46

След 4 часа скандали: Всички без ПП и ДБ приеха доклада "Джемкорп"

По време на заседанието се размениха и много обвинения

След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха със 129 гласа "за" Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

От парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Български възход" и "Възраждане" подкрепиха доклада и нито един от техните депутати не гласува "против" или "въздържал се". Единствените, които гласуваха против, бяха "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Интересно беше, че от ПП се въздържаха двама депутати, а от "Демократична България" - шестима.

Не от мухата слон, а от микроба слон. Това се случи днес, отсече Искрен Митев от ПП, след като парламентът прие доклада.

Митев отсече, че меморандумът е необвързващ и няма никакво значение.

По време на дебата депутати от ПП и ГЕРБ си отправиха взаимни обвинения.

"ПП решиха, че като дадат малко социални придобивки – малко пенсии, могат да грабят милиарди от държавата това е и проблемът на този меморандум", скочи Александър Ненков от ГЕРБ.

"Заради това вие сте в тази изолация, никой не иска да се асоциира с тези далавери, които правихте през управлението си заради това сега и партньорите ви във властта мълчат гузно", обърна се той към ПП.

"Корупция е равно на ГЕРБ", заяви пък Нестимир Ананиев от ПП.

Десислава Атанасова от ГЕРБ му отговори, че за времето на своето управление предишните управляващи не са успели да докажат, че е имало пари в чували, че се краде от магистрали, нито че е имало корупция при управлението на ГЕРБ.

"Неслучайно не спечелихте изборите, няма да можете да направите правителство, връщайте мандата и не губете времето на България. Сбогом, аматьори!", обърна се Атанасова към ПП.

Бившият премиер Кирил Петков отсече, че докладът на Времената комисия е базиран на грешни интерпретации и се опитва да заблуждава хората.

"Първата дума на този меморандум е необвързващ , целият меморандум е 9 страници, а докладът на комисията е 174 страници и е похабило огромен обществен ресурс. В момента, в който имаме внесена декларация за националните приоритети, ние похабихме един ден на парламента в един абсолютно ненужен дебат", отсече той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се обърна към Кирил Петков и Асен Василев с думите: „Жалко за образованието ви“.

"В едно отношение сте прав, на нас ни липсват познания за корупция и не можем да мислим по този начин. Нито една стотинка не е открадната от нито един от ПП и ще продължим да работим за хората, защото те плащат", отговори му Кирил Петков.

Заключението на доклада на комисията е, че подписването на Меморандума между България, представлявана от Министерството на енергетиката, и фирмите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, без да е информирана ДАНС и без да е изискана проверка относно собствеността, статуса и капиталите на тези фирми, излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, особено предвид новите данни, изнесени от ДАНС на закрито заседание на 29 ноември 2022 г.

В доклада се посочва още, че клауза в меморандума дава възможност на някоя от фирмите да предяви претенция към България в следващите две години, независимо че са предприети действия за неговото прекратяване.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
dimitar

dimitar

06.01.2023 | 13:54

здравейте на всички и на всички честита нова 2023 година. За всички ваши финансови нужди за реализацията на вашите различни проекти, нашата международна финансова институция е специализирана в международни заемни споразумения за инвестиции във всички сектори на дейност, както и лични финансови нужди. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро, нетният лихвен процент е 2% годишно за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл. имейл: [email protected]

Отговори
0 2
“Да лишим България от милиардите.”Кой бави парите от Плана за възстано

“Да лишим България от милиардите.”Кой бави парите от Плана за възстано

05.01.2023 | 20:31

Възстановяване?! https://www.svobodnaevropa.bg/a/32185128.html

Отговори
5 1
Ха,ха..еми много ясно,че всички партии ще го приемат този доклад.

Ха,ха..еми много ясно,че всички партии ще го приемат този доклад.

05.01.2023 | 19:07

А крадльовците въпреки всички доказателства,се правят на чук,ни лук яли,ни мирисали,и само лъжи бълват-нещастни долни ко’пелета.Нямат грам достойнство човешко дори!!И лептерите от ДБ и те наср@ния им зад’ник подпират и те се правят на будали-недоразбрали..как нагло така най-долните крадци са и безумно наглярски,нахални,дебелокожи същества..човекоподобни,не човеци!Бо’клуци!!

Отговори
9 2
Пловдив

Пловдив

05.01.2023 | 16:32

Днес бе краят на ДС и партиите командвани от ДС Герб, БСП, ДПС,БВ,и Възраждане

Отговори
7 16
питащ

питащ

05.01.2023 | 17:23

Я ни светни,любов моя необяснима,кои са ТВОИТЕ партии,които не са командвани от ДС?Да ти помогна - работодателите на тебе и някои сайтове.Впрочем,научили,че един *многу убиктивен* сайт днес е осъден,онзи,на Стояна,с буквичката *м* започва.

Отговори
12 3
Забравяш

Забравяш

07.01.2023 | 10:53

пpokoпиeвитe ДC ченгета и copocoднoто им превъплъщение с Kиpчoвци и Kokopчовци

Отговори
0 0
Цоко

Цоко

05.01.2023 | 16:30

Само Възраждане ще ви оправи!!!

Отговори
4 19
Няма кой

Няма кой

05.01.2023 | 16:11

Тая глупост интересува точно 10 човека в тая държава

Отговори
11 14
питащ

питащ

05.01.2023 | 17:24

Троловете не ги интересуват кражбите за милиарди,а редовното получаване на хонорара под форма на жълти стотинки,нали,слънчице?

Отговори
14 1
Шъ увидим

Шъ увидим

05.01.2023 | 15:30

И Ко ша каже сега Гейшеф Сигур ще си пасува демократично къкто си пасуваше димократично за декларацийката на Киро Простото че гражданин на Исраел

Отговори
8 12
Излишни караници между единомишленици

Излишни караници между единомишленици

05.01.2023 | 15:20

Колкото са били корумпирани предишните, толкова и следващите. Така продължаваме промяната за европейско развитие на България.

Отговори
16 16

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?