49

Бивши кадри на БСП учредиха коалиция "Левицата"

Бивши членове на БСП учредиха нова коалиция "Левицата".

В нея участват АБВ на Румен Петков, "Изправи се България" на Мая Манолова, Движение 21 на Татяна Дончева, както и доскорошни членове на БСП като Валери Жаблянов, който вчера бе изключен от партията.

Костадин Паскалев обяви, че коалиция е резултат от диалог в лявото политическо пространство, започнал преди 4 месеца. Той посочи, че председателят на БСП е отказал този диалог, въпреки че Корнелия Нинова е била поканена. Този отказ е неприятен и доста показателен, заяви Костадин Паскалев.

“Българските граждани се изключват от политическия процес, защото са твърде образовани, за да разберат каква е политическата действителност. Вчерашният конгрес на БСП е илюстрация на моралното падение. За нас най-важното е да дадем възможност и някаква вяра на българските граждани, които споделят левите политически ценности, които споделят волята за солидарност през галопиращите цени и инфлационните проблеми. Ние искаме да дадем възможност на всички граждани да получат парламентарно представителство. Искаме всички да разберат, че левицата е водила България и е участвала във форми на всякакво управление, имаме дълбока политическа традиция и, че имаме силата да възстановим правата на хората, които са суспендирани в Конституцията“, заяви още Жаблянов.

„На конгреса на БСП видяхме падението на левицата, консолидирала и свила се около своя лидер“, това заяви и Мая Манолова от "Изправи се, България". Имаме два варианта за коалиция - ГЕРБ, ПП и ДБ нямат особени скрупули да ни въвлекат във война. Другата възможност - с т.н. "хартиена коалиция" - ГЕРБ, БСП, ДПС, - също няма да доведат до нищо добро. Ние, левите организации, си поставяме една цел – силна лява група, силно ляво представителство, което няма да допусне България да се въвлече във война, няма да се включи във войната, която води БСП с Радев. Ние ще се занимаваме с овладяване на контрола върху инфлацията, с повишаване на доходите - трябва минималната работна заплата да бъде 1 350 лв. Ние ще работим и за справяне с корупцията, ще отстояваме и съдебната реформа“, коментира още Манолова.

„Ние имаме амбицията да отговорим на тежката фрагментация на политическото пространство, което не дава възможност за нормално прокарване на решения и ефективна работа на институциите“, това заяви и Татяна Дончева от "Движение 21", също част от „Левицата“. „Ние сме категорични, че съдебната реформа е нужна на българските институции. В този смисъл това, което се предлагаше през последните години, е ненужно. Ние смятаме да инициираме конституционни промени, които ще обхванат всички политически сфери, и в които промени ще вземат участие всички политически сили и доказали се експерти“, коментира още Дончева.

Цветеслава Гълъбова, която бе част от инициативния комитет, издигнал за президент Румен Радев, също ще участва в новосформиралата се коалиция. „Моят гръбнак е твърде изправен, затова мога да гарантирам, че гласът на Радев няма да се чува на всяка цена. Поканена съм тук в ролята на си на независим експерт“, заяви още Гълъбова, след което допълни, че самата тя ще защитава идеите за промяна в сферата на здравеопазването.

Румен Петков, бивш вътрешен министър и лидер на ПП АБВ, също ще се включи в новото обединение. „Членството ни в Шенген е обект на ежедневна работа, не може да очакваме от днес за утре да бъдем приети след всички неща, което се вършат сега. По отношение на енергийната тематика, ние се превърнахме в изцяло зависими от други държави, а по въпроса за защита на гражданите, също не се справяме добре. По тези направления ще работим активно – трябва нашите правоохранителни органи да бъдат на ниво“, заяви още Петков.

Спас Панчев от Българския земеделски народен съюз, също ще вземе участие в „Левицата“. „Нашата идея е да бъдем активна част от левицата, вярвам, че ще получим подкрепа, защото левицата заслужава да получи силно представителност“, коментира още Панчев.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
10123

10123

14.02.2023 | 08:15

Тия не разбраха ли , че хората не ги искат. Всички политици са за затвора без значение от коя партия са. Хората искат справедливост. 33 години кражба и продължава.

Отговори
2 0
дано!

дано!

13.02.2023 | 11:32

много е тъжно но вече е факт....дано наистина да се справят и дано им повярваме защото това ще спаси лявата идея..... дайте повече информирайте и ни покажете желание за стабилност на лявата идея. Питам защо да не се възстанови името българска комунистическа партия?!?! нали когато ти дадат име родителите дори да си сгрешил се възстановяваш и продължаваш напред..... да си върнем името !

Отговори
1 6
Десо

Десо

13.02.2023 | 10:10

Нищо няма да се получи !Хората не са балами да тръгнат след тези помияри !

Отговори
6 0
комунист

комунист

12.02.2023 | 16:58

Щом и тоя политически сметкажия Спас Панчев е там отпишия. Ще залязат преди да са изгрели.

Отговори
10 0
И нищо за пенсионерите

И нищо за пенсионерите

12.02.2023 | 14:40

С неевропейски пенсии....

Отговори
12 0
Всички излишни,отхвърлени от предишни правителства и политическа сцена

Всички излишни,отхвърлени от предишни правителства и политическа сцена

12.02.2023 | 14:34

Отново на мегдана в битка за власт и субсидии.Не ни стигат досегашните циркаджии,рекордьори по кражби и лъжи.Надигнаха се и Бесните Стари Пенсии и & деквалифицирани.

Отговори
17 1
Стари муцуни Леваци Меки китки

Стари муцуни Леваци Меки китки

12.02.2023 | 14:33

Борбата за кокала е жесток А и не мога да я разбера тази пасмина откъде и иде нейстовото им желание все тези да ни управляват от най различна институция Все бюро със чекмедже пред тях да има

Отговори
16 1
И нищо за пенсионерите

И нищо за пенсионерите

12.02.2023 | 14:45

За бизнеса знаем. За крадеца ГРОБ също.

Отговори
10 3

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?