46

Георги Търновалийски: Борбата с инфлацията става с работещи институции

„За да се противодейства на инфлацията, институциите трябва да действат ефективно“, категоричен е финансистът в пловдивската листа с №15 Георги Търновалийски.

Той подчерта, че индексирането на доходите с процента на инфлация е добра мярка, но не е достатъчна. По думите му инфлацията в България е по-висока от средната за европейските страни и по наши вътрешни причини. Според него главната е, че отговорните за контрола институции не се справят.

„Такава е ситуацията с търговските вериги. Излезе информация за наличието на картел. Вместо бърза реакция наблюдаваме имитация на решения“, смята Георги Търновалийски.

По думите му защитата на българското производство не може да става с нови административни тежести, каквито се предлагат. Оправданието, че няма законодателен орган в момента, е несъстоятелно. Има достатъчно механизми и правомощия в държавните структури, убеден е вторият в листата на ПП „Български възход“. 

„В дългосрочен план трябва да се мисли за адекватно субсидиране на земеделските производители, които гарантират изхранването. Инфлация се бори с производство. Ние внасяме основни култури, а можем да произвеждаме. Факт е, че почти 80% от плодовете и зеленчуците, консумирани в България, са вносни, както и близо 50% от месото. Това води до силното оскъпяване на храните, но и маркира някои основни проблеми в сектора -  ценообразуване без регулация, неефективни контролни органи.“, категоричен е Търновалийски.

Според финансиста решенията трябва да са  в няколко посоки. На първо място, подпомагане на кооперирането на ниво производство и на ниво търговия. Чрез регионални тържища, сформирани от кооперативи, могат да се договарят количества, цени и периоди.

Тук е нужна активна помощ на държавата и общините. На второ място, сериозен контрол върху прекупвачите и търговските вериги. И на трето място, регулаторните органи трябва да реагират и да санкционират нелоялните търговски практики. Държавата може да регулира цените, ако се спазват  правилата за борба с потенциални картели. 

„Затова  е нужна  политическа воля за налагане на разумни решения.“ заяви Георги Търновалийски, втори в листата на ПП Български възход, с номер 15 в бюлетината.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Нямаше ли други?

Нямаше ли други?

24.03.2023 | 09:36

За този и жена му няма да гласува, камоли някой друг!

Отговори
6 1
Симо

Симо

24.03.2023 | 09:02

Подлогата на олигарсите и най вече на ГЕРГОВ !

Отговори
7 1
Поли

Поли

23.03.2023 | 15:17

Гласувайте за него, иначе ще се оплача на Чичо Гошо.

Отговори
6 1
тоя е като цветарка

тоя е като цветарка

23.03.2023 | 14:36

нали бсп нещо...сега при генерала ли отиде

Отговори
7 1
eleniv

eleniv

23.03.2023 | 14:34

Като му гледам мазната свинска зурла! И като знам кой стои зад гърба му - ходи та гласувай!

Отговори
8 1
Ганьо

Ганьо

23.03.2023 | 14:14

На комунист ми мяза.Пунтира сталинист

Отговори
6 1
Тина

Тина

23.03.2023 | 13:33

Ти дето като шеф на нап си прикривал свинаря, който уреди и жена ти да коли и беси в панаира , ми говориш ??? Смешник!

Отговори
11 1
От панаира

От панаира

24.03.2023 | 11:41

Поли не обича работата, така че в панаира е само на заплата, ползва екстри като обществено положение, иначе работа за две стотинки не свършва

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?