46

Депутатите избраха кабинета "Денков-Габриел" със 132 гласа

Народните представители одобриха структурата и състава на кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, начело с мин.-председател акад. Николай Денков. С това България вече има редовно правителство, съставено и избрано с втория мандат, връчен от Румен Радев.

На извънредното заседание на парламента присъства и президентът Радев.

"За" кандидатурата за премиер гласуваха 132 депутати, а 79 бяха против. Въпреки че бяха в залата, само двама от ДПС гласуваха и избраха да са "за". "Възраждане", БСП и ИТН бяха против, имаше и един несъгласен депутат от ГЕРБ.

 Структурата на кабинета бе подкрепена от 132 депутати, против бяха 69, нямаше въздържали се. Отново двама от ДПС удариха рамо за правителството, а един от ГЕРБ бе контра.

Същото се повтори и с имената за министри, като гласовете "за" вече бяха 131.

Делян Добрев от ГЕРБ гласува против кабинета. Гласувах "против" защото продължавам да смятам, че ПП са сбирщина от измамници, жадни за власт. Чакам с нетърпение да гласувам "за" при първият вот на недоверие към това правителство... И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо! Това написа във фейсбук профила си Делян Добрев от ГЕРБ. 

По-рано, при дебатите по състава на кабинета на Денков и Габриел, номинираният за министър-председател от ППДБ акад. Николай Денков обяви, че съставът на кабинета има експертизата и смелостта" да взима важни решения и да носи отговорността за тях.

"Последните седмици ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ положиха максимални усилия, за да предотвратят опасността да отидем на шести поредни избори за две години без изгледи от съществено различен резултат. Бяха направени много компромиси и от двете страни, за да се осигури стабилност и перспектива за страната. Направихме го, защото сме убедени, че България има нужда от редовно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи решително напред европейското развитие на България. България има нужда от стабилен парламент, най-спешно е приемането на безкрайно закъснелия Бюджет. Без адекватен Бюджет, следващите месеци могат да бъдат изключително тежки. Трябва да се подготви и Бюджета за 2024 г., чакат ни важни закони за борбата с корупцията, промени в НК, промени по ПВУ, както и промени в Конституцията, което да оздравят съдебната система. За нас това е кауза, и за да я превърнем в реалност, разчитаме на широка парламентарна и обществена подкрепа", допълни Денков.

Тежката политическа ситуация в страната роди идеи, неизползвани досега в България. Но реализирани в други държави. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, надяваме се и 4 г., ГЕРБ и ПП се договориха кабинетът, който предлагаме днес, да бъде ръководен от премиер и един вицепремиер, които да разменят постовете си след 9 месеца. В първия период управлението е поверено на мен като кандидат, а във вторите 9 - отговорността ще поеме Мария Габриел, добави Денков.

И обяви, че приоритетите му са да внесе спешно в НС редовен Бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците; да изпълни задълженията си по Управленската програма и да реализираме международните приоритети за влизане в Шенген и Еврозоната; да работи в тясно сътрудничество със социалните партньори за балансирано развитие на икономиката и на човешкия ресурс с фокус върху образованието, науката и иновациите; да работи в тясна координация с НС, включително за конституционната реформа, за промени в структурата на ВСС и прокуратурата. Правителството ще работи за присъединяване на България към Шенген още тази година. С тази цел са свързани редица реформи в структурите на службите, антикорупционни мерки, засилване на граничния контрол заради мигрантския натиск. За да влезем в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджетите за 2023 и 2024 г.- с до 3% дефицит без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения на гражданите и да опровергае разпространяваната дезинформация във връзка с въвеждането на еврото в нашата страна, допълни Денков.

Против кабинета "Денков - Габриел" гласуваха от "Възраждане", БСП, ИТН.

"Познаваме лицето, което ни предлагате на министър-председател днес. Познаваме го от три служебни правителства, в които то беше министър на образованието, плюс едно редовно правителство. Можем да съдим аз него от работата му в Министерство на образованието, което по това време се превърна в печатница на документи с невярно съдържание, т.е. на фалшиви дипломи. Това заяви Димо Дренчев от "Възраждане" от парламентарната трибуна. "Въпросното лице получи най-голямата научна титла в пълен разрез с всякакви норми и в пълен конфликт на интереси. По морал пише двойка. "Възраждане" няма как да подкрепи тази кандидатура", добави той.

Против кабинета гласува и отцепилият се от ПП Радостин Василев. "Това е кабинет, който обединява, всъщност, необединимото в някакви лични интереси, интереси на някакво посолства вероятно, но не и в интерес на българския народ", отбеляза Радостин Василев.

От ИТН също не подкрепиха кабинета: „Това е най-позорното правителство след 1989 г. Няма да го подкрепим. Това е отвратително правителство. Отвратително правителство е по-лошо от това да няма. Толкова неморално и алчно“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. „Това са хората, които в прав текст заявиха, че с кръв и против закона ще уволняват хора и ще си правят МВР за изборите“, посочи още той.

Деница Сачева от ГЕРБ защити кабинета: "Ясно заявихме, че знаем от опит, че битката със самия себе си е най-трудната, тя си струва да бъде спечелена, ако това ще даде дългосрочни перспективи на хората. Интересите на хората изискват да има работещ парламент и правителство. Може да продължим да навиваме пружините на омразата сред хората, но какво ще произтече от това. Време е вместо да живеем в миналото и бъдещото, да разберем, че политиката изисква действие тук и сега. България е парламентарна република, време да престанем да застрашаваме това. За да функционира държавата е задължително да има работещ парламент. Той представлява избора на хората. Днес не даваме кредит на доверие, а на време, което е нужно, за да се успокоят политическите страсти. Дали това време ще се оползотвори, зависи от действията министрите, които ще се закълнат днес. Затова и тяхната отговорност е огромна, посочи още Сачева. Никога не сме работили за личните си образи, единствено трябва да се пази чист и неопетнен образът на България. Бързи и качествени резултати може да удължат времето на този Министерски съвет", подчерта още тя.

Депутатите от БСП също не подкрепиха кабинета. "Днес се гласува 102 българско правителство. Българската парламентарна история познава политически компромиси в името на България. Но това, което се гласува днес, не е политически компромис, и не е за България. Това е компромис на две задкулисни кохорти в името на собственото им оцеляване. Паралелната държава се прегрупира, за да възкръсне и да продължи да управлява. Това прегрупиране в последните дни минава през трупове, буквално. Всичко това е завито в целофан и се поднася на хората като "евроатлантическо правителство". Кой ви е казал, уважами ГЕРБ, СДС, ПП и ДБ, че корупцията, кражбите, замитането на следи, превземането на постове в държавата, цитирам "подписано с кръв"; подмяна на изборните резултати с "ала-бала" с президента; и възпрепятстването на правосъдието, криейки се зад имунитети, са европейски ценности", попита Нинова. И допълни, че "вашият евроатлантизъм се свежда до послушание и превиване на гръб пред силните, войната в Украйна и джендър идеологията, и няма нищо общо с истинските европейски ценности - справедливост, равнопоставеност, демокрация, защита на българския национален интерес в общия ни европейски дом". Това, което родихте днес, е еднорък и двуглав Франкенщайн, заключи Нинова. Дума не обелихте за народа, възмути се лидерът на БСП.

Служебното правителство пък вече е готово да сдаде властта, увери служебният премиер Гълъб Донев: "Гражданите очакват от правителството то да решава техните наболели проблеми. Сега държавата функционира нормално. Направихме така, че България да стане център на стабилност за газовите доставки. Няма забавяне по Плана за възстановяване. Заварихме държавата на пауза, а сега всички системи в държавата функционират. Направихме България да бъде стабилен център за газовите доставки не само за България, но и за Източна Европа. Няма забавяне по нито една от програмите и проектите по Плана по възстановяване. Ние заварихме нула стартирани европейски програми през август миналата година, сега всички са стартирали. Бюджетът е такъв какъвто го прие през юли 2022 г. редовното правителство. Това, което ние предложихме, не беше подкрепено, затова внесохме бюджета с 6% дефицит. Да вземат решения, които са важни за българските граждани и да бъдат разумни", допълни Донев.

Гласуваният състав на Министерски съвет е:

Николай Денков - ротационен министър-председател за първите девет месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите девет месеца

Асен Василев – министър на финансите и еврофондовете

Калин Стоянов - министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев - министър на отбраната

Юлиан Попов - министър на околната среда и водите и председател на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка

Румен Радев - министър на енергетиката

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев - министър на земеделието и храните

Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията

Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова - министър на труда и социална политика

Атанас Славов - министър на правосъдието

Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията

Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването

Зарица Динкова - министър на туризма

Александър Йоловски - министър на електронното управление

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта. 

Оцени новината

Оцени новината
3.9/5 от 7 оценки
3.9/5 от 7 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
41 коментара
Шоро

Шоро

06.06.2023 | 22:02

да ви е честито моето служебно правителство!

Отговори
1 2
манго

манго

06.06.2023 | 20:33

Аби стана кату в маалата - рикия,музикъ,бой,пусли пак рикия,многу музика и накрая Айшето пак преминнъ!

Отговори
2 1
Какво ни очаква ли замразяване на доходите и ...

Какво ни очаква ли замразяване на доходите и ...

06.06.2023 | 19:12

Вместо честитки ще ни изпратят повиквателни за фронта за войната.

Отговори
4 14
Психиатъра

Психиатъра

06.06.2023 | 19:32

Специално за теб, болшевишка гнидо ще ти изпратят повиквателна за лудницата в Карлуково.

Отговори
12 4
Щом няма вече доларчета няма и да съм трол

Щом няма вече доларчета няма и да съм трол

06.06.2023 | 19:08

Костадинов не съм гласувал за теб но на следващите избори задължително ще гласувам само за теб. Излезе много прав българинът иска добри доходи и спокойно бъдеще за децата си!

Отговори
3 14
Козек са доволни

Козек са доволни

06.06.2023 | 19:03

Българина трябва да се държи беден за да мисли как да оцелее а не да живее добре. Новото обединяване да започне от днес ....!

Отговори
6 11
Ха-ха-ха продажниците и крадците се ожениха

Ха-ха-ха продажниците и крадците се ожениха

06.06.2023 | 18:59

Продадоха България за мръсните доларчета!

Отговори
9 11
Ха ха ха

Ха ха ха

06.06.2023 | 18:22

Гледам и не вярвам на УШИТЕ си. Какъв е този неистов вой на озверели и озъбени фашизоизроди от иZZраждане, смешния плач на ловците на джендъри и самодиви от бе си пету , жалкото хленчене на малкото ХУЙчиндолско де пи се и върха на сладоледа - истеричното кресчендо на изпусналия едноличната, безконтролна власт , НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ - селския фатмак радеффф, обслужващ нагло интересите на обявилата ни за ВРАГ военно-фашистка, азиатска ДИКТАТУРА. Това доказва вопющата необходимост от новото правителство.

Отговори
19 11
Ти си

Ти си

07.06.2023 | 05:19

Бокклук предателска еврейска американска подлиига мърша

Отговори
0 0
Вън от Hато

Вън от Hато

06.06.2023 | 18:18

На народа малко му трябва, търпение, търпение, но това е апсурд.

Отговори
8 12
Учителя

Учителя

06.06.2023 | 18:24

Не се пише аПсурд, бе неграмотен , болшевишки цървул. Учете ги тези неща, по дяволите.

Отговори
13 10
Ученика

Ученика

06.06.2023 | 18:56

Тава да не ти е тъпата група! Проверявай преди да критикуваш!

Отговори
0 1
Учителя

Учителя

06.06.2023 | 20:55

Виж какво , мило първоначално, на руzzки може и да е абсурдно, но на БЪЛГАРСКИ се пише аБсурд. Понимаеш бляд болшевишкая?

Отговори
1 2
Хм…

Хм…

06.06.2023 | 17:22

Някои тук сме видяли всичко от времето, когато другарят Живков седеше като нас ран на пленума на 10 ноември. Някои нямаме илюзии никакви. В смисъл - всички ни обещаваха, лъгаха и се облагодетелстваха. Някои бяха катастрофа като Жан, не толкова по негова вина, колкото на хитреците зад гърба му. Главния го застреляха. Просто, и това е най-малкото, по-добре е да има редовно правителство, отколкото властта безотчетно да е съсредоточена в един човек. А иначе всичко ще си продължи постарому.

Отговори
10 3
НА ТЕЗИ И ДЕЦАТА НЕ ИМ ВЯРВАТ

НА ТЕЗИ И ДЕЦАТА НЕ ИМ ВЯРВАТ

06.06.2023 | 17:03

НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ 3 % ГЛАСУВАЛИ ...........

Отговори
11 14

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?