49

Искрен Митев: Не изпираме никого, по-скоро ще се окаляме

От мен ако зависи - никой няма да има имунитет, категоричен е депутатът от ПП

Прокуратурата използва делата като бухалка

В мечтите ми сме 180 депутати и забраняваме фашистките партии 

 

Искрен Митев е един от най-колоритните депутати не само в „Продължаваме промяната“, но и в парламента въобще. Освен с нетрадиционното си мислене той е известен като пръв участник в екшъните с „Възраждане“. Митев даде интервю пред „Марица“, което беше допълнено от появата на втори репортер -пловдивския депутат от БСП Иван Петков-Бебето.

 

- Г-н Митев, толкова ли беше важна тази комисия за имунитета на депутати, за да й отделите много време и приоритетно място?

- Когато има комисия, всички основания да се повдигнат обвинения и да се поиска имунитет на даден народен представител, стават публични. Когато има доброволно отказване от имунитет, се стига до следствена тайна. Аз лично смятам, че е по-добре всичко да става публично, пред хората.

- Ще  достигне ли до хората всичко в тези документи, които г-н Гешев или бъдещ главен прокурор пращат в Народното събрание?

- Не знам дали заседанията ще бъдат закрити, но при всички случаи се дава възможност за публичност.

- Някакъв номер ли беше това с неизбирането на председател на комисията?

- Нека отговорността бъде на партиите, които ни обвиняват защо не искаме да правим тези комисии. Но те отказват да я носят! Ще се намери председател, има си механизъм, шефът на парламента има възможност да каже кой да е. Тази комисия е като малка Конституционна, трябва да я пазим като неполитическа. Тук са моите притеснения. 

- Как гледате на обвиненията, че сте перални на нарочените депутати?

- Първо, кои сме ние, че да изперем някого?! По-скоро ние ще се окаляме.

- Изпирате, като съответно казвате, че няма основания г-н Борисов да бъде разследван, или респективно ГЕРБ гласуват, че Кирил Петков е невинен.

- Ние не може да кажем кой е виновен или не. Всеки, който е виновен, трябва да носи отговорност за действията си. Всеки достоен човек е наясно с това.

- Примерно, вие бихте ли гласували за сваляне на имунитета на г-н Борисов, или ще се съобразите с партийното решение?

- От мен ако зависи - никой няма да има имунитет. Но виждаме, че прокуратурата държи на трупчета едни дела и когато й е удобно, атакува народни представители. Точно това създава правна хипотеза, че има нужда от имунитет. Смисълът е да излезеш на трибуната и да кажеш каквото мислиш, без да те е страх, че ще бъде използван този механизъм. И когато работи държавата по този начин, трябва да има имунитет, макар че по принцип аз смятам обратното. В крайна сметка, всеки е свободен да го даде доброволно. Но когато имунитетът бива използван като бухалка, това не трябва да бъде допускано. Ето, Кирил Петков ще се откаже от имунитета преди решението на комисията. Това обезсмисля както комисията, така и аргумента, че ние бавим нарочно. Та ПП-ДБ предлагаме един месец за решаването на всички казуси в комисията. Нещо, което се е бавило 12 години, да не говорим, че четох досега материали и има казуси от 2009 година. 

- Казахте, че ще се окаляте, но колко избиратели все пак ще загубите? Заедно скачахте по площадите срещу г-н Борисов и г-н Гешев.

- Ако използваме израза с прането - зависи от дрехата. Едни се калят лесно, други не. Във всяка борба се оцапваш, няма начин, получаваш щета. Нашият аргумент няма как да бъде  - нека не разобличаваме обективните обстоятелства, за да не се оцапаме. В политиката винаги има противоборство, което води до щети. Понякога са по-големи, отколкото ни се иска.

- Има ли ново напрежение в управляващата коалиция покрай мистерията с номинацията на г-жа Виолета Лорер за европейската банка, покрай издигането на еврокомисар?

- Тези решения се вземат на парламентарна група в зависимост кой каква експертиза има. Няма как аз да съм еврокомисар, защото нямам никакъв опит. Ето, ако предложим Иван Петков-Бебето (б.а. - който започва да слуша разговора ни с най-добри намерения) за премиер, няма как да се получи, защото той е в началото на политическата си кариера  - само от 15 години е на сцената.

Иван Петков се намесва: - Повече, от 2004 година съм в политиката. Вие къде сте били тогава, г-н Митев?  

- Сигурно съм отварял чадъри на морето, защото в моя живот имаше и такъв момент - да редя шезлонги.

- Няма срамна работа, г-н Митев, но как гласувахте за коалицията с ГЕРБ-СДС в онази прочута дискусия, която чухме благодарение на Радостин Василев?

- Г-н Радостин Василев вече не го слушам, когато говори. Знам, че има запис, и после ще го чуя на спокойствие, докато тичам в парка (смее се). Затова и няма как Иван Гешев да говори на закрито заседание в парламента, после ще го чуят всички. Иначе, три пъти гласувах „против“ на заседанието на парламентарната група. Но като видях как всички са настръхнали „​за“ правителство, реших, че може би са прави. А и моите лични желания не са важни, защото представлявам избирателен район - в случая 26-и. Хората, които ме подкрепят, общинските координатори в над 20 общини там направиха допитване. И всички казаха „да“ на правителството с ГЕРБ-СДС.

- Тоест народът си иска правителство, било то с кръвен враг?

- Няма друг начин. В моите мечти е друго - ние сме 180 депутати, правим конституционни реформи и забраняваме фашистки организации, които се вихрят в момента. Но трябва да живеем в реалността, а тя е, че имаме малко над 60 народни представители и постигаме чудеса с тях. Понякога с подкрепата на БСП (б.а. - сочи към Иван Петков-Бебето).

Иван Петков се намесва с въпрос:  - Г-н Митев, а ще участвате ли в прайда?

- Не знам кога е, но ако ме поканиш, ще дойда със съпругата.

- Сега сериозно, колко ще издържи това правителство?

- Докато има ротация. Сериозно ​- не знам. Дано изпълним обещанията си към гражданите, като приемем всички закони по Шенген, ПВУ и еврозоната.

- И „Марица“ дава правото на последен въпрос на Иван Петков.

Иван Петков: - Ще издържат до местните избори и после ще разберат какво значи златният пръст на Бойко Борисов.

- Нямам търпение да видя как „Възраждане“ се потвърждават като златен пръст. Когато публично застанеш с името си и кажеш, че не харесваш много неща в ГЕРБ, но трябва да има ротационно правителство, е едно. Поемаш цялата кал! Но когато избирателите на „Възраждане“ питаха защо техните депутати са осигурили избирането на спорни личности, знаете ли какво отговориха ​- не било вярно, това било само едно гласуване. Влезте в профилите им, ще го видите. Народният представител трябва да си носи отговорността. Нещо, което във „Възраждане“ отказват. 

 

Искрен Николаев Митев е български икономист и политик от „Продължаваме промяната“. Народен представител в последните три парламента. Роден е на 22 март 1989 г. Завършва Английска гимназия, след това специалност „Икономика“ в Стопанския факултет на Софийския университет, специалност „Международен бизнес“ във Финландия и специалност „Предприема ество“ в САЩ.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
овладяване от одобрените

овладяване от одобрените

16.06.2023 | 14:54

Всичко върви както беше в "изтеклите записи"! Сега, ще си назначат нов главен прокурор и шефове на всички държавни фирми - партийни калинки от ПП-ДБ! Държавата ни се управлява дистанционно.

Отговори
3 0
Мона

Мона

15.06.2023 | 14:55

То вие сте целите в калта. Напразно се опитвате да ни убедите, че от любов и отговорност към държавата, народа и т.н. сте се обединили с тези, срещу протестирахте 1 година.

Отговори
6 1
Мразим джендъритее

Мразим джендъритее

15.06.2023 | 13:50

Горд водач на гей-листите на ППЛГДБ отговарящ на всички стандарти. Мазен, гнусен, простт и много нагъл абе с две думи да го пребиеш без жал!

Отговори
8 1
съдия

съдия

15.06.2023 | 13:47

А аз лично бих забранил *вашата партия*,много точно определена от нейния създател-татко като *Шарлатаните*!

Отговори
8 1
Искрено и лично Митевци

Искрено и лично Митевци

15.06.2023 | 09:03

И КОЙ ще слага етикета на една партия дали е фашистка Много искрено от щумбар фюрер Митев А на мен искрено ми се иска я да го набутам на Искрения Митев във душегубката барабар със цялата му отвратителна циониска пасмина

Отговори
11 9
хахах а

хахах а

15.06.2023 | 08:25

Абе искрене джендър мазен, до вчера герб та герб неска с тях се гушите лъжци!

Отговори
20 13

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?