49

Кабинет на хоризонта! Пак

Сближаване на принципа "врагът на моя враг е мой приятел" - резкият тон на президента Радев, раздвижването на ​прокуратурата по прашасали дела и изявлението на шефа на ДАНС от парламентарната трибуна за разследвания срещу хора от кабинета "Петков" са напът да върнат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на масата за преговори 

 

Кабинетът с втория мандат отново е на дневен ред. Поредният обрат във взаимоотношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ идва на принципа "врагът на моя враг е мой приятел" и с мотива за отговорно политическо поведение в момент, в който държавността в България е с открита война между институциите. Резкият тон на президента Радев при връчването на мандата на кандидата за премиер акад. Николай Денков, раздвижването на ​прокуратурата по прашасали дела и изявлението на шефа на ДАНС от парламентарната трибуна за разследвания срещу хора от кабинета "Петков" са напът да върнат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на масата за преговори. Двете коалиции подновиха вчера преговорите помежду си и пристъпиха към обсъждане на състава на редовен кабинет. 

Представители на двете политически сили се събраха в кабинета на председателя на парламента Росен Желязков и часове наред водиха разговори за правителство с втория мандат. 

В бъдещия кабинет най-вероятно няма да има партийни фигури от ГЕРБ, но е възможно да има експерти, предложени от най-голямата парламентарно представена партия, заяви Николай Денков. В разговорите този път участваха и лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев. Сбирката продължи близо три часа. Представителите на двете коалиции са обсъждали и структурата на правителството, и конкретни имена за министерските кресла. От ГЕРБ-СДС са поискали гаранции за администрацията след изтеклия запис от заседанието на ПП. 

Първи без коментар напуснаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, а след нея и Мария Габриел. 

При излизането си от залата кандидатът за министър-председател акад. Денков не отговори дали съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев ще отпадне като министър на финансите, за какъвто беше номиниран в първия вариант на проектокабинета. Денков разясни, че при преговорите в момента има два елемента - единият да бъде гарантирано, че няма да има проблеми с администрацията, за което се подготвял съответният документ, който да даде спокойствие на всички, и второ - персоналният състав на кабинета.

Във вторник номинираната от ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел постави условия към ПП-ДБ за подновяване на разговорите - да преосмислят състава на кабинета и принципите си. От ПП настояха, че думи на участници във въпросното заседание на Националния съвет на партията са извадени от контекста, а после - манипулирани. Те отново настояха, че са загрижени за начина, по който работят спецслужбите и за поведението на хората, които ги оглавяват в момента. Според лидерите на "Продължаваме промяната" тези институции трябва да заработят в услуга и защита на обществения интерес, реда и националната сигурност. Ръководителите им пък трябва да се избират от редовно правителство, а не от служебно, зад което стои президентът. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
намръщенЪ

намръщенЪ

01.06.2023 | 13:45

Ако това е вярно, следва да: 1. Внесат бързо бюджета! 2. Така да орежат финансирането на Кратуната Радев, че и до Дедеагач и Струмица да не може да иде, кво остава до Молдова и да ограничат броя му с "експерти" - все отбор бузлуджанска..........(спестявам думата)

Отговори
1 0
Селския , болшевишки фатмак радеффф

Селския , болшевишки фатмак радеффф

01.06.2023 | 10:25

Сбъдват се най-лошите ми кошмари. Другарката мутрафонова ще ме направи на руzzка салата , че изпускам властта.

Отговори
4 1
Страната

Страната

01.06.2023 | 10:19

Ей сегичка, само да се загащя и ставам.

Отговори
2 1
СТАВАЙ СТРАНА!!!!!

СТАВАЙ СТРАНА!!!!!

01.06.2023 | 09:35

само бунт виждам на хоризонта

Отговори
3 7
Наблюдател

Наблюдател

01.06.2023 | 10:18

Сус, бре трапезен, болшевишки патрЕот.

Отговори
3 0
Де Сопи Де

Де Сопи Де

01.06.2023 | 09:14

А сопите на хоризонта виждат ли ги Или на тая гарга чиииииифутска му са нужни още диоптри та за да прогледне по надалече от кривия си чииииифутски нос

Отговори
0 3
ПростакоФОБ

ПростакоФОБ

01.06.2023 | 10:20

Де трепане на гнусни , болшевишки гниди.

Отговори
4 0
Манол

Манол

01.06.2023 | 09:01

Ама какво правителство без мен, бе? Корни, Гошо, Ники, помагайте, обещавам да се отчета, ама може и не.

Отговори
5 1
Нина

Нина

01.06.2023 | 08:01

Смело напред, само зеленият чорап да се спре по пътя към Русия!

Отговори
9 4
Баба ви

Баба ви

01.06.2023 | 07:42

По добре разваляйте седянката, да запазите някакво достойнство.

Отговори
9 11
Аха

Аха

01.06.2023 | 08:34

Тъй, тъй, разваляйте седянката, дайте третия мандат на ДпС, а още по-добре на въZZраждането, и чакайте мед и масло да текне от чучуря!

Отговори
13 3
Дядото

Дядото

01.06.2023 | 10:27

Бата да лапа дядовия и да кротува, че да не изяде боя.

Отговори
2 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?