46

Министър Николай Милков: Само в шест секции в чужбина възникна проблем с машините

Изборите в чужбина бяха проведени в 737 секции в 61 държави. Протекоха спокойно при добра органзиация. Струпванията в секциите се дължаха на неща извън организацията, която беше създадена. Министерство на външните работи отчита успешното провеждане на изборите. Това заяви външният министър Николай Милков по време на брифинг днес. 

Процесът беше организиран успешно. В 245 секции се проведе машинно гласуване. В шест от секции възникна проблем с машините, като в четири от тях става въпрос за технически неизправности, в два от случаите става дума за изчерпване на ленатата за отпечатване на резултата, отбеляза Милков. 

Ние трябваше да предложим и да съдействаме на ЦИК за избирателните комисии, това са над 4000 човека. 1900 представители на политически партии, 1500 представители на българските общности зад гарница, 737 държавни служители, както и бяха определени 1600 резервни членове. Тази мярка е необходима, защото често пъти имаме неявяване на членове, обикновено това са представители на политическите партии. Неявяването им може да доведе до започване на работа в непълен състав, или ако не се явят представители комисията да не може да започне работа. За пореден път апелирам към политическите партии да ангажират хората си с отговорност да участват в изборите. Ние имаме пълна готовност за назначаване на резервните членове на избирателните комисии, подчерта външният министър. 

Относно гласуването, Милков отчита: Гласували са 185 хлд. български граждани. Най-много гласоподаватели е имало в Турция, следвани от Великобритания, Германия, Испания, САЩ. За разлика от предходни ситуации, от страна на ЦИК беше създадена по-добра органзаиция на работата за приемане и обработка на протоколите. Процесът по органзиация на изборите за МВнР не е завършил все още. Остава прибирането на изборните книжа, материалите и машините, особено от по-далечните дестинации, пише novini.bg. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”