1553

При избори днес - влизат 5 партии, Слави аут

Леко се покачва доверието в правителството, отбелязва проучване

„Ако парламентарните избори са сега, бихме имали 5-партиен парламент с основните политически сили от 49-ото Народно събрание и с по-силно изразена борба за трето място. Това каза в „Тази сутрин“ социологът от „Маркет ЛИНКС“ Добромир Живков. ГЕРБ води пред ПП-ДБ, ДПС, "Възраждане" и БСП. Партията на Слави остава леко под чертата.

Изводите са на база национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1032 лица над 18 г. в страната в периода 26 септември – 8 октомври 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

„Разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ леко се увеличава, но остава в стабилни граници. „Левицата“ остава под черта, ИТН също се колебае, поддържа ниво около 4%. При ДПС не очакваме и не наблюдаваме съществена динамика, както и при останалите политически сили. Всичко това обаче може да се промени след местния вот и да се случат размествания“, обясни Добромир Живков. 

Доверие към политическите фигури

Президентът Румен Радев остава с най-високо доверие сред политическите фигури в страната. По думите на социолога това обаче се дължи не толкова на нарасналото одобрение към него, а на намаляването на негативното отношение.  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът Николай Денков са сред фигурите с висока степен на неодобрение.

Доверие към институциите

Според проучването най-голямо е недоверието към Народното събрание – 63%. Следват съдът и прокуратурата с 59% и 58%. На четвърто място е правителството с 53% неудовлетворение. 

По думите на социолога обаче има плавно нарастване на доверието в правителството и към основните политически фигури.  „Този кабинет стартира с много ниска точка на доверие изцяло в институциите и политическия елит. В известна степен е нормално да виждаме подобрение. Има успокояване в нацията“, коментира Добромир Живков. 

Нагласите към конституционните промени вижте на графиката:

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Гаро

Гаро

25.10.2023 | 13:43

Разбра се какво са правили с машинките. Сега пак ще е същото. Алексей Петров се обади и му видяха сметката. Така се прави "сглобка" от отявлени хайдуци, престъпна сбирщина навързана по закона "Магнитски", която служи на външни господари и управлявана от ПосолствотО. Гнус!

Отговори
6 2
Батко

Батко

25.10.2023 | 13:01

Резидента с доверие? Абе вие булгарите верно сте по-прости от макетата!

Отговори
6 7
Значи Слави напразно грачи в Ютуб

Значи Слави напразно грачи в Ютуб

25.10.2023 | 11:59

и ни го навират като реклама, ако не си платим за премиум.

Отговори
2 1
Любомир Минчев

Любомир Минчев

25.10.2023 | 11:37

ЯКОоооо!!! Кое е "сглобка" бе, Славчо? Стига лиготии! Славчо Атанасов пили нервите с една и съща плоча от 12 години – бавно, протяжно и до втръсване. Единствената нова дума в репертоара му е "сглобка“, тъй като сега е модерна. Той бил борец против нея, щял да й разкатае фамилията и да откопчи Пловдив от мръсните й ръце. Айде де! Ами нали сега се намираш в сглобка, която ще ти разкаже играта, ако направиш и крачка встрани. Каква е твоята сглобка ли? Специално за Славчо - малко местна политическа история. "Опасявам се, че г-н Атанасов и неговата партия се готвят за грандиозна фалшификация и манипулация на предстоящите избори и се опитва да отклони вниманието от себе си. Именно това е и причината за нападките по адрес на “Кауза Пловдив". Сценарият е същият като преди 4 години, когато техен подставен човек обясняваше наляво-надясно, че сме му плащали. Същият беше лично заинтересован от оставането на Славчо Атанасов на кметския пост, тъй като в неговия сервиз се обслужваше автопарка на Общината.“ Това, Славчо, е казано от общински съветник на "Кауза Пловдив“ – сега "Кауза България“, през 2015 година по повод твои обвинения, че те – "Каузата“, купували гласове преди четири години. Същият съветник те призовава да спреш с лъжите и клеветитите и редовно да си пиеш хапчетата. Друг твой другар днес – съпредседател на подкрепяща те партия, обяви преди години, че си бил един смешен кмет. Значи, един те съветва да си пиеш хапчетата, за друг си смешен кмет, а днес те подкрепят. И ти твърдиш, че си много силен с тях зад гърба си? Ами, Славчо, ако не разбираш – ти си в центъра на перфектна сглобка. Срещу какво се бориш? Кое не разбираш? Това е положението – твоята сглобка срещу друга сглобка. Темата не предполага лиготии.

Отговори
6 3
В статията се говори за парламентарни,ти коментираш кметски избори.

В статията се говори за парламентарни,ти коментираш кметски избори.

25.10.2023 | 13:39

Славчовците са различни.

Отговори
2 2
ГУСТО

ГУСТО

25.10.2023 | 10:19

ВИЦА НА ДЕНЯ.....НЯКООЙ СИ ПРАВИ ДУШЕВНА ЧЕКИЯ.... САМО НОМЕР 21 В ЦЯЛАТА СТРАНА.....

Отговори
4 6
ЛЪЖА

ЛЪЖА

25.10.2023 | 10:12

АБСОЛЮТНА ПРОСТАЩИНА СА ТЕЗИ РЕЗУЛТАТИ.....СЛАВИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВЛИЗА.... НА ПП И ДБ РЕЗУЛТАТА Е ФАЛШИВ.....ЗА ГЕРБ МОЖЕ ДА СЕ СПОРИ ТЕ ОЩЕ ИМАТ ГЛАДНИ КУЙОТИ НА ХРАНИЛКАТА....

Отговори
6 7
7/8 и ще си легнала...

7/8 и ще си легнала...

25.10.2023 | 10:11

Слави АУТ?? Направо пророних една сълза връз клавиатурата...

Отговори
8 5
ЛЪЖА

ЛЪЖА

25.10.2023 | 10:13

ХУБАВО Е ДА ПОРЕВЕШ ПРОСТАКО...ЩОТО ТЕЗИ СЕГА СА НАЙ ДОЛНАТА СГЛОБКА....

Отговори
4 9
7/8 и ще си легнала...

7/8 и ще си легнала...

25.10.2023 | 11:21

Много изтънчен словоизказ имате. Типично за малoумен чалгарски фен!

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?