49

Лидер на опозицията призова за смирение в името на БСП

Лидерът на столичните социалисти Иван Таков призова съпартийците си за разум и смирение в името на БСП. Той направи това в навечерието на Конгреса на партията, който ще се проведе в събота, 11-ти февруари. Иван Таков предупреди за надвисналите над партията опасности, ако тя не влезе в предстоящата предизборна кампания, загърбила всичко онова, което я разделя.

"Разделението, което съществува в момента в БСП, е личностно. Затова е изключително опасно и е в състояние да ни унищожи. Очевидно инстинктът за самосъхранение на партията е притъпен, ако въобще още го има, предупреди Иван Таков. - Ето защо са нужни разум и смирение от всички страни в името на партията. Недопустимо е едните да правят, каквото си искат при организирането на изборния процес и подреждането на листите, без да уважават желанието на партийните организации, а другите да работят срещу тях по време на кампанията. Това са абсурдни ситуации".

Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че БСП трябва да представлява определен социален интерес на ясно очертани групи в обществото, вместо да мимикрира, ако все още претендира да е партия. "БСП трябва да започне отново да представлява, а не да брокерства около властта", заяви Иван Таков.

Той акцентира върху приетата от Градския съвет на БСП - София Програмна декларация, която предстои да бъде разгледана от делегатите на Конгреса в събота. "В нея призоваваме всички леви хора за решително противопоставяне срещу системата на огромните неравенства, на безогледната експлоатация, на отчуждението и агресията, коментира Иван Таков.

- Освен това се обявихме за социализация на системата и за изграждане на икономическа основа за модерна европейска социална и правова държава с голяма средна класа от работещи, образовани и проспериращи граждани. Работихме по този документ близо три месеца и мисля, че успяхме да подготвим много добра основа, върху която всички заедно да продължим да надграждаме".

Според Иван Таков всички в БСП трябва да спрат да се самозаблуждават и да признаят, че партията в момента не е в добро състояние и като образ в обществото, и организационно, и от гледна точка на взаимоотношения.

"В тази ситуация може да продължим по познатия и разиграван през последните две години сценарий - да съсредоточим всички сили и енергия в това да се замеряме с вини, да се наказваме, отстраняваме, изолираме, да се делим, да се заклеймяваме и да се надяваме на успехи на БСП, коментира той. - А може да постъпим и разумно - да оставим настрана въпроса за вината. И да се опитаме заедно да говорим за политика, за партийна политика. Да се опитаме да се чуваме и да разбираме какво си казваме.

Ако не влезем в предстоящата кампания, загърбили това, което ни разделя, рискуваме да не правим избори, а да се замеряме с обвинения с единствената цел да докажем, че другият е по-виновен. Този мач го играем вече две години. Резултатите са ни болезнено ясни. И е време да го прекратим".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?