3906

Министърът на икономиката: Надценките в магазините са от 60% до 140%

От цената на едро до цената на дребно има проблем при търговията с хранителни стоки, макар че нарушенията на търговците вече са незначително малко, съобщи пред бТВ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

"Надценките в магазините са от 60-70% до 130-140%, сподели наблюденията си министърът.

Той обясни, че предизвикателствата пред него и пред служебния кабинет, който днес ще предаде властта на ротационния кабинет, са били през зимата заради опасенията, че няма да има газ и че инфлацията ще се вдигне още повече. Тези проблеми са забравени 7-8 месеца по-късно, оптимистичен е Стоянов. Той очаква инфлацията през май да е около 9 на сто.

Въпреки спада в инфлацията, Стоянов посочи, че само две търговски вериги са пуснали цените си в сайта на служебната власт - Foodprice.bg. В последния си ден като служебен министър Стоянов призова депутатите да приемат Закон за надценка на храните. КЗП са направили около 1 500 проверки, като сега вече около 20-25% са нарушенията.

Цените на млечните продукти също спадат. Цената на киселото мляко вече е с 6-10% надолу.

За равносметката на оръжейната индустрия, Никола Стоянов изтъкна, че няма още окончателните числа за първите пет месеца за резултатите на отбранителната индустрия. Секторът върви добре, предприятията са натоварени, хората работят и получават високи заплати, обясни министърът.

Той се надява новият министър на икономиката и индустрията да продължи линията на комуникация с чуждестранните инвеститори.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
църен Ваньо, издаден от мазен Маньо

църен Ваньо, издаден от мазен Маньо

06.06.2023 | 15:40

Никога не сме_ живели по-богато и по-добре от сега, ние -да, за вас - не знам!

Отговори
0 0
Комуниста

Комуниста

06.06.2023 | 14:21

До сега къде беше .След като си тръгна реши да се обадиш .

Отговори
0 1
Цени

Цени

06.06.2023 | 10:23

Ха спрете ги тез цени, нали се набелязаха мерки за овладяване на цените, да ама не може, при капитализма всичко е в ръцете на частника, ако иска вдига ако иска сваля цени, няма регулиране, това единпът за винаги трябва да се разбере и всияко друго говорене е за печелене на точко от някои хора

Отговори
5 0
Мара

Мара

06.06.2023 | 10:14

Що така ма Миме вий чий интерес защитавате

Отговори
2 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?