2374

Лидерска среща на ГЕРБ и БСП. Габриел остана без отговор за подкрепа

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се среща с ръководството на парламентарната група на „БСП за България“. На срещата присъства и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В началото на разговорите Мария Габриел представи визията си за експертно правителство, което да работи с ясно очертани приоритети, програма и срокове за мандат и попита БСП дали биха подкрепили такова правителство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че социалистическата партия е категорично "за" необходимостта от работещо правителство като изтъкна, че неотложна задача пред него е приемането на бюджета за тази година.

Корнелия Нинова обави, че утре ще бъде свикан Национален съвет на социалистическата партия, който да организира вътрешно допитване за това дали БСП да подкрепи кабинета "Габриел".

"Решението за това дали да подкрепим или да участваме в национално правителство, ще бъде взето от нашите членове", посочи тя.
Именно при бюджета обаче, е едно от различията във визиите на ГЕРБ и БСП, посочи Нинова.

"Ние не споделяме виждането дефицита да е под 3% с цел сега и веднага да се влезе в еврозоната. За нас това е много рязко орязване на разходи, а и при тези нива на инфлация и дефицит е ясно, че 2025 няма да приемем еврото, особено за сметка на най-бедната държава в ЕС. Да помислим дефицитът да е между 4% и 4,5% - можем ли да балансираме бюджета в полза на хората?", попита Нинова.
Мария Габриел отговори, че има възможност 2024 дефицита да се свие и под 4%.

В срещате участват и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Томислав Дончев, председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и председателят на СДС Румен Христов.

Днес в 15.00 ч. президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила след изборите ГЕРБ-СДС.

Номинираната за премиер Мария Габриел ще има една седмица да представи състав и структура на бъдещо правителство. След това кабинетът трябва да бъде гласуван от Народното събрание.

Вчера стана ясно, че Габриел ще предложи експертно правителство с хоризонт 1 година. Все още не е ясно кои политически сили ще подкрепят експертен кабинет. От ПП-ДБ ще отговорят утре.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Събрахме се!

Събрахме се!

15.05.2023 | 13:19

БКП1 и БКП2 , най после се събрахме!

Отговори
7 0
Предимствата на безвластието

Предимствата на безвластието

15.05.2023 | 12:46

В мътна вода риба да ловиш.

Отговори
3 1
РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ

15.05.2023 | 11:53

както се вижда тази тъпа евро-мисирка Мара Габриел се накисна в блатото на нашите и европейски проблеми..Както се казва на чист български език:"сетила се Мара да се побара"! ..видно е че европарламента е набъкан с клонирани мисири и мисирки...тази е доказателството......ти да не прецениш като маймуната че костилката от праскови не ти излиза от гъ.за и да я глътнеш си е направо простотия...никакво геройство никакъв професионализъм!!!!!!!!!!!простотия като всичко в изгнилата европа.....!!!!!!!!!!!

Отговори
7 17
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

15.05.2023 | 13:06

"Гнилата Европа" ли бе, цървул? "Гнилата", дето милиони дават мило и драго, вкл. и Живота си, само да се доберат до каменистия и бряг (и в буквалния смисъл!). Долна, нещастна хибридна кремълска м@стия!

Отговори
14 1
бокУ сикаджийчето

бокУ сикаджийчето

15.05.2023 | 10:47

И кво ся, мичето габриел се оказа пунта мара .

Отговори
14 4

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?