1939

Гълъб Донев: Общините сами решават с какви паравани да крият тайната на вота

Служебният премиер Гълъб Донев остави общините сами да решават какви точно да са параваните, зад които на предстоящите избори ще гласуват хората, решили да подадат вота си с хартиена бюлетина.

"Министерският съвет няма задължение да описва техническите параметри на параваните", обяви той преди началото на правителственото заседание вчера.

На тези избори за пръв път с хартия ще се гласува зад паравани, а не в т.нар. "тъмни стаички". Промяната бе въведена с промените на Изборния кодекс (ИК) от края на миналата година. Тогава обаче не беше уточнено колко да са големи параваните, дали се вижда лицето на гласуващия, каква част да е закрита.

В новия текст на ИК все пак има две изисквания. Първото и основно е той да бъде поставен така, че да гарантира уредената в конституцията тайна на вота. Второто пък идва от това, че в закона просто едни думи бяха заменени с други. По тази причина сега параванът трябва да е достатъчно голям, за да побере досегашните табла, които стояха в "тъмната стаичка". Става дума за таблото, на което са изписани имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на формациите, както и за надписа, който посочва как се гласува - че избирателят може да изрази своя вот само със знак Х или V, поставен с химикалка, пишеща със син цвят.

В тази ситуация на теория е възможно на изборите да има десетки и дори стотици различни видове паравани.

Според Гълъб Донев обаче стандартизацията в случая може само да въведе ограничения и да лиши от възможността по места да се съобразят с размерите на помещението за гласуване и разположението на масите, урните и машините.

"Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин", коментира премиерът.

Донев каза още, че за него и колегите му в Министерския съвет е необяснимо защо секретари и районни избирателни комисии се обръщат към тях с искане за указания по този "сложен" въпрос.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Боко тиквата

Боко тиквата

17.03.2023 | 07:19

Толкова пари плащам и пак губя. Ама така е като събрах всички некадърници в ГЕРП. И за асфалта ме хванаха, и Влади го удариха и ми идва редът по магнитски. Че и в Дубай не мога да избягам, че ще ме забременят там. Бързам да стана депутат, че поне малко имунитет да имам за известно време! Напълнил съм гащите от страх вече, всички ме гонят отвсякъде!!! Сега и за изборите искат да ме хванат!!! Помощ!!

Отговори
0 0
Йоан

Йоан

16.03.2023 | 09:52

Никой да не гласува с хартия! За да не му подменят вота! Герб, ДПС и БСП! Затвор за тях!

Отговори
2 1
Ей, ама много прости хора застават начело на народа

Ей, ама много прости хора застават начело на народа

16.03.2023 | 08:21

Ами кажете директно резултатите от изборите!

Отговори
3 1

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?