46

ЦИК: 102 машини не работиха на изборния ден

Изборните книжа са обработени на 99,58%. Остава да бъдат въведени около 40 протокола - един извън страната, останалите у нас, в три изборни района. В ЦИК са постъпили и са обработени 123 жалби и сигнала. Нито един от тях не е за манипулация на вота или изборни нарушения, които да се окачествят като престъпления. Сигналите са за нарушения на членове на СИК. В изборния ден не са проработили 102 машини, а в деня за размисъл - още 20. Така говорителят на ЦИК Росица Матева обобщи работата на Комисията в деня на предсрочния парламентарен вот.

Според нея вече са публикувани записите от видеоизлъчването в реално време. "Членовете на СИК трябва да владеят български език и да имат избирателни права. Проверяваме само второто. Предложенията за членове на СИК са на партиите, представени в предния парламент. РИК трябва да даде отговор за назначенията. Нямаме сигнал за член на СИК, който не говори български", посочи Матева. И допълни, че са постъпили сигнали за множество сгрешени протоколи, в които са сумирани преференциите. 

"Изрично казахме да не се сумират преференции, защото там се допускат най-много грешки. Не сме направили анализ, нямаме информация колко са тези протоколи. Нямаме информация за нарушения във видеоизлъчването. Флашките допринасят с допълнителни данни, протоколите обаче съдържат изборната информация. 20 машини не стартираха изобщо, а спрените вчера отпечатваха празни или по-къси бюлетини, на които не се отразява вота на избирателя. Хартията беше със същите изисквания и характеристики като тази на предните избори", заяви тя. 

Окончателните резултати от гласуването ЦИК ще обяви на 6 април.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Извънземния

Извънземния

03.04.2023 | 21:02

Провокатори

Отговори
0 1

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”