71

"Медиана": Седем прескачат бариерата, но кабинетът остава мираж

ГЕРБ води с около 2% пред ПП-ДБ, "Възраждане" са трети, влизат БВ и Левицата

 

На българите им писна от избори, но в същото време не им харесва нито една от възможните комбинации за съставяне на правителство. Това сочат данните от социологическо проучване "Медиана", което показва нагласите 10 дни преди предсрочния парламентарен вот. 

Огромната маса избиратели не биха искали нито правителство, водено от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ, нито коалиционно между потенциално първите две политически сили. Същевременно повечето анкетирани са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

    
Графика: "Медиана"
 

Изследването е проведено в периода 17-22 март с 978 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително. То е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства. Проучването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние.

В битката за първото място засега ГЕРБ-СДС води с близо два процента пред ПП-ДБ. Новата коалиция засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

"Възраждане", към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели - нещо нехарактерно за тази партия.

Друга новина от резултатите е очакваното прескачане на чертата за влизане в НС от страна на две партии, за които се смята, че са на ръба - "Български възход" и "Левицата". На въпроса "А ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?" 4.5% от решилите да участват вота са готови да дадат глас за партията на Стефан Янев, а 4.3% - за новото социалистическо формирование.

ИТН също запазва шансове с 3.4%.

Към момента може да се очакват поредните "избори с най-ниска избирателна активност". Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели.

   
     
Графика: "Медиана"

 В меренето на личните рейтинги президентът Румен Радев е с огромен аванс пред всички останали.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?