46

Румен Христов: Имаме 7 варианта за премиер, но за кабинет няма

„Няма варианти за кабинет. За премиер имаме 7 варианта, за министри - също. Сред тях има и политически лица, и експерти. Създаването на правителство зависи от това дали ще е коалиционно или ще е правителство на малцинството. Не съм оптимист за съставяне на правителство. В историята на България имаме само едно правителство, избрано с третия мандат. Дано постигнем съгласие, но не съм оптимист”. Това заяви председателят на СДС Румен Христов по NOVA NEWS.

По думите му първо парламентарната група трябва да излъчи хората, които ще получат мандата. „Нека получим първо мандата, твърде рано е, той ще дойде най-рано не идната, а по-следващата седмица”, каза Христов.

За упреците, че ГЕРБ/СДС са партия на статуквото, той бе категоричен: „Не приемам че сме партия на статуквото. Какви са партиите в Англия и в Америка с по 200-300-400-годишна история? Това са системни партии, които стоят на терен и си носят кръста за това дали са управлявали добре или зле. 13 формации бяха за кратко в българския парламент и ги няма - приключиха. Да се твърди за партии, които са 30 г. в парламента, че са статукво, е некоректно.”.

Относно предложенията президентът да не ръководи някои от службите за сигурност, Христов каза, че СДС имат предложение за промени в Конституцията - президентът да не се избира пряко от гражданите. Сега има свръх натоварване на очаквания. Той има ограничени правомощия, но за него са гласували най-много граждани. За да се получи този баланс е добре да има промяна в Конституцията. Взаимният контрол не е лош, ако нямаме пряко избран президент, нашата идея е да имаме горна камара на парламента. Тази роля я играе президентът”, каза Христов, визирайки възможността за налагане на вето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Павел

Павел

26.11.2022 | 22:10

Ти кой беше???

Отговори
0 0
Нъл Така Руменчо

Нъл Така Руменчо

24.11.2022 | 21:27

СиДиСи на газъ Руменчу СиДиСеТо му ЕБХте майката всички чифути който съ намъкнахте във него За тва сте вече патерица на чифута от Банкя Тиквата чифутска Подкрепяте една чифутска мутра която със гордост си държи у джоба членската книжка от БКП и първи масажист на уличките на Тошо Правешки Онова СиДиСе надежда за Българския Народ му ЕПМайна Разсипахте го Както винаги по чифутски И Народа ще ви го върне тъпкано щото помни Поне последните избори трябва да ти говорят нящу Чифутите продажни вече няма да ги извозваме със конски вагони Те сами ще се изнесат със скъпите си Джипове и лимузини като техните събратя от Украйна Иначе на теб лично Руменчо Румен ти препоръчвам да си договориш със Тиквун една стаичка у къщата му във Барселона Ще ти върши работа във позицията ти на катунар Чувам вече че Голанските възвишения веке били пренаселени и лопатите за ринене на пясък били 16 номер на привършване А както имам информация от първа ръка не си от най работливите чифути Даже и под сянката на Голямата чифутска Тиква се потиш

Отговори
3 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?