените от БСП социалисти са били изключени „в пълен разрез с уставните норми на партията и с очевидни фалшификации при преброяването“. А след това нападна партийните шефове, че на конгреса са направили „опит за разцепление и за подчинение на Градската организация“, и се зарече, че няма да позволи това да се случи.

„След 2 април ще удвоим нашите усилия да върнем партията на мястото, което заслужава. С всички уставни, юридически и морални средства срещу опитите на някои да превърнат БСП в дребен инструмент за брокерски цели. БСП е масова партия с основна роля в политическия живот на страната, а не дребна, бутикова организация за търгуване на управленски постове“, закани се Таков. И декларира: „Ние сме готови! Битката за връщане на БСП вече е открита!“.

Знак за обявената война на Нинова от столичните социалисти станаха и предложените от тях проектолисти за задаващия се вот. В тях изобщо липсват Нинова, нейната дясна ръка Георги Свиленски и Христо Проданов, който е секретар на Изпълнителното бюро.

На предишните избори Нинова водеше в 25-и МИР, Проданов - в 23-ти, а Свиленски - в 24-ти. БСП в София разчита на лидери на районни организации да изнесат голямата битка в кампанията за предсрочните парламентарни избори, заявиха от "Леге" 10. Делегатите от столицата сложиха на първо място в 23-ти МИР председателя на левицата в "Панчарево" Еньо Савов, който е магистър по право и заместник-председател на Младежкото обединение в БСП - София.

В 24-ти МИР делегатите на Градската конференция виждат като №1 шефа на червените в район "Искър" Борис Цветков. Той е магистър по математика и бивш депутат и общински съветник.

В 25-и МИР първи е Милко Панов, който е председател на районната организация на социалистите в Нови Искър. Той е бакалавър по "Библиотечен и информационен мениджмънт" от УниБИТ.

Листите обаче ще бъдат окончателно утвърдени от членовете на Националния съвет на заседание в петък, 24 февруари, когато се очаква пълно пренареждане. Вероятно съпроводено и с поредния шумен скандал в лагера на Столетницата. 

 

Партии и коалиции делят  над 4000 места в СИК в Пловдив

Над 4000 членове ще работят на извънредните парламентарни избори на 2 април в секционните избирателни комисии (СИК),  а консултациите за разпределяне на местата са насрочени за утре от 11 часа в сградата на Община Пловдив на ул. „Стефан Стамболов” 1.

Право да участват в районните и секционните комисии в 16-и МИР имат парламентарно представените партии и коалиции - ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП, ДПС, „Възраждане” и „Български възход”. 

Първоначално се сформират 459 СИК, но ще има и допълнителни секции непосредствено преди изборите ​- в лечебни заведения, дом за възрастни хора, следствието, затвора. Те се разкриват, ако поне 10 души са заявили желание да гласуват. Специални мобилни секции ще има и за хора с тежки увреждания, които не могат сами да се придвижат до сградите, в които се провеждат изборите. Членовете в СИК се назначават от 16-а РИК, чийто председател и този път ще бъде Калоян Сухоруков от ГЕРБ.  По закон секционните комисии са съставени от 7 или 9 членове, в зависимост от броя на избирателите. 

Предполага се, че този път ще има повече желаещи да участват в СИК, защото заплащането е увеличено.  С решение на ЦИК за председател на СИК е определено възнаграждение в размер на 250 лева, зам.-председателите и секретарите ще получават по 225 лева, редовите членове - 195 лева. За „тричленките”, ангажирани да предадат изборните книжа в РИК,  отгоре ще се плащат по 40 лева. 

 

ВМРО се отказа от преговори със Стефан Янев

ВМРО - БНД спря разговорите за общо явяване на изборите за парламент на 2 април с партията на Стефан Янев. Причината е, че по време на проведените срещи между представители на двете формации не се е стигнало до никаква конкретика за бъдещата предизборна платформа и приоритетите. От ВМРО допълват, че позициите на изложените от "Български възход" теми за демографска политика, борба със спекулата и инфлацията, национална сигурност и постигане на нулева миграция, отстояване на историческата истина и правата на българите, като основа за позицията по отношение на РС Македония, и други са били колебливи. 

"Липсата на каквато и да е позиция последните дни и по водещи за обществото теми, като проблема с нелегалните мигранти, по темата с бъдещето на ядрената енергетика на България, искания импийчмънт на президента и пр. от страна на щаба на ген. Янев, дадоха допълнителна тежест при вземането на решението за прекратяване на преговорите", твърдят от ВМРО.

 

Йотова в Пловдив: Не искам да съм на мястото на ЦИК

"Имам усещане, че се цели да се обезсмисли машинният вот. Не искам да съм на мястото на ЦИК." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която дойде в Пловдив за официалното представяне на новата магистърска програма на Университета по хранителни технологии, която се реализира под егидата на Международната организация по лозата и виното - OIV.

"Цялата отговорност за общата бюлетина с гласовете от хартиения и машинния вот на изборите на 2 април се носи от ЦИК и от мнозинството за това решение. С днешна дата виждаме, че повечето политически сили обърнаха мнението си", добави Йотова по повод на призива на ГЕРБ да се отмени общото броене на хартиените бюлетини и разписките от машината. Вицепрезидентът смята, че каквито и технологии да се измислят, няма да помогнат на изкривяването на вота на хората, но допуска, че ще има объркване. По-голямото ѝ притеснение обаче е, че се засилват съмненията за купуване на гласове. 

"Нека бъдем оптимисти. В лицето на МВР виждам гарант изборите да минат както трябва и вотът да бъде отчетен правилно. Тези избори са много важни, България е в политическа криза повече от 22 месеца, препоръчвам на българските граждани добре да помислят и да гласуват" - подчерта Йотова. Тя беше посрещната пред Конгресния център на Панаира от ректора на УХТ проф. Пламен Моллов, областния управител Ангел Стоев, бившия държавен глава Георги Първанов, а бизнесменът Георги Гергов ѝ връчи букет.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
и те ли искат

и те ли искат

23.02.2023 | 14:15

Шоро да ги води?

Отговори
0 0
ЗАПЛАТИТЕ НА ИЗБРАНИТЕ:Новите депутати стартират с  6381лв,министрите-

ЗАПЛАТИТЕ НА ИЗБРАНИТЕ:Новите депутати стартират с 6381лв,министрите-

23.02.2023 | 09:50

С 8295 лв,9890 лв за премиера и 12762лв за президента.Минималната за обикновения българин-към 900лв. https://pik.bg/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81-6381-%D0%BB%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5---%D1%81-8295-%D0%BB%D0%B2-9890-%D0%BB%D0%B2--news1158265.html

Отговори
0 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?