44

Битка за властта: 272-ма се надпреварват в Пловдив за 12 депутатски места

Отчитат изборните резултати под надзора на видео камерите

Само 5 дни ни делят от поредните извънредни парламентарни избори и колкото да изглежда вяла кампанията според социолози, в битката за държавната власт и този  път участва цяла армия от кандидати. В Пловдив за 12 депутатски мандата се състезават 272-ма кандидати с  листите на  21 партии и коалиции, регистрирани  в 16-а Районна избирателна комисия (РИК). Независими играчи няма. Внушителна е и армията от хора, ангажирани с организацията и провеждането на вота - в секционните избирателни комисии  (СИК) ще участват около 4200 души, посочени от парламентарно представените партии на квотен принцип, определен от ЦИК.  До този момент са сформирани 459 секции, всяка с 9-членен състав, плюс три мобилни за хора с тежки увреждания, които сами не могат да стигнат до урните. Допълнително ще бъдат разкрити десетина тъй наречени  болнични секции, в това число в затвора и следствения арест за граждани, които не са лишени от правото да гласуват. За разлика отпреди няма ковидни секции.

Местата за гласуване са същите, както и на предишния вот. 16-а РИК  се мести в палата №2 на Международен панаир​ Пловдив, 17-а РИК - за Пловдивска област - в палата №11.

Изборният ден започва на 2 април в 7 часа сутринта и продължава до 20 часа

Ако има опашки, което според социолози е малко вероятно, гласуването може да бъде удължено до 21 часа. По традиция за изборния ден се въвеждат ограничения за продажба и сервиране на алкохол в търговските обекти и заведенията. Изключения се допускат за сватбени и семейни тържества.

Новото е, че за разлика от предходните извънредни  избори за Народно събрание,

гласуваме по избор - или с хартиена бюлетина, или на машина.

Само в три секции в Пловдив няма да има машини, защото са с под  300 избиратели.  За 16-а РИК са поръчани малко над 300 000 бюлетини, макар че хартията беше задължителна  и преди, когато вотът беше само машинен, в случай че машинното гласуване блокира.

Бюлетините се карат в Областната администрация и оттам се разпределят

Предимството на хартиената бюлетина е, че избирателят може да поиска втора, ако е сгрешил. На машината не можеш да повториш вота, но пък за сметка на това при този вид избор няма риск бюлетината ти да се признае за недействителна, както често се случва с хартията.

Във всяка секция ще има по две прозрачни изборни кутии, в които се поставя сгъната и подпечатана бюлетината.

Промените, въведени с Изборния закон и впоследствие с правилата, определени от ЦИК и Министерството на електронното управление, касаят работата на СИК-овете и се предполага, че ще забавят отчитането на резултатите. Причините ​за това са две - разделното преброяване на бюлетините от хартиения вот и машината и въведеното за първи път в България видео наблюдение.

Камери ще има във всички секции в Пловдив

и според указанията те трябва да бъдат включени, преди да се отворят двете кутии.  За тази цел на секционните комисии ще бъдат раздадени мобилни телефони със зарядни устройства. Заснема се целият процес на преброяването, при което член на СИК трябва да покаже бюлетината пред камерата и да обяви за кой е даден вотът.  

Как става преброяването на гласовете при тези условия?

 Бюлетините ще се отделят по кандидатски листи, тоест в 21 купчини - колкото са листите на партиите и коалициите за Пловдив.  По същия начин  се правят още 21 купчинки от машинното гласуване. Те ще станат по 22, защото има вот „Не подкрепям никого”.

От тези 44 купчини се преброяват и преференциите,

тоест всяка бюлетина ще мине пред камерата поне по два пъти. Експеримент, проведен от Обществения съвет, показа, че 1 бюлетина се обработва за една минута, ако се спазват изискванията на ЦИК. При голяма секция в Пловдив, примерно с 400 - 450 гласоподаватели, това преброяване отнема 8 часа, коментира председателят на 16-а РИК  Калоян Сухоруков. 

Членовете на СИК към този момент  не са наясно трябва ли да спрат отчитането на резултатите, ако  мобилният телефон престане да работи. Неслучайно за първи път ЦИК определи крайния час за секционните комисии ​- те трябва да занесат изборните книжа в РИК до 21 часа на 3 април.

 

Шефовете на РИК взимат 1850 лева, на СИК - 250 лева

Възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии са увеличени както заради инфлацията, така и заради по-трудния процес при отчитането на резултатите от гласуването. С решение на ЦИК председателите на Районните избирателни комисии с над 400 секции, както е в Пловдив и областта, имат право на 1850 лева, заместниците  и секретарите ​- на 1750 лева, членовете - 1600 лева. Това са месечните възнаграждения в периода между 11 февруари до 16 април. По-високи са и еднократните възнаграждения на членовете на СИК. За председател са определени 250 лева, зам.-председатели и секретари - 225 лева, за членове ​- 195 лева. За „тричленките”, които носят протоколите и чувалите с бюлетини в РИК, се полагат допълнително 40 лева.

В 16-а РИК се подготвят за регистрацията на резултатите

Завишеното заплащане е една от причините всички състави на СИК в Пловдив да бъдат попълнени без проблеми към този момент. Правят се замени, но това е нормално, тъй като възникват различни непредвидени причини, коментираха от 16-а РИК.Извънредните парламентарни избори ще опразнят републиканския бюджет с още 87 млн. лева. Община Пловдив, както и останалите общини получават средствата за организацията и провеждането на изборите от държавата.  За улеснение на придвижването и този път за членовете на СИК ще бъде осигурен транспорт както в деня преди вота на 1 април, когато получават изборните материали, така и след изборния ден, когато трябва да занесат книжата до районните избирателни комисии. В последните години за тази цел се наемат градски автобуси и бусове на "Чистота" и "Градини и паркове", придружени от полицията.

 

80 секции в областта гласуват само с хартия

Автор: Гергана Василева

азкритите редовни секции в Пловдив-област до момента са 522, има 9 подвижни, като все още не е изтекъл срокът за регистриране на специализирани секции в здравни заведения, домове за стари хора и др. такива места, каза пред "Марица" Янко Радунчев, председател на 17-а РИК. Той обясни, че очакват секциите да бъдат както предния път - около 545 на брой. Машинно гласуване няма да има в 80 секции, които не отговарят на Изборния кодекс, т.е. имат под 300 избиратели.

В областта също се очаква изборният ден да е дълъг. Причината е, че преди без машинното гласуване протоколът е бил само три страници и половина, ​а сега секционните комисии ще трябва да попълват 18 страници. Също така в него има отделно засичане на хартиени бюлетини, на хартиени бюлетини, генерирани от машината, както и сборуване на този общ брой гласове. Отделно, самото видео наблюдение ще увеличи времето за обработка на секционния протокол, а след това и отчитането пред РИК. Всяка една бюлетина да бъде показана, прочетен вотът, след това обработен и попълнен протоколът от 18 страници. В 17-а РИК проиграли обработката на един протокол и установили, че това ще отнеме минимум 15 минути, а това са 545 секции. Разбира се, ще има осигурени повече екипи в 17-а РИК, но не можем да създаваме безкрайно много такива, защото сме ограничени откъм човешки ресурси, каза Радунчев. 

По повод това, че в областта има високопланински села с недобра интернет връзка и онлайн излъчването може да се окаже проблем, Радунчев обясни, че по никакъв начин не променя самото видео заснемане. Телефонните апарати сами по себе си ще извършват заснемането, а след това този запис ще се предава на 17-а РИК, те пък ще го предоставят на ЦИК и тези записи ще бъдат качени на платформа, за да могат да бъдат наблюдавани по-късно. Радунчев е категоричен, че онлайн излъчването няма по никакъв начин да променя процедурата, която извършва секционната комисия при обработката на резултатите.

 

Идват 983 мобилни телефона за изборите в Пловдив и областта

Областната администрация ще получи днес 598 000 хартиени бюлетини за секциите, сформирани за Пловдив и Пловдивска област за извънредните парламентарни избори на 2 април. Заедно с тях ще бъдат получени и 983 телефонни устройства, с които ще се записва преброяването на гласовете след края на изборния ден.

308 000 броя бюлетини са предназначени за 16-и МИР - Пловдив, а за 7-и МИР Пловдив-област – 290 000. С това количество се осигурява вотът на 100% във всички избирателни секции, съобщиха от администрацията.За всяка секция в двата избирателни района ще бъдат получени общо 983 записващи устройства, съответно в 1-и МИР - за 459 секции, и в 17-и МИР - за 524 секции.

Бюлетините ще пристигнат в Пловдив с камион със специални пломби, които ще бъдат свалени в присъствието на главния секретар на Областната администрация Георги Янев и председателите на 16-и и 17-и РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев.Ценните пратки се придружават от полицейски ескорт както от София до Пловдив, така след това и до районните кметства и общините, където ще се охраняват до 1 април, когато трябва да бъдат разпределени по секциите.

 

Проверяват всяка педя от махалите за купен вот

Автор: Тони Михайлов

С наближаването на деня на вота - 2 април, пловдивската полиция скъсява дистанцията между провежданите спецакции във връзка с купуването на гласове. Особено внимание се обръща на етническите махали, които са на територията на Трето и Шесто РУ. В петък там бе проведена мащабна акция и неколкочасови проверки. В крайна сметка, не се установи дейност, насочена срещу политическите права на гражданите. Шефът на Трето районно Венелин Костов подчерта, че всеки получен сигнал за купуване на гласове ще се обработва светкавично. По повод на предстоящите избори, МВР в града под тепетата ще ангажира огромен ресурс от униформени както за обезпечаването на реда и спокойствието, така и за охрана на изборните книжа, машини и материали. Ангажирани с охрана в Пловдивско ще бъдат и около 300 души отПожарната, от Гранична полиция, от БОП и Жандармерията. 

Очаква се при тези избори, предвид смесената система на гласуване и видео заснемането, работата на всички ангажирани с вота да се усложни. Всичко това ще наложи и нуждата от по-голям полицейски ресурс. Очаква се изборните материали да пристигнат в сряда-четвъртък в седмицата на вота. След това те организирано ще се извозят по общини, там ще се съхраняват в специални помещения в административните сгради и ще се охраняват със СОТ и физическа охрана от полицията. В деня за размисъл книжата, както и машините за гласуване, ще се извозят по изборните секции. Полицията е взела мерки и е влязла във връзка с ЕВН по отношение на електрозахранването в изборните помещения. От Пожарната са заявили, че имат готовност да реагират с агрегати за аварийно захранване при аварии.

"Отново ще изкажем категоричната си позиция за абсолютно безкомпромисна и еднакво отдалечена от партиите позиция по отношение на работата с този вид престъпления и по отношение на такава престъпна дейност. Нека политическите партии да са наясно, че всичко, което полицията прави последните няколко избора, е подчинено само и единствено на обществения интерес, а не в интерес на партийни фигури. Отново ще сме проактивни, с проактивна намеса, колкото и това да не се харесва на някои, така че да се докаже престъпно вмешателство", заяви в интервю за "Марица" преди месец шефът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Вики

Вики

02.04.2023 | 14:04

Само глупак би гласувал Герб!! По тяхно управление Бг стана най-бедната страна в ЕС!! 10 млади хора се самозапалиха и загубиха живота си!! Гласувайте пак за Тиквата-да си пълни чекмеджета,а вие духайте супата!!

Отговори
0 0
ПЛОВДИВ

ПЛОВДИВ

30.03.2023 | 19:17

САМО ГЕРБ! ТЕ ЩЕ ИЗМЪКНАТ СТРАНАТА ОТ ХАОСА И РАЗРУХАТА, В КОЯТО Я ВКАРА РАДЕВ И НЕГОВИТЕ ШАРЛАТАНИ.

Отговори
3 3
Боко тиквата

Боко тиквата

28.03.2023 | 18:18

По стар комунистически обичай ние дъртите комуняги от ГЕРБ плюем по другите, защото няма с какво да се похвалим, а чекмеджето ми трябва да се пълни с вашите пари, баламурници!!;

Отговори
7 4
Данчо

Данчо

28.03.2023 | 18:14

Абе, марица, що забранихте коментарите за данчо - обществената поръчка, той ще формира правителство по ЗОП.

Отговори
3 2
Кандидат

Кандидат

28.03.2023 | 14:42

Много кандидат, бе...

Отговори
7 1
Наблюдател

Наблюдател

28.03.2023 | 10:28

Оспорвана битка за евтини кюфтета от онези които си купуват гласове пак с кюфтета. И умственият ми капацитет е на еднакво ниво.

Отговори
5 3
Наблюдател

Наблюдател

28.03.2023 | 10:25

Оспорвана битка за евтини кюфтета. Като умствен капацитет и лакомия са същите като онези, чийто вот купуват пак с кюфтета.

Отговори
5 2
Кържика

Кържика

28.03.2023 | 10:22

Ако професор Фъфлеков успее да активира близо два милиона мъртви души в списъците ще има и правителство и стабилитет

Отговори
6 3
Баба Кера

Баба Кера

28.03.2023 | 10:05

С новите технологии българите ще могат да гласуват от къщи с натискане на бутона на тоалетното казанче...така ще постигнем 99 процента активност...по малка или голяма нужда всеки гражданин ще отиде поне веднъж до нужника в деня на изборите.И политиците ще си получат заслуженото..Ако само пръцкате и натиснете бутона на казанчето вашият глас няма да бъде отчетен...

Отговори
8 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?