71

Промени в конституцията и съставяне на кабинет обсъдиха Карадайъ и Борисов

Карадайъ сподели, че в момента "не го виждат" да подкрепят правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ

 

Конституционни промени и сформиране на правителство са обсъдили на срещата си лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. Това разказаха самите те след края на срещата, която продължи повече от половин час, пише "24 часа".

"Ние споделихме на срещата, че в това Народно събрание евроатлантическите формации на база ценности и принципи могат да сформират конституционно мнозинство, защото съдебната реформа минава през промени в конституцията", каза Карадайъ и обобщи, че това е още една тема, по която могат да продължат разговорите. ГЕРБ им обяснили, че смятат да се срещнат с представители на всички партии. Същото мислят да направят и от ДПС.

 
"Ако ни потрябва конституционно мнозинство, е хубаво да имаме подкрепата и на други партии", каза Борисов след края на срещата. Той отново заяви, че иска да се коалира с ПП-ДБ, но иска да има още по-широка подкрепа по темите за правосъдната система, Европа и НАТО, за да се "успокои държавата".

Борисов потвърди, че има съгласие между ГЕРБ и ДПС за промени в конституцията, свързани с правосъдната реформа. На едно мнение били и за съставянето на бюджета.

Карадайъ сподели, че в момента "не го виждат" да подкрепят правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Те споделиха, че първите две парламентарни групи, които имат достатъчно народни представители да имат мнозинство, водят разговори в тази посока. Ние споделихме, че за съдебната реформа е нужно да има конституционно мнозинство и да се направят конституционни промени", каза лидерът на ДПС.

"В това Народно събрание има нещо, което е по-различно от другите - в старта на Народното събрание има воля за разговори, като ние се надяваме те да прераснат в конструктивен диалог", каза още той.

"Първите две политически партии в този парламент могат да сформират мнозинство", посочи Карадайъ.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Не желаем санкции и натовски войни

Не желаем санкции и натовски войни

13.04.2023 | 13:56

Никога вече Г*Р*О*Б!

Отговори
2 3

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”