71

Полицията съдейства на пловдивчани да упражнят правото си на глас

Пловдивската полиция ще съдейства на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите. 

За тази цел в седмицата преди вота е създадена необходимата организация хората, които нямат издадена лична карта или документите им са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност безпроблемно да гласуват. 
 
В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност. 
 
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 31 март, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в съответната служба за  дните от 28 март до 1 април от 08.30 ч. до 17.00 ч.  В деня на изборите, 2 април,  искания за удостоверения ще се приемат от 8.30 ч. до 19.00 часа

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ и участък към РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

От 2 март в Министерството на вътрешните работи функционира денонощно открита линия - телефон 02/90 112 98 и имейл [email protected] за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на парламентарните избори. Подаваните съобщения трябва да са относими към дейността на МВР. Сигнали могат да се подават до 3 април включително. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?