49

Смириха се! Депутатите кротки, но избират шеф като новата Мис България НА ЖИВО

Необичайно смирени и дори леко отчаяни се завърнаха депутатите след третия председателски съвет в опита най-после да се избере шеф на новия парламент. Обявената почивка от 30 минути се проточи до 4 часа, но решение пак няма.

"Аман! Все едно избираме новата Мис България. Решим едно, а после се отмятаме. Станахме за смях на цяла България", мърмореха народни избраници в кулоарите. 

Христо Иванов от ДБ обясни, че са се разбрали да опитат с ново гласуване в залата. Те отново са настояли за ротационен принцип, включващ дори и ролята на заместник председателите.

ПП настояват в критеритите за избор на шеф да се запише "предишен опит като председател или зам.-председател". Много е важно да държим конструктивния тон и човекът да е неконфликтна личност, заяви Кирил Петков. Най-важното - да се стремим да се издигнат кандидати с високо обществено доверие, заяви той. Не знам до каква степен изглеждаше приемливо, но з анас не лош мост е всяка група да предложи 1-2 кандидати от друга политическа сила. Може да ви се струва различно, но искам да го кажа. Да подгходим рационално разумно и по различен начин от последните два дни", добави той, с което предизвика напрежение в залата.

Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че два от критериите не могат да бъдат измерени - "политиката е конфликтно поле, на тези, на визии за устройство на държава". Един вид всички тук сме конфликтни личности и това е нормално. В политиката има сблъсък, как се измерва той? Високо обществено доверие - социология ли ще гледаме? Всички сме с такова, след като сме тук и сме избрани. На мен тези критерии ми се струват трудни за псотигане", добави той.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи, че е настоявала в пленарна зала да започне обсъждане на правилата като има съгласие на ръководствата на ПГ."Съгласие, кеото и до този момент не е постигнато категорично и моля да бъдем извинени от българските граждани, че повече от 30 часа водим един и същ дебат. При всичкото осъзнаване, надявам се, че след като по тази тема няма никакво съгласие, което да бъде обективирано под формата на мнозинство, много трудно и смного компромиси би се решавало всичко друго", заяви тя.

"ДБ предложи един изход вчера, ние, макар да съзнавахме, че не е разпоредба на конституцията, показахме подкрепа, поехме ръката за търсене на консенсус. Дори тази сутрин поздравих ПП за оттеглянето на г-н Минчев, защото също бе отстъпка, след поредния председателски съвет оттеглихме и нашата номинация, макар духът на парламентаризма да е почти категоричен, че партията, събрала най-голямо обществено доверие да получи псота пръв сред равни. И това не събра консенсус. Дори предложих да се обединим, ако можем, и да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическата пристрастност. Критерии, които могат да бъдат оценени извън политическата логика и формирането на парламентарни мнозинства", посочи още Атанасова.

Тя е предложила за председател да е посочен най-възрастният, а той да има заместници и така формално или не парламентът да може да взема решения. Това означава на практика начело на НС да остане 67-годишният Вежди Рашидов от ГЕРБ. Другата идея е била третата политическа сила да излъчи номинация. Номинацията на г-н Цонев е на човек с опит, но това не събра необходимото мнозинство, посочи Атанасова.

ПП искат начело на НС да е човек с опит, за да работи парламентът ефективно. В тази зала има хора с опит, посочи той и призна, че няма как това да се запише в правилата, но може да се има предвид при избора. "По-лесно може да се прецени кой е по-конфликтен, което дисквалифицира мен. Да изберем човек, който няма да взривява залата", настоя Асен Василев.

"Очевидно има разделение в резултат на червени, оранжеви, всякакви линии. Кандидати, които имат сериозна политическа кариера, трудно биха могли да намерят подкрепа тук в НС. Поне на думи има желание за постигане на разбирателство" , допълни и Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Възраждане" предложили да се издигат лица без политически опит, дори такива които са за първи път в НС и не са се сблъсквали с политически противници. Според него реакциятс "А този кой е" е по-добра от "А този - не".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Единствената партия

Единствената партия

20.10.2022 | 18:32

Която дава конструктивни решения е ГЕРБ!

Отговори
2 3
иван

иван

20.10.2022 | 16:46

ами предлагам да застанат и да хвърлят букета, кой го хване той да бъде

Отговори
9 1
Коментар

Коментар

20.10.2022 | 16:53

Това е добро!

Отговори
3 1
Тия двамата са нагли и вредни

Тия двамата са нагли и вредни

20.10.2022 | 16:06

Изгонете кокорчо и кики за да се избере Председател. Не се издържа на техните глупости, чупим си телевизорите. На следващите избори за ПП няма да дадем нито един глас.

Отговори
10 6
haha

haha

20.10.2022 | 16:37

Ами герб нали искаха да са първи сега сами да се оправят.

Отговори
6 4
крокодилски сълзи

крокодилски сълзи

20.10.2022 | 16:50

Ами като са нагли и вредни, защо ГЕРБ ги обвинява, че не искат да правят с тях правителство? Хем ги свалиха, хем пък сега виновни, че не искат с тях ож-беш да правят. Нали ГЕРБ са най-най-най- големите професионалисти? Или крадци (потвърдено и от Алгафари)? Изобщо във всяко отношение са НАЙ! Да си правят правителство и да не ронят сега крокодилски сълзи. Като свалиха предното правителство, на какво разчитаха, че за една година им е пораснал много рейтинга и ще направят сами правителство? Нямат ли сред тях умни хора, които да им кажат, че това е неизпълнимо? И какво- нахендриха държавата, Радев пак да я управлява...и така докато един ден осъмнем като президентска република, от путинов тип! Глупаци! Ама от ГЕРБ каква визия, каква стратегия да чакаш, важното е на момента кефа си да направят. Някой, от техните, трябваше да им каже, че в тези трудни условия, всяка партия (и най-уникалната и с добри намерения)начело на държавата щеше да излезе със сринат рейтинг...И щяха след края на управлението на коалицията, да получат като узрял плод властта в ръцете си! Ама акъл- море...Но кой знае- всяко зло, за добро?

Отговори
4 3
ГЕРБ

ГЕРБ

20.10.2022 | 18:31

Не са сваляли никакво правителство. Правителството им се разпадна по ред причини, първо безпринципност, второ корупция и трето и най-важното за парите от корупцията! Формалният повод беше оттеглянето на учиндолският тъпан от правителството!

Отговори
2 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?