49

Световните медии: Борисов спечели, но трудно ще се върне на власт

ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов спечели изборите в България, но трудно ще се върне на власт, защото съставянето на управляваща коалиция изглежда непосилна задача. В този дух звучат повечето коментари на неделния вот от световните агенции.

Българите бяха призовани до урните да избират парламент за четвърти път през последните 18 месеца - безпрецедентен период на политическа нестабилност след края на комунистическия режим през 1989 г. Партията на бившия премиер Бойко Борисов печели първото място, но то не й гарантира, че ще се върне на власт, обобщава Франс прес.

Агенцията отбелязва, че българите са гласували без ентусиазъм - избирателната активност е била на исторически ниско равнище, както и през ноември 2021 г. - и в мрачна обстановка, с наближаването на зимата, която тази година се очаква да е тежка заради скока на цените на енергията и на войната в Украйна.

Докато дебатите преди парламентарни избори последните няколко пъти преминаха под знака на ендемичната корупция, то сега водещата тема беше икономическата несигурност. Инфлацията в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз, е близо 20 процента, посочва АФП.

Анализатори, цитирани от агенцията, коментират, че Бойко Борисов е изолиран политически и ще има затруднения в намирането на коалиционен партньор, въпреки първото място на ГЕРБ на изборите.

Вчера бившият премиер отново призова останалите български политици "да се вразумят", като каза, че е отворен към всички, които защитават "мястото на България в ЕС и НАТО".

Основният му съперник Кирил Петков обаче вече отхвърли възможността за какъвто и да било съюз с човека, който в неговите очи олицетворява "корумпираното минало" на България, припомня Франс прес.

 В същото време трябва да се бърза, отбелязва АФП, защото поредица от кризи блокира реформите, забави икономическия растеж и ускори емиграцията на младите хора от страната, която вече загуби една десета от населението си за едно десетилетие.

Четвъртите избори в България в рамките на 18 месеца бяха белязани от бушуваща наблизо война, политическа нестабилност и икономически трудности в най-бедната страна от ЕС. Ниската избирателна активност отразява апатията сред гласоподавателите, която прави още по-вероятна перспективата за още един разделен парламент, за който ще е трудно да излъчи стабилна управляваща коалиция, обобщава Асошиейтед прес.

Според анализатори, цитирани от АП, това се дължи на умората на избирателите и разочарованието от политиците, които не могат да формират коалиционно правителство.

Кирил Петков базира кампанията си на обещанието да продължи усилията за изкореняване на корупцията, но доминиращата тема за избирателите бе европейската енергийна криза, предизвикана от войната на Русия срещу Украйна.

Агенцията припомня твърденията на бившия прозападен премиер, че Русия е използвала хибридна тактика, довела до свалянето на неговото правителство, което отказа да плаща за газа в рубли и обяви руски дипломати за персона нон грата. Късно снощи Петков призна поражението на своята партия "Продължаваме Промяната", макар и с малка разлика, и каза, че "сега ГЕРБ има отговорността да формира коалиция и да управлява страната".

Ниската избирателна активност облагодетелства партията на Бойко Борисов, която може да разчита на лоялни гласоподаватели. Нейните шансове да състави правителство обаче са малки, защото повечето от останалите политически сили предварително изключиха каквото и да било сътрудничество с ГЕРБ, чието управление бе белязано от корупция, спъваща развитието, посочва АП.

Агенцията отбелязва също, че популистки и проруски формации печелят терен.

Много българи са проруски настроени, което прави страната плодородна почва за агресивна пропаганда на Кремъл. Проруската партия "Възраждане" привлича много гласоподаватели благодарение на тези чувства, като за разлика от общата позиция на ЕС, нейният лидер Костадин Костадинов призовава за "пълен неутралитет" на България във войната в Украйна, посочва АП.

Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов изглежда спечели минимална победа на изборите - четвъртите за по-малко от две години - тъй като избирателите потърсиха предсказуемост в лицето на бивш лидер на фона на рязката инфлация и войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Резултатите обаче предвещават трудни коалиционни преговори, които може да доведат до патова ситуация в парламента или дори до нови избори. И двата сценария ще удължат политическата нестабилност и ще повишат вероятността България да пропусне целта си да влезе в еврозоната през 2024 г., предупреждава агенцията.

Много от политическите противници на Борисов го обвиняват, че е допуснал разложението на широкоразпространената корупция по време на своето управление, продължило едно десетилетие и приключило миналата година, усложнявайки усилията за формиране на работещо мнозинство. Някои избиратели в най-бедната страна от Европейския съюз обаче виждат в Борисов стабилност и дипломатическа зрялост, необходими за управление на сложните отношения на България с Русия, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира анализатори, че този път политическите партии, осъзнавайки икономическите рискове от войната в Украйна, тежката зима, която предстои, и разочарованието на гласоподавателите от политическата нестабилност, биха могли да загърбят различията си и да формират технократско правителство.

В неделя бяха произведени четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца, като този път основните безпокойства на избирателите бяха галопираща инфлация и растящите цени на енергията. Затова остава неясно как би могло да изглежда следващото правителство на страната, тъй като центристката партия "Продължаваме промяната" още преди изборите отхвърли евентуална коалиция с ГЕРБ, обвинявайки десноцентристите на Бойко Борисов в корупция, обобщава ДПА.

Последиците от войната на Русия срещу Украйна доминираха предизборната кампания в България - членуваща в ЕС страна в Югоизточна Европа. Замразяването на доставките на руски газ, растящите цени и спорът за доставките на оръжия за Киев оформиха предизборните дебати. По време на кампанията бяха отправени взаимни обвинения в корупция и некомпетентност, както и лични обиди, посочва ДПА.

ТАСС и Синхуа също следят изборите. Руската и китайската държавна информационна агенция съобщават резултатите и припомнят, че това са четвъртите избори в България за 18 месеца.

Политическият експерт Михаил Миков, председател на 42-ото Народно събрание и бивш лидер на БСП, отбелязва в интервю за ТАСС ниското равнище на доверието в политиците и политическия егоизъм на победителите. "Очевидният резултат от изборите е изключително ниската избирателна активност, която говори за недоверието на обществото към политическите партии", казва той.

Прогнозата на Миков е, че в крайна сметка няма да може да бъде формирано мнозинство, парламентът отново ще бъде разпуснат и предстоят нови избори. "Днешните партии преследват тесни егоистични интереси и в следващите студени месеци вероятно няма да искат да поемат отговорността за страната, прехвърляйки я на президента и негово техническо правителство", коментира той.

"Партия "Възраждане", която отстоява приоритета на националните интереси пред евроатлантическите, почти удвои резултата си спрямо предишните избори, но това явно няма е достатъчно, за да бъде сериозен фактор в българската политика, способен да влияе върху решенията, въпреки че ще бъде добър дразнител. Парламентът ще трябва да маневрира, като обсъди въпроса за съставяне или на експертно правителство, или на правителство с краткосрочна програма, способна да реши най-наболелите проблеми", смята бившият председател на Народното събрание.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Гербер

Гербер

03.10.2022 | 09:54

Бат Бойко сега ще свали цените ще има евтин газ и бензин, стига експерименти ще има ядене и пиене на корем

Отговори
2 1
Няма живот за пенсионерите

Няма живот за пенсионерите

03.10.2022 | 09:26

А за младите никаква надежда

Отговори
3 2
Отново Крадене

Отново Крадене

03.10.2022 | 09:22

Нови чекмеджета. Няма живот за пенсионерите. А за младите никаква надежда.

Отговори
3 3
Крадене и нисък стандарт

Крадене и нисък стандарт

03.10.2022 | 09:19

Българио това те очаква отново. Ниски пенсии и заплати. Да живеят в западните нацисти.

Отговори
2 2
Да го видим сега

Да го видим сега

03.10.2022 | 08:47

Нека да се събере турците, да види простия народ кое задкулисното управление

Отговори
5 2
И по-добре да не се връща

И по-добре да не се връща

03.10.2022 | 08:45

По-добре да се връща в затвора там му е мястото !

Отговори
4 2
ДЖИПСИ КИНГ

ДЖИПСИ КИНГ

03.10.2022 | 08:45

Най-голямата и стабилна партия ГЕРБ, която убедително спечели изборите в сложната народна и международна обстановка, обяви първите си намерения за следизборната борба, която няма да е по-лека от предизборната. Партията смята да направи радикален тунинг на джипките, които кара лидерът Бойко Борисов. На първо място, джипките няма да са черни, а ще се пребоядисат в бяло като за връщане на Борисов на бял кон. На второ място, джипките ще имат минимум 4 задници, за да са любезни във всички посоки. На трето място, багажниците на джипкитек ще са 5 - от четирите страни плюс покрива, за да може да се товарят кюлчета и пачки неограничено и концентрично като направлението на вятъра. В смисъл, че векторът на вятъра винаги насочен "към нас". Вятърът може да идва от различни посоки, но от субективна гледна точка винаги духа към обветрения обект. ПП ГЕРБ доказа също така, че лидерът ѝ - токсичен или екологичен, продължава да е символ на стабилността и балансирания подход. С четвъртина от гласовете на избирателя Борисов е единственият партиен лидер, около когото съществува нещо подобно на обединение. Мултидирниковата позиция на Борисов е единственото, което избирателят припознава за рационално и близко до обективната неизменност. В международен аспект избирателят си направи следната сметка: 1. Копейките са русофили и ще ни развалят рахата с Колективния Запад, който въпреки недостатъците си остава единственото нормално и удобно място за живеене. 2. ДБ и ПП са русофоби и дразнят Мечката, може да ни докарат някоя беля с тая освирепяла държава Русия. 3. Единствено Борисов може да лъже геополитически всички, така че да му прощават лъжите и да е добре с всички. С комплексния си балансиран подход на чаровната лъжа и приятелските отстъпки Борисов единствен може да направи милиардна услуга на Путин, милиардна услуга на САЩ, милиардна шашма с Брюксел, благочестив метан на Ердоган + Азърбайджан и една кизомба на жълтите павета с Гари Каспаров. Откъм вътрешни работи и домашен белот, избирателят прецени, че колкото и да лъже Борисов - неговите лъжи все пак са по-правдиви от всички истини и неистини, които изричат опонентите му. *** Всичко това обаче не улеснява следизборния шах, мат и съпромат (съпротива на Материала човешки). Великият комуникатор и комбинатор Борисов тепърва трябва да измисли формула, с която да завърти около орбитата си нещо повече от четвъртинката парламентарен ресурс.

Отговори
3 3
Кирил и Асений

Кирил и Асений

03.10.2022 | 08:26

Язък, мафията си върна държавата.

Отговори
8 5
А, ти

А, ти

03.10.2022 | 08:54

Имаш предвид пп-ата, които ще продължат с мръсните си игри в парламента, кой и защо изобщо ги пусна в парламента тези наркомани, крадци и безскрупулни лъжци пп.

Отговори
5 4
Не се гневете!

Не се гневете!

03.10.2022 | 09:27

Истината е че, Корнелия Нинова е единнствения ерудиран политик, който мисли доброто на народа. И е курназ! Всички останали са измислени като повечето европейски политици. Ще ни задължават да правим режим на тока. Че, те луди ли са? В 21-ви век всичко е компютаризирано. В магазините стоката в хладилнициите. Спрат ли тока, всичко отива на кино. Ей такива са западните политици, мало умни и по нищо не се различават от Бойко, Мойко, Кирил и Асений ......Спомням си че, от трибуната на НС покани тогавашния министър-председател от Банкя да излезнат в кулоарите и да се разберат, като мъже но, Бойко се уплаши и не пожела. Жалко че, народът не я оценя!

Отговори
1 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?