71

Пробват пак да свалят Нинова: Високо напрежение на конгреса на БСП

Има опит за манипулация, променени са 100% от преброителите,  всички те ще са някакви религиозни последователи на лидерката, заяви Кирил Добрев

 

Високо напрежение ще наелектризира силно НДК покрай конгреса на БСП днес. Вътрешната опозиция ще направи опит за пореден път да свали Корнелия Нинова от лидерския пост, въпреки че в дневния ред на най-висшия партиен форум на социалистите няма такава точка, пише "24 часа".

“Оставката на Нинова е факт от миналия конгрес, не е изтеглена, не е констатирана. Утре конгресът може да я констатира, какъв е проблемът, той може да прави всичко, и другарката Нинова - с влака за Мизия”, разкри намеренията на опозицията Кирил Добрев вчера.

С настояване да се констатира оставката на Нинова излязоха и Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Димитър Дъбов, Атанас Мерджанов, Катя Николова и др. В нарочен проект за резолюция на конгреса те казват, че “в сегашното си състояние БСП не може да започне да възстановява загубеното доверие в обществото и да разширява електоралната си подкрепа”. Затова най-висшият форум трябвало да констатира оставката на Нинова и да избере начело неин заместник, който да организира участието на партията в изборите и да работи за обновлението ѝ.

В 49-ото НС БСП да не влиза в споразумения за участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ, настояват още социалистите около Станишев.

Темата за предсрочните избори също не е включена в дневния ред на конгреса днес, тъй като той бе приет още през ноември, когато не се знаеше, че ще има нов вот. Според Георги Гьоков обаче няма проблем тя да бъде обсъдена в точка “Разни” или по време на доклада на Нинова.

Заради предстоящата битка ръководството и опозицията на няколко пъти се преброяваха публично в последната седмица. Първо миналата неделя опозицията провали пленума, който трябваше да упълномощи Нинова да регистрира лявата коалиция в ЦИК за участие в предсрочните избори на 2 април. След това вчера ръководството показа мускули, като заплаши с изключване и наказание онези 20-ина социалисти, които провалиха кворума на предишното заседание. В крайна сметка до това не се стигна, но предложението на неособено известния член на НС Юлиян Генов бе прието като размахване на пръст към опозицията.

А Кирил Добрев съзря опит за манипулация на конгреса. Променени са 100% от преброителите на конгреса, всички те ще са някакви религиозни последователи на Нинова, обяви основният опонент на лидерката. Увеличени били и съставите на комисиите по мандатите и по жалбите, за да се гарантира мнозинството на ръководството в тях. А Добрев смятал да се жали, ако не го допуснат до конгреса. “Тоест - подготвя се пълна манипулация на конгреса и тоталното ликвидиране на всички различно мислещи в БСП”, предупреди той.

За очаквани скандали на конгреса днес предупреди и Костадин Паскалев. "Знам, че се подменят делегати, според мен са подменени между 60 и 70 делегати. Няма мотив за това, било решение на ръководството. Подменени са всички преброители на конгреса", разказа той пред bTV.

Преди дни от "Позитано" определиха като лъжа твърденията, че ръководството подменя делегати и обясниха каква е процедурата за това.

Самата Нинова вчера коментира, че лидерската тема не е в дневния ред на конгреса.

"В устава на БСП сме приели, че председателят се избира от всеки един от членовете на партията с пряк избор. Докато тази норма важи, всички претенденти за поста да заповядат догодина през септември, когато ми изтича мандатът, да се явят пред членовете и когото те изберат“, каза тя.

Конгресът трябва да обсъди нова програма на партията, промени в устава и платформа за местните избори.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

11.02.2023 | 12:58

А КЪДЕ ВИ Е НЕОКАСТРЕНИЦАТА ДА Я ПОЧНЕТЕ ОТ ВРАТАТА ТАЯ НАГЛА ГАРГА...

Отговори
2 1
Сланинова

Сланинова

11.02.2023 | 12:57

Сланинова и оставка . Тя ни натресе тоя шибанякос президент

Отговори
0 4
НикогаВечеСДС-Чума

НикогаВечеСДС-Чума

11.02.2023 | 09:01

Вчера беше Чуминден.Да си припомним какво ни донесоха СДС-Чумата и Чумата от село Крушовица. Най-болното е,че прокудиха децата ни. Анатема!

Отговори
4 8
464 000 DM  в сак

464 000 DM в сак

11.02.2023 | 08:43

Нинова, да ви иска оставката Мистър 464 00 дойче марки е висока ЧЕСТ!

Отговори
18 1
Другарю трол, не прекалявай с плюсчетата!

Другарю трол, не прекалявай с плюсчетата!

11.02.2023 | 09:03

14:0 за няколко минути?

Отговори
3 5
То си пролича, другарю трол

То си пролича, другарю трол

11.02.2023 | 10:10

За няколко минути 14:0, след още цял час 1:1. Недей да лъжеш народа!

Отговори
2 5
Богат клиент, но отново с кусури, жалко за омряла та бойка, няма пак,,

Богат клиент, но отново с кусури, жалко за омряла та бойка, няма пак,,

11.02.2023 | 08:36

Тази голяма,, куха,, глава за нищо не става..!

Отговори
3 0
Курнелия и синът и, който и пере милионите в щатите

Курнелия и синът и, който и пере милионите в щатите

11.02.2023 | 08:54

Откраднати от България отдавна трябваше да са в Магнитски и не само. Примерно Гешев-събуди се,подгони я.

Отговори
5 1

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?