71

"Медиана": ГЕРБ-СДС води пред коалицията ПП-ДБ с 2%, "Възраждане" са трети

Изследването регистрира подчертан песимизъм, породен от удара върху материалния стандарт на живот на голяма част от домакинствата

 

Тези данни не са предизборни прогнози. Те показват предизборните нагласи към момента  - към 25 февруари 2023 г.  (своеобразна моментна „снимка“ на обществено-политическите настроения). Тези нагласи подлежат на промяна в хода на предизборната борба. Още повече, че към момента 20 % от избирателите, които заявяват, че може да отидат до  урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 700 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

Изследването регистрира подчертан песимизъм породен от удара върху материалния стандарт  на живот на голяма част от домакинствата (инфлационната криза от последните месеци). Над 60% отчитат влошаване на материалното си положение в последната година, като мнозинството посочват, че в последните месеци им се налага да пестят от задоволяването на основни потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната борба в следващия месец.

 

Към момента ГЕРБ води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2 %. Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане“ към момента е трета политическа сила, като данните показват както силна консолидация на избирателите им от предишните избори, така и потенциал да разширяват влиянието си. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. След бурния конгрес БСП се намира в тежко положение. Данните показват силно разколебаване на „червените“ избиратели, които макар и намалели са традиционно силно консолидирани около своята партия.  Сега значителна част от тях се колебаят за кого да гласуват и дали изобщо да отидат до урните. Засега БСП са петият сигурен участник в следващото народно събрание.

Към момента още три партии имат сериозни шансове да преминат 4 %-ната бариера и да влязат в Парламента – Български възход (4.5%), новата лява формация „Левицата“ (3.5 %) и Има такъв народ (3.1%).

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Румен Радев продължава да бъде политикът с най-  висок авторитет следван от Бойко Борисов. Прави впечатление нарастване на рейтинга на Костадин Костадинов (вероятно свързано с подписката за референдум за еврото), както и спада при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов (вероятно свързано с атаката срещу президента Радев и заканите за импийчмънт).

 


 
Както по отношение на влизането в еврозоната, така и по въпроса за предоставянето на оръжия за Украйна обществото като цяло е подчертано негативно настроено. Данните показват, че двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните „евроатлантици“ (около 20 %) – които искат както да предоставяме оръжие за Украйна, така и да въведем веднага еврото. От другата страна са „евроатлантико скептиците“ (около 60%) - които смятат, че България, в момента, трябва да се дистанцира от подобни движения (както по отношение на оръжията, така и по отношение на еврозоната).

- ПОДОБРИ ЛИ СЕ ИЛИ СЕ ВЛОШИ МАТЕРИАЛНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО ВИ ЗА ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА ( В СРАВНЕНИЕ С ФЕВРУАРИ 2022 ГОДИНА)?

 
- НА ВАС (ВАШЕТО СЕМЕЙСТВО)  НАЛОЖИ ли се ДА ПЕСТИТЕ ОТ ОТОПЛЕНИЕ И ХРАНА В последните МЕСЕЦИ?

 
- СПОРЕД ВАС, КАКВО ОЧАКВА СТРАНАТА ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 12 МЕСЕЦА (СЛЕДВАЩАТА 1 ГОДИНА)?

 
- СПОРЕД ВАС ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ДАВА ОРЪЖИЕ НА УКРАИНА?

 


- СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ Е ДОБРЕ БЪЛГАРИЯ ДА ВЪВЕДЕ ЕВРОТО (ДА ЗАМЕНИМ ЛЕВА С ЕВРО) ОТ 2024 ГОДИНА?

 


Изследването е проведено в периода – 19 - 24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние.

Източник: агенция "Медиана"

Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
34 коментара
Народе гласувай

Народе гласувай

26.02.2023 | 10:59

Няма да допуснем повече ДБ и ПП.

Отговори
3 2
Нексо коалицията пак са си платили поръчковото допитване и класация

Нексо коалицията пак са си платили поръчковото допитване и класация

26.02.2023 | 09:59

Има ли вече някой останал шаран,дето им се връзва?

Отговори
3 2
Ама наистина и водят

Ама наистина и водят

26.02.2023 | 09:39

Снимката с боко тиквата, деса общата и къдравата сю, под която няма право да коментирате е показателна за кадрите на герб - педе, лека жена и криминален престъпник. И водят/виж ми окото/ на ПП. А ако е така, къде му е акълът на народа. Ще продължаваме да се тътрим на опашката ЕС и да сме за подигравка и на европейските кокошки

Отговори
3 0
777

777

25.02.2023 | 18:20

Ако искате още по лош лош живот и всякакви простотии гласувайте за атлантическите слуги и подлоги

Отговори
12 3
Минчо

Минчо

25.02.2023 | 17:48

Браво чекмеджани окупирайте нета

Отговори
8 4
Бсп

Бсп

25.02.2023 | 18:16

ей - веднага пп се вписаха - ами вие разкостихте държавата - сега искате и Пловдив ли?

Отговори
5 5
Без пп

Без пп

25.02.2023 | 17:38

Лъжа и внушения! Никой не ще дб и пп, те разкостиха държавата.

Отговори
11 11
Бсп

Бсп

25.02.2023 | 17:38

Вярно е, те са ненужни и вредни.

Отговори
9 11
Георги Мараджиев

Георги Мараджиев

25.02.2023 | 17:17

Най-важното за Георги Мараджиев беше да остане координатор на ГЕРБ,за да могат да продължат кражбите,защото хората започнаха да разбират как се строят палати на Доспат .Заплахите и репресиите вече бяха омръзнало на всички. А за кражбите и злоупотребите на Георги Мараджиев може да четете в следващите броеве на вестника, който се разпространява безплатно в Община Стамболийски.

Отговори
7 3
Маргарито

Маргарито

25.02.2023 | 17:11

Но какви са тези некадърници и некомпетентни личности в този парламент? Какво е това безобразие?

Отговори
3 1
ggg

ggg

25.02.2023 | 16:55

Що да не гласувам за ПеПе ? Пуснаха ми линя до скопие , вдигнаха ветото над българомразците , въобще държавна политика точно като хората а ?! ЯДЕШ И РЕВЕШ ! Да не забравям че тиквун е същия родоотстъпник и той вдигаше вето с депъсъ ! А копейката - тая руска подлога.... Министрите ми са англофили, генералите - германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил. - БОРИС ТРЕТИ !!!!

Отговори
2 10
Спокоен

Спокоен

25.02.2023 | 16:35

Ген. Събев: Президентът направи позорно изявление, не българската армия, а Украйна е донорът с кръвта на своите хора

Отговори
10 3

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?