1939

Заря за победа с 9000 гласа аванс на ГЕРБ в Пловдивска област

Младен Шишков пренареди листата на победителите, Йордан Иванов от ДБ губи шанс

ГЕРБ-СДС спечели съкрушителна победа в Пловдив-област с над 9000 гласа аванс пред "Продължаваме промяната". Резултатът бе ознаменуван със заря в Стамболийски, чийто кмет Георги Мараджиев е областен лидер на партията на Бойко Борисов.  

За ГЕРБ са гласували 29,09%, или 26 067 души, което е с 442 повече спрямо предишния вот през ноември миналата година. ПП сега събира 18,58%, или 16 651 от избирателите, докато миналата есен имаше 21 659.   

Трети остават БСП с подкрепата на 12 526 души, или 13,98%. Зад тях са "Възраждане" с 10,93% от вота в областта, като за тях са гласували 9792 от отишлите до урните и машините. На пето място са ДПС с 9%, а на шесто - "Български възход" с 5,12%. ДБ са едва седми с 4,19%, а ИТН събират само 3,76%. 

Едва 89 326 души в Пловдив област упражниха правото си на глас на 2 октомври, с което избирателната активност падна до рекордното дъно от 32,43%. Партиите, които прескачат 4-процентовата бариера, са подкрепени от общо 81 438 души. Така  квотата за един мандат се изчислява на 7403 гласа.  Това отрежда 3 мандата на ГЕРБ, два на "Продължаваме промяната" и по един за БСП, "Възраждане" и БСП.  Изчисляването на остатъците по метода Хеър-Ниймайер дава по още един мандат на ГЕРБ и БСП и осигурява депутат от 17-и МИР за "Български възход". Така бившият областен управител Йордан Иванов ще се надява да влезе в 48-ото Народно събрание от Пловдив, където е втори след Христо Иванов. В 16-и МИР ДБ обаче спечели само един мандат и Христо Иванов ще трябва да влезе като депутат от София, за да може Йордан Иванов да стане депутат. Това обаче едва ли ще се случи, защото Христо Иванов е председател на "Да, България" и едва ли ще отвори път към Народното събрание на Иванов, който е местен лидер на ДСБ. 

Преди да се реши кой водач на листа отк​ъде ще влезе в парламента и кой  би участвал в евентуална изпълнителна власт, единадесетте депутати от Пловдив- област са Десислава Трифонова, Иван Червенков, Йордан Кръстанов и изскочилия на второ място с 2956 преференции Младен Шишков от ГЕРБ, Росен Костурков и Стою Стоев (Продължаваме промяната), Веска Ненчева и Манол Генов (БСП), Стоян Таслаков (Възраждане), Рамадан Аталай (ДПС) и Виолета Комитова (Български възход).

Евентуално разместване при водачите би отворило шанс за парламента пред Гергана Данева (ПП), ако Росен Костурков влезе от Пловдив-град, където е трети в листата, Кръстьо Врачев (Възраждане), ако Стоян Таслаков влезе от Пазарджик, и Румен Йончев, ако Виолета Комитова влезе от София.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Моля

Моля

04.10.2022 | 17:26

Добре де в offnews и някои други медии пише, че Данчо Областния си получава мандат в Пловдив-област. Само в Марица пише,че не получава и то още от вчера. Кое е истината последно ?

Отговори
1 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?