71

Радомир Чолаков и Стефан Шилев, ГЕРБ: Политиките в сферата на културата ще са приоритет в 49-тото Народно събрание 

В дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив снощи се проведе среща между кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков и Стефан Шилев с представители на общинските културни институти, висши училища в сферата на културата, читалища, неправителствени организации и медии. 

В центъра на продължителната и интензивна дискусия бяха поставени проблемите на законодателството в сферата на културата и възможностите за скорошно възстановяване на устойчивата държавна културна политика. На кандидатите за народни представители бяха поставени широк спектър въпроси: от необходимостта от сериозна ревизия на Закона за културното наследство, включително възстановяване на регионалните поделения на НИНКН и рязко подобряване на административния капацитет на този институт, през укрепване на училищата по изкуствата, допълнителното финансиране и разширяване на обхвата на дейност на читалищата, които могат да се превърнат в центрове за акумулиране, координация и насърчаване на гражданските инициативи, предвиждане на целеви средства за откупки на произведения на изкуството, до възможността за уреждане на законово ниво на статута на ансамбли и изпълнителски формации, които отдавна са се превърнали в запазена марка не само на Пловдив, но и на България. 

Своето експертно мнение по поставените теми изрази и бившият зам.-министър на културата Амелия Гешева.

Всички присъстващи изразиха адмирации към политиката в сферата на културата на Община Пловдив, ръководена от заместник-кмета Пламен Панов, благодарение на която културният календар на града и подкрепата за образователните и културни институти е стабилна и компенсира безучастното отношение на министерство на културата през последните две години. 

В хода на откровения разговор участниците стигнаха до извода, че каквито и законови промени да бъдат предприети, тяхното прилагане в най-голяма степен зависи от наличието на отговорно правителство и компетентни министри.

Инициираното от Радомир Чолаков още в 46-я парламент допълнение в Закона за закрила и развитие на културата, позволяващо целевото държавно финансиране на общинските културни институти и до сега не е задействано заради нежеланието на министерство на културата да изработи необходимата методика. 

Стефан Шилев сподели за трудностите при отстояването от него увеличение на възнагражденията на музейните работници срещу съпротивата на служебния министър на финансите Асен Василев. 

Въпреки това и кандидатите за народни представители, и участниците в дискусията изразиха оптимизъм, че именно културната политика може да бъде платформа за постигане на надпартийни консенсуси, а чрез поставянето за решаване на конкретни проблеми да се тества готовността на отделните политически сили за търсене на дългосрочни, трайни решения в тази изключително важна сфера. 

В работата на форума се включиха Тони Симидчиева и Ели Гатева от кандидатската листа за Пловдив.

Радомир Чолаков и Стефан Шилев декларираха, че ГЕРБ-СДС ще направи всичко по силите си и ще бъде гарант за това политиките в сферата на културата да станат приоритет в работата на 49-тото Народно събрание и на редовното правителство, което предстои да бъде излъчено.

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 4 оценки
2/5 от 4 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?