71

Блокаж в парламента за имунитетите: Комисия има, председател - не

32 бяха против - БСП и ИТН, които не номинираха свои хора, не подкрепиха и Хамид Хамид да е начело

 

186 депутати решиха да бъде създадена временна комисия за отнемането на имунитети на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов. 32 бяха против - БСП и ИТН.

Десислава Атанасова и Рая Назарян ще представляват ГЕРБ в комисията, ПП-ДБ изпращат Никола Минчев и Димитър Найденов, "Възраждане" - Петър Петров и Николай Дренчев. "Няма да участваме в ръководството, един месец е прекалено дълъг. Имаме основани предположения, че се цели изпирането на Бойко Борисов и Кирил Петков, заявиха те. ДПС номинира Хамид Харим и Караахмед. БСП отказа да посочи хора. "Искаме веднага да бъдат свалени тези имунитети", настоя Борислав Гуцанов. ИТН също не посочиха свои хора. "Изпитайте си се двете партии, мийте си гениталиите, ние няма да участваме", заяви Тошко Йорданов, пише "24 часа".

Заради липсата на предложения за председател Мустафа Карадайъ предложи Хамид Хамид, това обаче не събра достатъчно гласове. След прегласуване само 96 бяха "за", 64 бяха против, 43 се въздържаха. ИТН изобщо не гласуваха за председател, а 22 от БСП, 35от "Възраждане", Радостин Василев и шестима от ПП-ДБ бяха "против" номинацията на Хамид Хамид.

Десислава Атанасова обвини депутатите, че блокират комисията, особено предвид липсващия председател. И иронично предложи ротация, всеки член да е председател на комисията.

Станислав Балабанов от ИТН иронизира, че двете най-големи групи не могат да се разберат. "Идете в стаята на ДПС седнете на една маса с г-н Пеевски, той да ви посъветва, да ви даде благословията си и да си изберете председател", каза той.

Председателстващият заседанието Росен Желязков обяви, че допълнително ще чака предложения за председател или механизъм за свикването на комисията.

Дебатът за формирането на комисия, която да разгледа искането на 4 депутатски имунитети, два от които на бившите премиери Бойко Борисов и Кирил Петров, очаквано се прехвърли върху фигурата на главния прокурор и причините, довели до казуса.

Тома Биков от ГЕРБ настоя, че за създаването на подобни комисии има практика, която съществува от 1991 г. Има и сюжети, най-известен е този на Андрей Луканов и арестуването му, добави той.

"Днес се налага да няма откази от имунитети, а да има комисия", смята Биков. Дори настоя членовете на комисията да дадат и оценка за материалите по тези случаи. "Тази политическа атака, която започна прокуратурата, започна преди около месец и половина, в момента в който ПГ на ГЕРБ се присъедини към останалите и призова г-н Гешев да подаде оставката си", обясни Биков. Според него няма нито една ПГ, която да не е поискала оставката на главния прокурор. Той като главният прокурор няма легитимност в рамките на НС и за всеки негов акт ще бъде поставен под съмнение. Това правим ние - поставяме под съмнение действията му, докато изпълнява тази функция. Като спре, ние няма да имаме проблем да му подадем имунитета, и ще държим да видим обвинителни актове и това да стигне до съд. 4-5 г за нас се говорят какви ли не неща, защото нито едно от тези разследвания не е стигнало нито до обвинение, нито до съд. Доказателствата по тях са крайно съмнителни . В голямата си час са повече политически акт, отколкото съдебен", настоя Биков. 

Според него имало намеса на прокуратурата в законодателната власт. И била много видна при опитите за съставяне на правителство, когато прокуратурата се активирала, а някои преговарящи парти спрели да го правят, само за 2 ч. и вече твърдели, че не са преговаряли.

Биков похвали парламента, че въпреки всички нападки той се оказал с инстинкт за самосъхранение, демократичен. "Ясно НС показа, че България е парламентарна република, въпреки опитите да бъде направен излишен, той успя да заработи и ще продължи да работи въпреки опитите да бъде саботиран", заяви депутатът от ГЕРБ.

Щял да подкрепи комисията, но после против свалянето на имунитети докато Гешев е главен прокурор.

Атанас Атанасов от ДБ пък посочи, че промените са от по-късно, преди това само НС е можел да отнема имунитети. И се похвали, че е първият отказал се доброволно от защитата си.

Искането за отстраняването на Иван Гешев де факто е оскърбил НС на практика, а е трябвало да се вземе такова решение заради "делата на трупчета". "Държаните дела срещу удобни и неудобни хора се използваха за рекет", смята той. И посочи, че Бойко Борисов повече от 2 г. е бил без имунитет. "Питам защо сега? Делото срещу Петков - прекратено, не спряно. Затова искам комисия, за да видим новите обстоятелства. Не вярвам да има такива", заяви лидерът на ДСБ.

Цвета Рангелова от "Възраждане" отново настоя комисията да работи само 5 дни. Тя призова хората да обърнат внимание на предложението точно нейната партия да оглави новото формирование.  Тя напомни, че ги наричат фашисти, на които трябва да бъде ограничен достъпът до кафето, бюфета и къде ли не. И заподозря, че комисията се прави, да не свърши работа, да не произведе действие и да няма решение.

Проблем, който можеше да е решен за половин час се превърна в политическо говорене, заяви Бранимир Балачев от ГЕРБ. Той изтъкна, че положението "обвиняем" носи много негативи след себе си, при това за много години. Той се впусна и в обяснения за процедурите, както и ограниченията - за пътуване в чужбина, за носене на оръжие и др. Преди да дадем разрешение за имунитета, трябва да се убедени, че има доказателства да е обвиняем, настоя депутатът. Той призова за преустановяване на дебата близо 3 часа след началото му, но това не се случи.

Настимир Ананиев се притесни от предстояща тежка пропаганда и фалшиви новини по темата. Той атакува "Възраждане" за изкривяване на фактите, лишаване на депутати от  изказване, спиране не хора да гледат филми, както и за избирането на Делян Пеевски в конституционната комисия.  

Даниел Митов от ПП посочи, че дебатът се изкривил до това кой перял по-добре. Никой в тази зала няма по-голяма легитимност от другите, напомни той. "Чухме тирада за битката с паралелната държава и как тя е спечелена в БСП. Откакто я спечелихте публично се води разговор дали ще прескочите границата за влизане в НС. Чудя се дали не водите битка с паралелни реалности", атакува той социалистите. 

Митов настоя, че има реалност, която няма как да пренебрегнем  - БГ се нуждае от правосъдна реформа. Тя е свързана и с промени в конституцията. "Около това всичко. Ще има съпротива. Тя се материализира през лавина от искания за сваляне на депутатски имунитети. Това не може да бъде позволено да се случи. Наше задължение е да осигурим спокойствие на всеки от нас да гласува както повелява съвестта му", настоя Митов. Според него главният прокурор бил започнал да действа като политик, а исканията били опит да се трасира нещо ново, "може би и политически субект". Ако Гешев искал да се присъедини към политиката, бил добре дошъл, но не можело да използва поста на главен прокурор за удари към потенциални политически опоненти.

В отговор на атаката към БСП Георги Свиленски помоли да не се притесняват за БСП.  Митов контрира, че в България нямало социалдемократична партия, нито социалистическа и затова се притеснявал.

"Сложете срок докато Гешев е прокурор да работи тази комисия", реагира той на признанията от ГЕРБ. "Той и да не е прокурор, те са поискани от заместник. Нов главен прокурор няма да има следващите седмици - нали искате нов ВСС да го избира. Гешев няма да го има, но прокуратурата ще я има, тези доказателства ще са в деловодството. Какво предлагате, само отлагате агонията", настоя социалистът. 

Никола Митов от ПП смята, че още до 20 юни Гешев може би няма да е главен прокурор. Подбуждaнето на разследване пък не би трябвало да зависи от личността на обвинител N1. Месец пък бил достатъчен да се разгледат 4 искания за имунитети.

Митов припомни, че след искане от 18 октомври 2019 г. ЕП се е произнесъл на 15 февруари 2022 г. за искането на имунитета на евродепутатката Елена Йончева. Колегите от БСП не го определиха това като скривалище, съвсем правилно, добави той. И нейният казус минал през правната им комисия.

"Плодове на отровното дърво са отровни - когато плодовете на правосъдието са отворени, не могат да произведат истинско правосъдие. Когато правосъдието се движи съобразено с политическа конюнктура и с др. фактори, различни от тези по процеса, това не е правосъдие. Дали някое политическо лице ще бъде "избелено" или не, зависи от много фактори. Да изчакаме да се произнесе съдът. Въпросът е да "избелим" прокуратурата", настоя Иванов. Според него е важно да се стигне до истината за Барселонагейт и др, но това да стане без съмнения в прокуратурата. Трбява да сме сигурни, че има обективно правосъдие. Процесът да стъпва на обективно и всестранно разследване", настоя той. Според него някои хора спрели да са приятели на Гешев и той започнал да им отмъщава. Няма да има 6 мес. , няма да има бавене, ще спазим обичайната практика, увери Иванов.

В 12,45 председателстващият НС Росен Желязков най-сетне закри дебата по темата.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
напредък

напредък

21.06.2023 | 13:34

Председател трябва да е Делянчо или Зайко Байко.....

Отговори
1 0
777

777

14.06.2023 | 20:00

Няма по големи мръсници и мошенници от герб, пп дб и дпс

Отговори
6 1
Коалиция Имунитет

Коалиция Имунитет

14.06.2023 | 15:17

Очаквайте скоро изпълнение на сигурната взаимна защита в изпълнение на междупартиено 69

Отговори
5 3
Коалиция Имунитет

Коалиция Имунитет

14.06.2023 | 15:16

Няма по-сигурна взаимна защита от поза 69 Очаквайте скоро

Отговори
5 3
Мафиотски Синдикат

Мафиотски Синдикат

14.06.2023 | 15:14

Събраха и ще разбият и окрадат държавата, покрай основната им цел да се спасят от затвора.

Отговори
5 3
Дом Левски в 18.30 часа днес! Протест "Българите срещу руския геноцид"

Дом Левски в 18.30 часа днес! Протест "Българите срещу руския геноцид"

14.06.2023 | 15:04

Дом Левски в 18.30 часа днес! Протест "Българите срещу руския геноцид. Каховка - това сме ние" в Пловдив. Протестна демонстрация под надслов „Българите срещу руския геноцид. Kаховка - това сме ние“ ще се проведе тази вечер в Пловдив. Взривяването на Каховската ВЕЦ и унищожаване на мирното население на Украйна и на нейната инфраструктура е военно престъпление, пишат организаторите. Според тях има опасност от екологична катастрофа в Черно море. Шествието ще започне от Дом Левски в 18.30 часа и ще завърши с флашмоб на Централния площад.

Отговори
3 8
Тракия

Тракия

14.06.2023 | 14:39

закривай

Отговори
5 2
Коалиция Имунитета

Коалиция Имунитета

14.06.2023 | 14:15

Предлагаме Пепи Еврото за Председател

Отговори
9 0
От Дубай

От Дубай

14.06.2023 | 14:18

Приема се. Божката - секретарь.

Отговори
8 0
Истината

Истината

14.06.2023 | 13:40

Чалгарите и ВъZZродите саботират Държавата!

Отговори
7 11
Истината е Барселонагейт и Златните кюлчета

Истината е Барселонагейт и Златните кюлчета

14.06.2023 | 15:37

Милиардите откраднати и изнесени от България!

Отговори
8 5

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?