46

Румен Христов: Сегашният кабинет е сложен, но за мандат с БСП нямаше да гласувам

Лидерът на СДС говори пред "Марица"

Мария Габриел трябваше да е първи премиер след нашите компромиси

Ченгеджийницата ще свърши, когато отрежем хората на старото ДС и КГБ от властта

С ПП-ДБ нямаме различия по големите теми, а изострени междуличностни отношения

БКП ни вкара в капана с бързи промени в Конституцията, за да трансформира властта си в икономическа

- Вече  33 години сте в политиката, г-н Христов, това ли е най-сложната коалиция, която е управлявала?

- Имало е и по-трудни конфигурации. Тази е по-сложна от гледна точка на това, че се изрекоха думи, които един политик не бива да говори. В политиката има един принцип - никога не казвай никога. За мен лично и за СДС по-трудно щеше да е реализирането на първия вариант съвместно с БСП. Това беше недопустимо и сигурно нямаше да гласувам. Сега проблемът са личностните отношения между лидерите. Големите теми не ни отличават - Еврозона, Шенген, ПВУ, агресорът Русия и жертвата Украйна.

- Кой излъга - г-н Бойко Борисов или БСП и ИТН, че е имало договорено правителство с министри, но г-жа Нинова се е дръпнала в последния момент?

- Не бях на всички преговори. Но знам, че са говорили поне за конкретни министерства, ако не за имена. Дори исканията им бяха доста нескромни.

- На БСП или на ИТН?

- По-скоро на БСП.

- С БСП най-малко темата „Украйна“ щеше да ви скара, освен старата вражда на тази партия със СДС?

- Не само - погледнете визията за минималната работна заплата, показана от БСП в зала. Гледните ни точки са коренно различни, което по принцип не е лошо. Но първо трябва да натрупаш благосъстояние, което да разпределяш. Това е позицията на десните хора. А не да разпределяме предварително и малкото, което имаме. Ярък пример са мерките с намаляването на ДДС, които дадоха нулев ефект. С председателя на Асоциацията на хлебопроизводителите г-жа Кукушева споря над 10 години. И сега казах, че цените на хлебните изделия няма да паднат след свалянето на ДДС. Така се и случи. Практиката в ЕС е за единна ставка, защото тя се изпълнява много по-лесно като контрол.

- Колко трябва да е ДДС според Вас?

- 20 процента, но единна ставка. Преди кризата можеше да се мисли за намаляване с 1-2 процента. Само в туризма има резон да е намалено ДДС, защото този бранш може да бъде разглеждан като експорт. Може би изключение може да бъде направено и за лекарствата, защото там имаме фиксирани цени. В останалото няма смисъл да се месиш, защото пазарната икономика не го позволява - просто грешиш.

- Ще успее ли новото правителство с бюджета така, че хем да влезе в дефицит от 3 процента, хем да не реже социалните придобивки на бедни и пенсионери най-вече?

- Аз адмирирам желанието на Асен Василев да влезе в трите процента дефицит, за да може да изпълним Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната. От друга страна ми е много любопитно как ще стане това, без да пипаме данъците, без да орязваме социалните разходи, без да взимаме от Сребърния фонд. И, разбира се, без да емитираме нов външен дълг. Ако той успее, ще го поздравя, обещах му от трибуната! Вероятно трябва да има ограничаване на парите за държавната администрация, капиталовите разходи ще бъдат намалени.

- Толкова ли са важни промени в Конституцията точно сега?

- България беше сред малкото държави, ако не и единствената, която промени Конституцията веднага след промените. Повечето страни, особено тези в Централна Европа, изчакаха 2-3 години, за да видят как ще се промени строят от тоталитарна система към демокрация. Бяхме неопитни и влязохме в този капан. И тогава прясно преименуваното БКП подготви промените така, че да трансформира политическата им власт в икономическа. И си изпълниха целта перфектно! В голямата си част Конституцията е добра, но едно 20 процента вече са остарели. Предложенията на СДС датират от 15 години насам, говоря за тези, които изискват Велико Народно събрание. Първо, двукамерен парламент. Горната камара да играе ролята на филтър, да има разлика във времето на избиране и взаимен контрол. Представяме си 31 избирателни района да излъчват по двама представители в Горната камара, като София и Видин имат еднаква тежест. Другото е - президентът да се избира от Горната и Долната камара, а не пряко. Прекият избор му дава грешното усещане, че едва ли не трябва да управлява държавата. Не, в Конституцията е записано, че България е парламентарна република. Друга тема е, че реалната власт сега е в министър-председателя и в изпълнителната власт. Затова и сега се получава напрежение между трите власти. Също така отпадане на позицията вицепрезидент. Предвиждаме и избори на губернатори, и много други неща, така че е добре да стигнем до ВНС, но няма да е лесно. Не съм оптимист.

- Доста гласове вече са за премахване на служебното правителство?

- Това също изисква Велико Народно събрание. Бихме предложили елементарна промяна - вместо президентът да назначава служебно правителство, това да прави парламентът. Кабинетът да се прави на пропорционален принцип, както комисиите в Народното събрание. Дали премиерът ще е от най-голямата група, или ще се решава чрез обсъждане, е допълнителна тема. Така няма да има притеснение, че президентът ще има други цели. Вижте, аз не харесвам г-н Георги Първанов, защото е политически опонент на СДС.  За 10 години обаче не допусна нито едно служебно правителство. Наричат го архитект на „тройната коалиция“. Добре, но създаде кабинет, а не го управлява. При Радев стремежът е да няма редовно правителство и той да управлява еднолично.  И безконтролно.

- Обединиха ли президентът Радев и войната в Украйна новата коалиция?

- Да, имаше такъв ефект. Пътят на България е категоричен. Страната ни е част от европейското цивилизационно семейство, от ЕС и НАТО. Трябва да задълбочаваме тези процеси, а не да се разколебаваме с евразийския път. От тази гледна точка колебливото отношение на Радев към „специалната операция“ беше катализатор на отношенията ни с ПП-ДБ.

- Колко ще издържи това правителство?

- Въпрос за един милион. Правителството трябва да свърши няколко важни неща - да овладее инфлацията, да ограничи външния дълг, да запази доходите на хората, защото точно сега е трудно да ги увеличи. Ясни за законите по Плана за възстановяване и устойчивост, съдебната реформа,  Шенген. Вижте, нито едно редовно правителство няма гаранция за 4 години, но има този хоризонт. Когато идеш в Брюксел, в Европейската централна банка, те гледат по друг начин.  Бил съм в две служебни правителства. Посрещали са ни с думите - да, добре, това е много хубаво, което искате, но нека дойде редовен кабинет.

- Къде са подводните камъни - тези междуличностни отношения и бунтари като Делян Добрев или Константин Бачийски?

- Вижте, аз съм основател на младежкото СДС в Студентски грзд през 1990 година и съм се убедил в едно - десните хора са силни индивидуалности. Те не приемат кооперативното мислене на колегите вляво. Това е добре, но понякога трябва да се загърби личното его. Важното е как ще потегли това правителство. Никой министър не е незаменим. Нито пък са най-големите експерти, защото и в пленарна зала виждам по-добри такива. Но всеки направи компромис.

- Как виждате г-жа Мария Габриел сама сред хора на ПП-ДБ, защо поне на първи прочит е така?

- Аз казах и на заседание на групата ни, че направихме куп отстъпки, срещи които г-жа Габриел трябваше да е първият премиер при ротацията. Така или иначе, тя ще е много полезна като външен министър сега, защото към нея има огромно доверие в Брюксел.

- Кой ще е премиер след 18 месеца, ако правителството издържи?

- Сядаме отново и решаваме.

- Част сте от всички събития в политиката, завърши ли този преход?

- Не напълно, защото не сме изцяло интегрирани в ЕС. Остават Шенген и Еврозоната. Иначе винаги има нещо за довършване. Моделът е заложен от Конституцията, не от състава на правителството. Затова и говоря за Велико Народно събрание, което да урегулира всички тези въпроси така, че да няма доминиране на една или друга институция.

- Няма ли да свърши преходът с края на тази ченгеджийница, която отново се отприщи с атентата до кортежа на г-н Гешев, за да продължи с Къро, Ами Брат Галев?

- Аз затова споменах, че промените бяха направени така, че да облагодетелстват ченгетата от тайните служби. Те не свършват и сега - 33 години по-късно се появяват навсякъде. Ченгеджийницата ще приключи, когато бъде прекъсната връзката с ДС и КГБ. Трябва тези хора да бъдат държани извън институциите. Както се шегуват в социалните мрежи - в България не всички ченгета са богати, но  всички богати са ченгета. Сигурно има нещо. Ако отидем в който  да е областен град и извадим първите 10 най-богати хора, няма да откриете сред тях класически седесари, наследници на стари фабриканти. Всички са червенушковци.

---------------------------------------------------------------------- 

ВИЗИТКА

Лидерът на СДС Румен Христов е на 67 години, завършва специалност „Аграрна икономика“, а след това защитава докторска дисертация. По-късно е извънреден професор в Югозападния университет в Благоевград. Преподава по основи на маркетинга и агромаркетинг.

В периода 1991-1994 г. е заместник-министър на земеделието. Бил е съветник на президента Желю Желев по аграрните въпроси. Два пъти е министър на земеделието - в служебните правителства на Ренета Инджова (1994- 1995) и Стефан Софиянски (1997). От 1997 до 2002 е главен административен секретар в администрацията на президента на Република България Петър Стоянов. Депутат в последните 7 Народни събрания от СДС в различните коалиционни формати.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
партийци без партии

партийци без партии

14.06.2023 | 06:35

Този пък кой е? Колко членове има вашата партийна формация, г-н Христов? 10-15? Защо не опитате да се явите самостоятелно на избори, а сте се подложили като патерица на ГЕРБ?

Отговори
2 0
Барабар Петко с мъжете

Барабар Петко с мъжете

13.06.2023 | 21:28

Да му имам самочувствието - не се ли усеща този глупак колко е перушинест, а се надува като мисир! Ще гласуваш за когото ти каже Асфалт паша, защото и с теб, и без теб - все тая. Няма такава партия СДС - утече в канала. Които ви създадоха, те ви и предадоха, защото се оказаха сдружения на келепирджии - Стани Да Седна. Плужеци! Вижте се че бившите ви "лидери" - всеки със своя партийка. Излъгаха милиони, скачали като безумни по площадите. И тоя пуяк се издул, та чакще се пукне!

Отговори
3 0
Мина

Мина

12.06.2023 | 15:53

Ти ще гласуваш за всеки, когото ти посочи Борисов. Нали благодарение на него си в Брюксел. Погнуса изпитва всеки, който ви гледа как се гърчите в обяснения за коалицията.

Отговори
7 1
НАПРЕЖЕНИЕ В ДЪРЖАВАТА!Радев вади областните си управители-заваляха

НАПРЕЖЕНИЕ В ДЪРЖАВАТА!Радев вади областните си управители-заваляха

12.06.2023 | 11:26

Масово оставки https://pik.bg/%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2-%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8---%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8-news1179726.html

Отговори
1 1
стара майна

стара майна

12.06.2023 | 10:33

СДС отдавна вече е понятие от миналото...

Отговори
8 1
стара майна

стара майна

12.06.2023 | 10:32

боклуци всенародни....а ти като си един файтон хора твоето сдс как си отваряш така гъза да си управляващ.... мърльо.... БСП - ИТН - ВЪЗРАЖДАНЕ ще са на върха на следващите избори.... а вас ще ви мачкаме.... ще ви истискаме соковете.... герб забранена от закона .... пп също ...а ристю той си сложи сам въжето на врата....

Отговори
10 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата