71

Съдът отряза ЦИК за общо броене на машинния и хартиения вот

Административният съд в София отмени решението на Централната избирателна комисия за общото отчитане на гласовете от бюлетини и машини.

Делото беше по жалба на коалиция "Левицата!". Към нея са присъединени и жалбите на "Продължаваме Промяната - Демократична България", на Стефан Манов в лично качество, който е и член на Обществения съвет към ЦИК от Сдружението за честни избори, и жалба на Петър Славов в лично качество, представител и на Сдружение "Гражданска платформа".

"Левицата!" е представена от адвокат Мая Манолова, "Продължаваме промяната- Демократична България" - от Никола Минчев и Надежда Йорданова. ЦИК също има упълномощен свой представител. От изборния орган заявиха, че решението е законосъобразно и целесъобразно. 

Жалбоподателите поискаха съдът да постанови отмяна на взетото решение на ЦИК в частта, която се обжалва и е свързана с общото отчитане на вота от бюлетините от машинното и хартиеното гласуване. Според Мая Манолова това решение е в тежко нарушение на текстове от Изборния кодекс.

В началото на седмицата от "Левицата!" и "Продължаваме промяната-Демократична България" обявиха, че ще обжалват решението, от ГЕРБ-СДС настояха Комисията да го отмени, а от "Възраждане" казаха, че не е правилно да се обединяват протоколите от машинното и хартиено гласуване. Според Костадин Костадинов колко души са избрали машинното гласуване ще е много показателно, защото основният довод на застъпниците на хартиените бюлетини е бил, че хората искали да гласуват с хартия, а не с машина. "Как да разберем сега дали това е така или не е", попита лидерът на "Възраждане". 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
пръц

пръц

24.02.2023 | 20:26

е и?!?Пак пръц!

Отговори
0 0
11g

11g

24.02.2023 | 15:19

es bee tinajarki 89g wwwwwwwww 23g ooozxxx

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?