1939

Бебето срещу гастрольори от цяла България в битката за Пловдив

Само БСП не пусна парашутист под тепетата

Тежката артилерия на местната политика остава в резерв на местните избори наесен 

 

Пловдив ще изпрати в 49-ото Народно събрание гастрольори от цяла България, а местните политици си остават втора ръка. Това показва преглед​ът на водачите на листите на основните партии, които имат шансове да влязат в парламента след изборите на 2 април. Единствено БСП заложи на местен кадър в лицето на Иван Петков-Бебето. Роденият от смесен брак на българин и словачка пловдивчанин за пръв път получава правото да води червената листа. На предишните избори той бе подгласник на Кристиян Вигенин. 

 

Новото е, че през април няма да станем свидетели и на традиционния лидерски сблъсък под тепетата. От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заложиха на родения в Перник столичанин Никола Минчев да води в 16-и МИР Пловдив-град. Той вече бе начело на "Промяната" на предишните избори, когато партията сама загуби само с 341 гласа надпреварата с ГЕРБ. Листата на новата широка коалиция все още не е обявена, но е сигурно, че поне подгласникът на Минчев ще е местен човек. Фаворит е бившият областен управител Йордан Иванов. Интересно е дали в списъка с кандидат-депутати ще намери място Добромира Костова и на кое място ще е дамата, която е съпредседател на "Зелено движение". На практика, Костова е най-високопоставеният в партийните йерархии пловдивски политик в момента. 

Доколкото лидерски сблъсък все пак ще има, той ще е между председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и бившия служeбен премиер Стефан Янев, който отново ще води лично листата на "Български възход" в Пловдив.

По традиция от ДПС ще заложат на парашутист заради липсата на качествeни местни кадри. Същата е ситуацията и при "Възраждане". 

На гастрольори ще разчитат и останалите партии, които имат теоретични шансове да прескочат 4-процентовата бариера. Вече е ясно, че роденият в Стара Загора Гроздан Караджов отново ще води листата на ИТН, а коренякът пловдивчанин Станислав Балабанов е начело в 17-и МИР Пловдив-област и в Пазарджик. Заради многото началници в новата коалиция "Левицата!" не е ясно дали местният кадър Владимир Маринов ще се пребори да оглави листата под тепетата. 

И на тези избори големите отсъстващи са бившите кметове Иван Тотев и Славчо Атанасов и Дани Каназирева. Информация от средите на ГЕРБ сочи, че на Тотев е поставена приоритетна задача да заздравява редиците, за да може партията да спечели местния вот наесен. Славчо Атанасов пък, който е известен със силната си мажоритарна подкрепа в Пловдив, продължава да изчаква със завръщането си на политическата сцена. Бившият градоначалник явно ще използва за това кметските избори през октомври, заради което е отклонил няколко предложения да води листи на различни формации за поредния извънреден парламентарен вот. Дани Каназирева също пропуска изборите на 2 април с идеята да пази сили за местните.  

Така в 49-ото Народно събрание разпознаваемите лица от Пловдив ще се броят на пръстите на едната ръка. Ако прогнозите на социолозите се сбъднат, очакванията са ГЕРБ и ПП-ДБ да вкарат по четирима депутати от 16-и МИР Пловдив-град, от който за пръв път в парламента ще влязат 12 души. От въпросните 8 народни представители обаче  местните кадри ще са най-много трима. При останалите партии, които биха получили места от Пловдив, ситуацията е почти същата, като единственият сигурен изглежда Иван Петков-Бебето.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
13 коментара
Манол

Манол

27.02.2023 | 14:20

Е, стига сте ме плюли, бе, аз само преразпределям, на мен си.

Отговори
6 0
мхм

мхм

27.02.2023 | 10:18

Тоя да не е ибрик на Вагинин та толкова го лансират. На вид е олигофрен, по акъл- също! Те така...

Отговори
15 2
Повръща ми се от тая измет

Повръща ми се от тая измет

27.02.2023 | 09:55

До къде ни докараха да избираме -Добромира-Чорлавата-платена от Тотев , Бебето-Бкп , Манол Генов крадеца от ВиК

Отговори
19 1
Кордовски

Кордовски

27.02.2023 | 08:51

Нека момчето не се сърди, не е хейт това, но истината е, че ако бяхме нормална държава с нормални политически партии, хора с профила на въпросното Бебе щяха да стигнат най-много до трети секретар на Районен партиен комитет, отговарящ за хигиената, добре хайде и за лепенето на плакати. До там. А сега левите, социалните хора ще трябва да гласуват за него. А познайте дали ще го на правят.

Отговори
23 2
Не, няма да гласувам

Не, няма да гласувам

27.02.2023 | 14:27

за човек с прозвище Бебето. Не съм пропускала избори и винаги съм гласувала за БСП. Но сега няма да го направя. Отказвам да дам гласа си за това недоразумение.

Отговори
8 1
ВиК

ВиК

27.02.2023 | 08:38

Дайте всички лидерски позиции на Манол Г. Само той може да обедини всички партии финансово и да купи всички гласове. Слава на ВиК.

Отговори
21 1
до ВиК

до ВиК

27.02.2023 | 08:53

Хората чакаха въпросния да е в затвора или поне следствен, а той е кандидат за депутат, че и водач. Сбъркана работа.

Отговори
23 1
Вдигай парашута!

Вдигай парашута!

27.02.2023 | 08:32

Ми от този ухилиния по -голям парашутист в БСП има ли?Когато си имаш твой парашутист защо да взимаш такъв от другаде!То в БСП останаха само парашутист до парашутиста мила моя майнольо!

Отговори
15 2
настрадин ходжа

настрадин ходжа

27.02.2023 | 08:09

със стари брантии нов бардак не се отваря

Отговори
12 1
Докъде се докарахме?

Докъде се докарахме?

27.02.2023 | 08:08

Да избираме между тикви, бебета и чорлави! Народе !!!!

Отговори
17 1
Йоан Петров

Йоан Петров

27.02.2023 | 07:44

Добромирка е на заплатка при Тотев . Да сте чули да каже дума за партийния шеф на ГЕПИ ?

Отговори
12 4
ДеБилите

ДеБилите

27.02.2023 | 07:42

Е ся ДеБилите се наакаха . Да е ясно подкрепят пендели и всякаква измет лизбии

Отговори
13 11

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?