1939

Иван Цанов: БСП има остра нужда от идеологически и организационен катарзис 

- Г-н Цанов, вие сте представител на младите в БСП и вероятно имате оптимистична теория за бъдещето на партията. Каква е тя в момент, в който столетницата преживява историческо дъно по електорална подкрепа?

- За никого не е тайна, че БСП се намира в тежка криза. Не е пресилено да се каже, че това е най-голямата криза, в която партията е изпадала от 1989-а година насам. И това не е само вътрешнопартиен проблем. Защото е ясно, че когато БСП е в криза, страда цялото ляво политическо пространство. А това е драма за България. Защото голяма част от българското общество – хората на труда, възрастните, лявата интелигенция, много от учителите и всички останали служители, които по принцип са ляво ориентирани, на практика остават без политическо представителство. Оптимизмът ми за бъдещето идва точно от това, че лявото има огромни резерви. То е най-естественият идеологически избор на голяма част от българското общество. БСП просто трябва да се върне към своята идентичност, да покаже, че има идеи как българите да имат достоен живот в държава с ясни правила. И подкрепата ще се върне.

- Да, но на всеки следващ вот резултатите са все по-лоши. Как може да се спре свободното падане?

- Задължение на ръководството на партията е да излезе с ясни послания и конкретни предложения как БСП да се измъкне от това клинично състояние. И именно това е задачата на предстоящия в конгрес. Искрено се надявам конгресът да не премине бутафорно и с чинно вдигане на ръка по зададен сигнал. Никой от членовете и симпатизантите на столетницата нямат нужда от подобно протичане на конгреса.

- Кои са основните проблеми в партията, които доведоха до този срив?

От години пред БСП стоят три много сериозни проблема. Първият е точно в липсата на ясен идеологически образ. Не е ясно партията на коя прослойка от обществото сме и чий интереси защитаваме. Във времето именно този идеологически образ е правил разликата между социалистическата партия и всички останали. Когато той липсва няма как хората да те припознаят и да ти се доверят. Вторият проблем е организационният. Много структури на практика не работят, не стоят близо до хората и до техните проблеми. Третият проблемът е с кадрите. БСП трябва да изгражда кадри, специалисти в различни области, защото държавното управление изисква специалисти, а не кадруването да става на базата това кой на кого бил верен, кой кого слушал и от кого бил зависим.

- На 2 април предстоят поредните парламентарни избори. Как очаквате да се представи БСП?

- Надявам се – напълно мобилизирана. Тези избори ще са ключови и за местните наесен, които също са много важни. Има обаче много важен въпрос – какво ще прави БСП след изборите на 2 април. Ако партията отново влезе в безпринципна коалиция, ще излезе от нея в още по-тежко положени от колкото е сега. Партията има горчив опит с подобни коалиции. Надявам се, че на конгреса ще се коментира и този въпрос. Така че – бих искал да кажа на всички делегати - когато дойдете в НДК, взимайте решенията с разум, а не поради някакви други причини. Само с разум можем да спасим нашата партия.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Като почнат разни вчерашни пишлигари да се изявяват с мляко още по уст

Като почнат разни вчерашни пишлигари да се изявяват с мляко още по уст

12.02.2023 | 10:59

По устата и току-що излюпени от училищноте чинове,и да ми правят те анализ на политическа ситуация,дето не знаят къде се намират и още се опират на тати на портфейла,и много як смях ме напушва..То бива нахалство и наглитет,и алчност за кариеризъм,ама пилетата да са фактор преди кокошките,не става!Не е било,няма и да го бъде!Хайде разни пидрастващи индивиди първо да станат достоен и реализиран самостоятелно субект,със собствено самосъзнание и съществуване,пък после да ми изпадат в катарзис и анализ на другите-активни и доказани политически фигури.Хайде стига с тая детска градина в политиката въобще.Нагледахме се на простотии и самозванци!Експериментите не на държавно ниво.Малките лапета могат да си играят на воля,ама в бащиния им двор,не в държавния,където е потърпевш цял народ от лаицизма и инфантилността им!

Отговори
5 0
Пловдив

Пловдив

11.02.2023 | 09:46

Корупцията която БСП е направила в В и К и МВР Пловдив ,също и в прокуратурата и съда ,при дадени документи не се реагира а се прикриват действията на народни представители който носят корупция ЗАКРИВАЙ СТИГА ЛЪЖИ И ИЗМАМИ

Отговори
4 0
Бих добавил

Бих добавил

10.02.2023 | 22:51

На добрия Юда е мъртвия Юда Всички който не уважават Християнската религия традиции и бит Добавям и комунистите аз Най добрите ученици на Юдите чели Марксизма Ленинизма създаден като идеология от трима чиииииййфути Маркс Енгелс и Ленин като противопоставяне на Християнската религия И не само на Християнската но дори и на Мюсюлманската под девиза Разделяй и владей

Отговори
0 0
да, да

да, да

10.02.2023 | 21:58

НАЙ-ДОБРИЯТ КОМУНИСТ Е МЪРТВИЯТ КОМУНИСТ! ЧЕТЕТЕ И ЗНАЙТЕ ИСТОРИЯТА!

Отговори
2 0
комунист

комунист

10.02.2023 | 19:56

Правилно закривай!

Отговори
2 0
Минаващ

Минаващ

10.02.2023 | 19:45

Закривай!!!!

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?