46

Питат кандидат-кметовете как ще осигурят на децата безопасна градска среда

Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира кампания „Попитай кандидат-кмета 2023“? Целта е да се съберат отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с градската среда за деца, от кандидат-кметове на населени места и райони, както и от кандидатите за общински съветници. Участието в кампанията е изцяло доброволно, а сдружението ще разпространи отговорите в същия вид, без редакция, чрез своите комуникационни канали и чрез партньорите си. „Качеството на градската среда за деца и семейства е сред най-определящите успеха на един кмет и община. Училищни дворове, площадки за игра и спорт, достъпна среда за колички, за велосипеди, обезопасени тротоари и улици на път за и от училище и детска градина, паркове, междублоковите пространства са тези, по които гражданите често най-много съдят за това какво прави кметът и общината за тях“, казва Мая Цанева председател на организацията.

От Сдружение „Безопасни детски площадки“  ще изпратят въпросника на основните кандидати и партии, които участват в изборите, но приканва гражданите да препращат въпросите и към тези, с които се срещат по време на кампанията. Ето и въпросите:

1.Моля, представете се!

2.Каква структура планирате да отговаря за градската среда за деца във вашия град/село/район?

3. Как ще включите децата и младежите във взимането на решения за техния град/село?

4.Как ще повишите гражданската култура – запознаване с правата и задължения на семействата и децата граждани на вашето населено място?

5.Опишете накратко как ще включите местната общност например в процеса по изграждането на нова площадка за игра или спортно игрище - от планирането до поддържането?

6. Как ще се справите с недостига на пространства за игра и спорт за деца над 10-12 години? А с недостига на площадки, достъпни за деца с увреждания?

7.Как ще замените скуката в дизайна на пространствата за игра/спорт/отдих с нещо различно – например приключенски площадки, кални кухни, специализирани спортни пространства?

8. Какво е бъдещето на пясъчниците? Kак ще организирате поддържането им?

9. Движението с колела, кънки и тротинетки на деца в парка и в града е истинско предизвикателство. Какво предвиждате, за да им осигурите безопасен маршрут?

10. Пътната безопасност за деца и семейства от и до училище/детска градина/ парк е сериозен проблем в много населени места. Вашите три мерки, за да се справите с проблема?

11. Предвиждате ли изграждането на спортни зали и съоръжения във всеки квартал?

12. Ще отворите ли училищните дворове в извънучебно време за местната общност и как ще осигурите устойчивост на тази инициатива?

Сдружението очаква отговорите по е-поща на адрес: [email protected] до 27 октомври 23:45 часа, за да ги разпространи прeди деня за размисъл за местния вот на 29 октомври.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Подобна своеобразна анкета

Подобна своеобразна анкета

27.09.2023 | 17:15

се обезмисля. Въпросите са хубави. Кандидатите ще ви отговорят подобаващо добре. И после... след като дойде време да изпълняват, нищичко няма да изпълнят!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?