2374

Стефан Янев, "Български възход": Хората вярват в решенията, които им предлагаме

  Нямаме червени линии спрямо други партии, България има нужда от правителство 

   Нови избори са безотговорност, послание към хората да се оправят сами 

   Работим като вариант половината нужен ни газ да дойде от Африка

 

- Генерал Янев, обикаляте доста тези седмици, какви са проблемите, които най-често ви споделят хората?

- Най-различни са, но хората ги притеснява основно инфлацията, как ще минем като общество през идващата зима. Цени на ток, газ, топло, основно тези въпроси ги вълнуват. Естествено, темата с войната ги плаши най-вече заради изяви на самозвани експерти по медиите, които не съм убеден, че имат подготовка. Грубо казано, прочели са по две статии и дават мнения.   

-  Защо един българин трябва да гласува за „Български възход“, а не за друга партия? Или изобщо да не гласува, което за мен е най-грешният избор?

- Всеки българин трябва да гласува не само защото това е наше и​зконно право. Аз намирам за преднамерено това предварително говорене, че няма да има правителство, защото е невъзможна коалиция. Как едва ли не няма смисъл да се гласува, а следващите избори чукат на вратата. Това е безпочвено! Моето послание е точно това ​- братя и сестри, гласувайте. Колкото до първата част на въпроса, ние предлагаме конкретни решения в почти всички сфери на обществения живот. Имаме ги за икономиката и в частност за енергетиката. Трябва да се увеличи максимално животът на централите на въглища, а това включва и „Топлофикация“ ​- София. Въобще, развитие на цялата икономика, която е с висока добавена стойност и респективно осигурява по-високи заплати на хората. Това ще позволи да променим демографската картина. Дай боже, максимален брой българи да се върнат от чужбина, да отглеждат тук децата си, да намерят реализация в родината.

- Конкретно за газа - една от темите на изборите, къде е решението?

Решението за газа, което ще предложим в следващите 10 дни, е конкретно и то ще осигури половината потребление на България благодарение на африкански източник. Но нека изчакаме конкретиката за цени и възможности за пренос. Технологично е свързано с определени условия, затова искам да изчакам, а не да спомена нещо завоалирано, за да блесна предизборно. Аз съм човек на действието и държа на думата си. Обещавам малко, но го изпълнявам.

- Приключена ли е темата с „Газпром“, по думите на служебното правителство оттам са затръшнали вратата?

- Такива са посланията, не претендирам да съм в центъра на комуникацията. Вероятно е така. Мисля си, че там ще има един разговор най-малко да се избегне възможността за арбитраж и искове спрямо България заради минали дати, когато определени количества не са получени директно от „Газпром“, а чрез посредници. Дано не платим втори път нещо, за което вече сме платили по-скъпо.

- Позицията ви относно военния конфликт в Украйна, който, за съжаление, май навлиза в нова, по-остра фаза?

- Уви, всички признаци сочат, че конфликтът може да се задълбочи, разшири и стане по-интензивен. Не веднъж съм подчертавал от самото начало и моите предупреждения се сбъднаха както за икономическата цена, която всички европейци плащаме, така и относно възможностите за дипломация. Разбира се, оценката на българите не е еднозначна. Няколко пъти съм подчертавал, че агресията на Кремъл, на Путин, на Руската федерация в никакъв случай не трябва да се бърка с руския народ и култура. Всичките тези хора, например, които живеят в България, не могат да получават парични преводи, помощи от децата си и т.н. Те не са агресори и като общество трябва да правим ясна разлика между причината и следствието, за това кой е виновен.

- По-скоро не като политик, а като генерал - прогнозата ви кога ще свърши тази война?

- Причината да използвам в началото думите, които употреби и ръководството на Руската федерация - че това е специална операция, се потвърждават от обявената наскоро мобилизация. Като професионален военен ви казвам, че това е най-важният и основен принцип за старта на една война. Нека не плашим хората, че с мобилизацията вече не се знае къде и как ще свърши войната, че президентът Путин спомена използването на ядрено оръжие. Ключовата дума е "частична". Това означава, че все още онзи прозорец за дипломация е открехнат и именно той е шансът на света, за да не стигне руската армия до границите на бившия СССР. Да не се стигне до пряка конфронтация с НАТО, което означава глобален конфликт. Да се търси мирно решение, но не защото забравяме страданията на украинския народ, защото, в крайна сметка, в цялата история войните завършват с примирие.  Европа трябва да бъде посредникът. Ако щете, Първата световна война завършва с примирие, Корейската война завършва с примирие, а не с мирен договор. Имаме случаи на военни конфликти, които са завършвали със замразяване за десетилетия по подобие на принципа за определяне на статутите на Хонконг и Макао. И след 100 години хората във въпросните райони могат да вземат решения към коя държава искат да принадлежат. Търсенето на непременна военна победа е контрапродуктивно и ще струва загубата на огромни ресурси и най-вече на човешки животи. В крайна сметка, цената на всяка война, както я определят на един друг език, е „blood and treasure“ - кръв и богатство. 

- Ако партията ви стане част от парламента, кои са политическите сили, с които би влязла в коалиция, и с кои не? 

- Партията ще стане част от парламента, както сочат социологиите и както усещам при срещите си с най-различни хора от всички региони.  Има ентусиазъм относно решенията, които им предлагаме. Какво представителство ще имаме, престои да видим. Иначе червени линии спрямо партиите нямаме. В крайна сметка, тези политически сили, които влязат в парламента, трябва да работят заедно. Но с поставени ясни цели и върху ясни принципи. Ако няма възможност за стабилна коалиция, задължително е да се направи правителство,  което може да бъде наречено програмно или експертно, няма значение какво е прилагателното. Въпросът е да си поставят и решат 4, 5 или 10 приоритетни теми пред България в рамките на този сезон. Нека стъпим на здрава икономическа среда следващото лято, пък тогава да мислим искаме ли нови избори.  Защото вот веднага след този е безотговорен и носи послание към хората - оправяйте се сами, всички ще сте жертви и ние не може да ви помогнем. Напротив, нашата мисия е да предлагаме решения. 

- Оптимист ли сте, че това ще се случи?

- Оптимист съм, че мъдростта на българския народ ще надделее. Ние, хората в политиката, трябва да излъчваме позитивни послания, че всичко е възможно, ако обществото ни е единно. Да си припомним легендата за ​хан Кубрат и неговите синове, която изучавахме като малки - снопът пръчки винаги е по-здрав от една от тях. Поединично можем да бъдем пречупени лесно, заедно е нашият шанс.

-  Какво ви накара да поведете листата точно в Пловдив, освен, разбира се, че сте свързан тясно с региона като родно място, учене и работа? 

- Вие сте прав, аз съм израснал в Пловдив, тук е започнала кариерата ми, затова и до днес се чувствам свързан с неговия дух.

ВИЗИТКА

Бригаден генерал Стефан Янев е лидер на партия „Български възход“. Роден на 1 март 1960 година в село Поповица, Пловдивско. Завършва Техникума по електротехника под тепетата. После се дипломира във Висшето военно училище в Шумен. Завършва Военната академия „Георги Раковски“ в София, специализира в САЩ. Кариерата му започва в Асеновград, минава през всички нива на МО, след това в структурите на НАТО и като военен аташе в САЩ. Последователно става министър на отбраната и вицепремиер в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков, секретар по сигурността и отбраната на президента Радев, премиер на двата служебни кабинета миналата година и министър на отбраната в правителството на Кирил Петков до 1 март. 

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?