49

Румен Радев скастри партиите: Ще искате оставки, като си направите кабинет

Партиите осъзнават, че българският парламент трябва да свърши важна работа, а не да я оставя за следващия.

Това коментира президентът Румен Радев във Враца в отговор на въпрос за резултатите от последните консултации с коалициите „БСП за България“ и „Демократична България“. 

Държавният глава участва днес в церемонията по официалното откриване на завод за автокомпоненти на компанията „Теклас България“ във Враца. На брифинг за журналисти той коментира стрелбата вчера по Българския културен център в Охрид (Република Северна Македония) и вътрешно-политически въпроси.

Президентът Радев, посочи, че има закони, които трябва да се приемат от настоящето Народно събрание сега, а не през лятото, когато ще бъде изключително късно. Той отбеляза, че на коя от политическите сили ще бъде даден третия мандат за съставяне на правителство е рано да се говори.

Радев каза отново, че е дал достатъчно време и за работа по законите, и за диалог между партиите, за да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство.

„Иначе, ако те са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем -  мандатите ще се извъртят много бързо, но това зависи изцяло от партиите“, коментира държавният глава и подчерта, че им е дал възможност да решат. 

Президентът потвърди, че документите и мотивите за подадените оставки от главния секретар на МВР и неговия заместник вече са дошли в президентската институция. Той ще се произнесе по тях още днес, веднага след завръщането си от Враца. 

Попитан дали ще поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради мигрантския натиск и свързаните с него инциденти Румен Радев отговори с въпрос: "Как може да се иска оставката на служебен министър от политически сили?". Той посъветва политическите сили в парламента да си направят редовно правителство и "да си искат колкото си искат оставки на министри".

Според него в момента МВР прави необходимото, за да запълни дефицити, които са налагани в работата му с години и сега тръгва към един оздравителен път. 

Радев коментира и позицията на „Продължаваме Промяната“, че президентът не трябва да ръководи службите за сигурност.

Той посочи, че тази позиция на партията показва, че нейното ръководство все още има проблеми с познаването на законите на Република България.

"Съгласно тези закони президентът не участва в ръководството на службите за сигурност", припомни държавният глава.

Той заяви в заключение, че когато си обзет от ентусиазъм да променяш нещо, без да го познаваш добре, резултатът може да те отведе в най-неочаквана посока. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Нагъл нагъл нагъл

Нагъл нагъл нагъл

24.11.2022 | 17:04

Славяновският селянин се опитва да чете Гьоте и му окапа косата. От две години цялата държава ври и кипи а народа обеднява задади неговите действия и заповедите на московските му господари. Намаме си президент а руска сабака на кремълска каишка. ИМПИЙЧМЪНТ!!!!!!!! НЕЗАБАВЕН

Отговори
5 12
656

656

24.11.2022 | 20:58

Малоу-ник този с фуражката е на американска каишка

Отговори
3 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?