49

Социолози: Борисов отказва да е премиер, предлага временно правителство

Какви са възможните конфигурации след изборите на 2-ри октомври? Темата коментират политолозите Димитър Ганев и Андрей Райчев в студиото на “Здравей, България”.

“Това е блокиращо мнозинство, което няма да позволи на сбора на всички останали да направят мнозинство”. Така разчете първите данни от изборите политологът Димитър Ганев.

“ГЕРБ не може да не се опита да формира коалиция. При този резултат и недостатъчна да управлява сам победа, не може да не се опита, защото ще се изложи”, коментира Андрей Райчев. По думите му коалицията “без ДПС не става”. Според Райчев към ГЕРБ могат да се присъединят и “Български възход”. БСП също е възможно да попаднат в подобна коалиция. “БСП е с много лошо постижение”, смята политологът. Въпросът, според него, обаче е дали ГЕРБ биха искали да управляват при такава формация.

Според Димитър Ганев, ако България отиде отново на избори през януари, резултатите няма да са със значителна разлика и “същите тези хора ще трябва да седнат заедно на масата за преговори”.

“Борисов има един много силен коз в ръката”, смята Райчев. Според него лидерът на ГЕРБ ще търси по-широка подкрепа, като се откаже от премиерското място и предложи временно правителство. “Така шансовете се повишават”, каза политологът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
За какво ми е тая чужда преса,всеки да се упражнява в тълкования със

За какво ми е тая чужда преса,всеки да се упражнява в тълкования със

03.10.2022 | 11:33

Съдбата на държавата ни?!И да си пласира чуждопоклоннишките идеи и хибридни войни?!Ай,стига сте я клатили тая България и да я използвате за чужди интереси!Дреме ме за лъжите на чуждата преса!Интересува ме какво става в родината ми,българските интереси,българският народ и българската политика!На чуждите-освен от трите най-дългия пръст,др.не ме вълнува да им посоча.България си има народ,граждани,политици и медии.Ай,кафа вече с това чуждопоклонничество какво казал оня и роя шльоко,да се упражняват със съдбата и политиката ни.Баста!Интересува ме само българското,ничие друго!

Отговори
2 1
А бе Квазимото и ние четем чужда преса

А бе Квазимото и ние четем чужда преса

03.10.2022 | 10:03

Щатски медии: Политическата парализа в България ще продължи, въпреки първото място на Борисов ПП и ДБ биха се съгласили да преговарят с ГЕРБ, само ако бившият премиер се оттегли от политиката, прогнозират сп. "Политико" и Блумбърг Списание "Политико" и агенция Блумбърг очакват трудно да бъде съставено ново правителство в България след произведените вчера предсрочни парламентарни избори. И според двете американски медии скоро не се вижда краят на продължителната политическа криза в балканската страна. Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов спечели изборите, но все още е твърде неясно дали бившият шампион по карате с опетнен имидж ще може да състави правителство, отбелязва "Политико". Това бяха четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца и сега Борисов ще трябва да опита да формира управляваща коалиция в един много раздробен политически пейзаж. Необходимостта от съставяне на правителство обаче само ще бъде усложнена от "токсичната репутация" на бившия министър-председател, коментира "Политико" и припомня протестите срещу неговото правителство през 2020 г. Въпреки често удобните си отношения с Кремъл и руски енергийни компании, едрият бивш бодигард се опитва да се представи на тези избори като проевропейски настроен атлантик, отбелязва американската медия. Тя вижда естествени съюзници на ГЕРБ в останалата на второ място проевропейска и пронатовска коалиция "Продължаваме Промяната", водена от бившия премиер Кирил Петков, и в антикорупционната формация "Демократична България". И двете политически сили обаче смятат Борисов за олицетворение на проблемите в страната и е изключително малко вероятно да се съгласят да работят с ГЕРБ, освен ако той не се оттегли от политиката. Ако бившият премиер не успее да намери изход от задънената улица, президентът Румен Радев най-вероятно ще назначи служебно правителство до произвеждането на нови предсрочни избори след няколко месеца. Позицията на самия Радев за Русия обаче е смятана за двусмислена, отбелязва "Политико". Според агенция Блумбърг се очертава политическа парализа, въпреки първото място на партията на Борисов. Коалицията, водена от Петков, остана втора, но тя също няма ясен път към мнозинство. Една продължителна несигурност може да постави в затруднено положение най-бедната страна от ЕС, предупреждава американската медия.

Отговори
2 1
Бай Ставри

Бай Ставри

03.10.2022 | 09:52

...а бе прост народ.... чакам аз един тулуп от Банкя,те пък го направиха депутат.

Отговори
6 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?