49

Росен Костурков: Ако ГЕРБ решат да ни отрежат, ще провалят четвърти парламент

Имунитетът на Бойко Борисов не е залог за успех на втория мандат, смята депутатът от ПП

Трябва да извадим разсейките на мафията от службите и администрацията

Всичко е възможно, включително и да разпуснем парламента след 10 дни 

Гледането на Изток по време на война граничи с национално предателство

 

- Г-н Костурков, първо, уведомявам ви, че ви записвам. Иначе, сериозно ​- нормално ли е онлайн да се дискутират такива неща между 50 или 60 души?

- Всъщност какви?! В този запис няма нещо, което не е редно да се обсъжда в подобен формат. Нищо притеснително. Всеки, който си направи труда да чуе тези близо 5 часа, ще си направи извода как върви мисловният процес в нашата партия. Всеки има право да изкаже мнението си, да убеди другите, да даде контрапункт. Всичко е откровено. Аз съвсем сериозно предлагам заседанията на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ да се дават онлайн директно, може в един трибуквен сайт. 

- Каним ви да излъчвате в „Марица“, подкастът ни се радва на огромен успех! Но в тези 5 часа няма ли притеснителни неща, поискаха дори арести на Петков и Василев заради консултирането с посолства за шефове на служби. 

- Цяло изслушване в парламента с шефове на служби имаше, което се превърна във фарс. Защото, когато заседанието е открито и се предава по телевизиите, ти не искаш да чуеш цялата истина на службите. Просто си правиш нескопосан политически пиар. Затова казвам, чуйте целия запис. Всяко едно изречение може да се тълкува превратно, дори и това, което си говорим в момента. Истината е друга. Когато сме в съюзи като ЕС и НАТО, работим в тясно сътрудничество със службите им. Надявам се, без информацията да достига до чужди разузнавания или престъпния свят. За да не се получат такива гафове, шефовете на служби най-малкото биват проверявани от партньорите си.

- Уведомени партньори - да, но не и обсъждани с тях имена.

- Затова казвам, че всяка дума в този свободен разговор може да бъде тълкувана погрешно. Уведомени, обсъждани, аз дори не помня точната дума. Наистина не виждам проблем. Точният термин е запознаване на съответното посолство с идеята кой да оглави дадена служба. Възможно е единствено те да кажат, че съответният кандидат е подходящ или неподходящ. Но! Решението остава изяло на България. Колкото до нужда от реформи в службите и администрацията, нека си припомним първото служебно правителство на президента Радев. Той лично обяви, че първото нещо, което ще направи, е да смени всичко в службите и да реорганизира държавната администрация. И тук не виждам никакъв проблем. Едва ли някой харесва ефективността на държавната администрация.

- Но подобни разговори оставят у някои усещането, че ПП не са по-различни от тези, които дойдоха уж да изметат от властта? 

- ПП сме много по-различни от тези, заради които се родихме. Основното е как се харчат публични средства и как това движи държавата напред. Друго ​-наистина трябва да извадим завинаги разсейките на мафията от държавната администрация, МВР и службите. Винаги сме го твърдели. Дано са изчезнали, но след 15 години насаждане там трябва да бъдат проверени. Разбира се, плюс съдебна реформа, но там изпълнителната власт няма работа. Проверката срещу ресторанта миналата нощ е пресен пример, защото за издирваните лица се знае, че са хем част от правосъдната система, хем от престъпния свят.

- Тези записи като че ли ви поставиха в пълна изолация с ДБ. Нещо като девиза на левскарите - „Сами срещу всички“?

- Нека си кажем честно ​- никога не сме били в друга ситуация в това Народно събрание. Затова от самото начало заявихме, че ако дойде мандатът при нас, ще предложим правителство на малцинството, като ще се търсят плаващи мнозинства по различни теми. Така и ще се получи, ако успее вторият мандат. Просто този запис даде сила на всички срещу нас да излязат и да са по-гръмогласни. И пак се връщам към чутото на записа - колко трудно се приема дори минимална колаборация с ГЕРБ с единствена цел държавата да се отпуши, да тръгне напред. При това с ясното съзнание, че това ще ни докара тотална електорална щета. Въпреки това след 4 инфарктни часа и оспорвано гласуване поемаме тази отговорност. 

- Това не вдига ли топката на воле на ГЕРБ, за да ви отреже?

- Това си е тяхна отговорност. Биха провалили четвърти парламент. Ако мислят, че това е национално отговорно поведение! Поне в публичното пространство твърдят, че искат редовно правителство. 

- Готови ли сте да жертвате Асен Василев в името на правителство?

- Тук не говорим за жертви, а да видим с ГЕРБ най-разумното за страната. При нас никога не е имало поставяне на личните амбиции на преден план. Но ще го кажа ясно - към момента в публичното пространство не се вижда по-добър финансов министър от Асен Василев. Не е много разумно да се лишим от него.

- Променя ли играта искането на прокуратурата за снемане на имунитета на Бойко Борисов? 

- Не. Няма причина да се променя ходът на преговорите за съставяне на правителство с нашия мандат. За нас този въпрос е изчистен отдавна, много преди да започнат тези преговори. Нито един депутат от ПП няма проблем веднага да се откаже от имунитета си при поискване от прокуратурата, такава е и практиката до момента. Нямаме от какво да се притесняваме, нямаме какво да крием. Въпросът обаче е принципен и трябва ли да позволяваме на сегашната прокуратура да съществува като политическа бухалка. Формално, процесът за гласуване на искане за сваляне на имунитет е уреден още от 39-ото НС. Създава се комисия на паритетен принцип за обсъждане на конкретния казус. Задачата на комисията е да прецени дали имунитетът се иска с политическа или правна цел, или с други думи - дали заради доказателства, или за сплашване и натиск. Няма нужда да измисляме правилата за работа на тази комисия, защото можем да почерпим опит директно от Европа, където това е установена практика и в момента. Все пак при всеки отделен казус ще взимаме колективно решение в парламентарната група на ПП-ДБ как точно да действаме, като се съобразим с всички обстоятелства. 

- Може ли ГЕРБ да ви хлъзга, за да се направи все пак четворна коалиция с ДПС, БСП, ИТН, но с трети мандат? Като същевременно отнасяте тотални имиджови щети?

- В този парламент всичко е възможно. При първия вариант БСП се оттегли и останаха само ГЕРБ, БСП, ИТН с подкрепата на „Възраждане“. После обаче и ДПС се оттегли. Сега ние се опитваме да направим нещо разумно, работещо, с ясен хоризонт. Ако ГЕРБ решат, че това не им изнася, и пренебрегнат интересите на държавата, могат да пробват първия вариант с трети мандат. Всичко е възможно, включително и да разпуснем парламента след 10 дни. Виждам, че президентът определено не иска редовно правителство, той си го каза при връчването на мандата. Изненада може би част от хората, но не и нас. Той не иска правителство и в този парламент, и в следващия.

- Защо и има ли това връзка със записите?

- Няма връзка със записите. Президентът просто държи цялата власт, без да се отчита. И това увлича. Харесва му властта. Едно служебно правителство без парламент не се отчита на никого. То и сега има министри, които отказват да дойдат на контрол или в комисия. И нищо не може да направиш! При нормално правителство може да поискаш вот на недоверие. При служебно - не.

- Защо тогава ви предаде Радостин Василев?

- Аз разбирам от неговите думи, че му е обещано да бъде следващ успешен политически проект. Доколко ще повярват хората на човек като Радостин Василев ​- друга тема. Аз лично никога не съм го приемал и бях от тези, които гласуваха против той да стане част от „Продължаваме промяната“ - дори като член, да не говоря за водач на листа. Не бях сам. На национален съвет, в който не членувам, с малка разлика той беше приет в ПП, което се оказа грешка.

- Има ли връзка между опита да се състави правителство и тази безкрайна ченгеджийница, която не че е спирала 33 години, но избухна с нечувана сила след взрива до кортежа на Гешев? 

- Не съм способен да направя връзката между всичките тези събития. Факт е, че стават точно сега. Има някакво сериозно разместване на пластовете, видима е войната между институциите. Общо взето, всеки е срещу всеки. Явно има разместване и в пластовете на престъпния свят. За съжаление, това идва в доста тежък политически и икономически момент. От две години, с малки изключения, държавата се управлява еднолично от президента Радев. Резервите на икономиката издържат, но не знам докога. Както и нервите на хората. 

- Сам споменахте за осъзната жертва на електорална подкрепа, с колко ще падне ПП при избори през лятото?

- Не мога да гадая. Президентът, гледам, се е прицелил в „перфектна“ дата за избори ​- средата на август. Въпросът е каква част от нашите избиратели, а пък и неутралните, ще погледнат разумно на позицията ни. Ще видят алтернативите. България рязко обърна главата на Изток, губим вече доверие на европейските партньори, на хората, с които трябва да вървим напред. Гледането на Изток точно в този момент, в който Русия води война в Украйна с неясен край, но ясни последици - стотици хиляди отнети животи и полуразрушена държава, е национално безотговорно. Направо престъпление. Тези, които сега ни управляват, гледат натам.

- Да минем и към  Пловдив - адвокат Тони Стойчева обяви кандидатурата си за кмет, Иван Демерджиев не отхвърли вариант и той да се включи, ако не е министър. Кого издига „Промяната“ и дали ще играе в коалиция с ДБ?

- И това ще обявим, но в момента наистина сме концентрирани върху това, което се случва в парламента. Вървят социологии в Пловдив и големите областни градове, разглеждат се подходящите номинации. Мое мнение - поне в тях трябва да сме в коалиция с „Демократична България“. И тук въпросът е накъде гледаме географски. 

- При извънредни избори с ДБ ли ще участвате? 

- Не знам, наистина, въпрос на обсъждане, което може да го пуснем в подкаста на „Марица“.

 

ВИЗИТКА

Росен Костурков е роден в Панагюрище, но завършва Математическата гимназия в Пловдив и филиала на Техническия университет в града. Има 25-годишна кариера в индустрията, достигайки до мениджър бизнес развитие, национален търговски мениджър и директор по търговските въпроси и взаимодействието с подизпълнители в големи мултинационални компании. Създател на Център за професионално обучение “Тракия” към "Тракия икономическа зона".

Учредител на „Продължаваме промяната“, неизменен водач и депутат от Пловдив-област. Един от 13-те членове на Изпълнителния съвет на ПП.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
познавам

познавам

01.06.2023 | 15:16

по голяма мафия от вашата група има ли?

Отговори
1 1
УСПЕХ!

УСПЕХ!

01.06.2023 | 12:34

Направете Правителство! Вкарайте България в еврозоната! В Шенген - също! Нека скимтят копейкаджиите, нека скърца зубки Рундьо! Нормалните Българи сме с вас!

Отговори
5 6
Дии

Дии

01.06.2023 | 11:50

Тия ПП що си мислят че светът се върти около тях? И ако не стане тяхното правителство с Ококорения нагъл бездарник и светът ще спре да се върти и всички ще са виновни, само ПП, Кирчо и Ококорения ще са в бяло. Те са най хубавите, всички останали не стават - много са прости за да разберат Харвардската промисъл.

Отговори
10 3
Мале

Мале

01.06.2023 | 10:53

пуснаха още един промянaджийckи идиoт - Шаран Kocтурков с платени глупости.

Отговори
9 2
Мама

Мама

01.06.2023 | 09:45

Точно така, никакъв път на Изток, тук е Европа. Който не му изнася, да пали самолета с Радев към Душанбе.

Отговори
4 6
Нали?

Нали?

01.06.2023 | 09:29

Другари, третият мандат трябва да бъде в ДПС!

Отговори
5 2
Руслан

Руслан

01.06.2023 | 09:20

Познавам го лично . Голяма гадина . Хора , ме вярвайте на този измамник.

Отговори
15 2
Спец

Спец

01.06.2023 | 09:16

Много си прост костенурка.Може ли да изръсиш такава глупост - Ако Герб решат да ни отрежат.Все едно казваш , че изцяло сте свалили гащите пред Герб и сте им ", като камък на шията.Аматьори.

Отговори
12 2
Селския

Селския

01.06.2023 | 09:16

Тоя ми прилича на Луи Дьо Финес и ми е много смешен

Отговори
9 2
КОСТЕНУРКОВ

КОСТЕНУРКОВ

01.06.2023 | 09:15

Ти предател , на какъв се изживяваш ? Ти си никой в този град .

Отговори
12 3

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?