49

Росен Костурков, ПП: Хора, гласувайте! От всички ни зависи България да има работещ кабинет

Целта ни за вота на 2 октомври - 5 мандата в Пловдив, 4 в областта, казва водачът на листата с кандидат-депутати на Промяната за Пловдив

Образование и инфраструктура - това са ключовете за развитието на Пловдив   

За 8 месеца във властта "Продължаваме промяната" свърши много черна работа по чакани с години реформи 

 

- Кои са основните приоритети за развитието на Пловдив и областта, по които ще работите, ако бъдете избран в 47-ото Народно събрание?

- През годините в Пловдив и областта се натрупаха доста проблеми, на които ние поставихме начало за решаването и свършихме немалко работа, но като цяло огромната част остана за бъдещето. За да има развитие един регион, а това важи и за цяла България, налице трябва да са две неща - образование и инфраструктура.

Доста големи световни компании проявяват интерес за инвестиции в Пловдив и областта, а някои ги реализираха успешно. Проблем за повечето от тях обаче е недостигът на квалифицирани средна работна ръка. В това отношение е наложителна реформа, за да се стимулират някогашните техникуми да изграждат специалисти за производството. Имам идея, която съм реализирал още преди да вляза в политиката, за по-тясно взаимодействие между училищата и бизнеса. 

В Пловдив ще бъде оборудвана една гимназия с нова техника и ще стане Обучителен център за средни технически кадри. Моята кауза е тези училища да са две в града, бюджетът за такъв център е над 3 милиона. В момента водим разговори с различните професионални гимназии, за да видим коя от тях би искала да се превърне в такъв център.

Другият голям проблем за развитието на региона е инфраструктурата. Пловдив буквално се задушава от презастрояване, а инфраструктурата е недостатъчна. Транспортният хаос в града е невъобразим, а в същото време селата след 30-ия километър пустеят. В това отношение мисля, че поставихме добро начало с идеята за реализиране на плана за градска железница, която да свързва и околните на града селища.

С екипа ми успяхме да издействаме от Министерския съвет 150 милиона лева за начало на този транспортен проект. Такава градска железница ще има и в София, но Пловдив е с предимство. Министерството на транспорта нае френски консултанти, които са правили наземни градски железници, които ще работят с местната власт. С всички сили ще работя и за изграждането на Околовръстния път, който е жизненоважен за града и околните селища. Така Пловдив ще се разтовари от част от трафика, който в момента минава транзитно през града. Осигурихме средства и за ремонт на Хуманитарната гимназия, какъвто не е извършван от много десетилетия.

- Кои са важните неща, които успяхте да свършите през миналия мандат и как ще продължите да работите по тях?

- Вече споменах за издействаните 150 милиона за градска железница за Пловдив и за стартирането на реализацията на проекта в професионалното образование. Ние стартирахме политическия проект "Продължаваме промяната" точно преди година. За това кратко време успяхме да свършим доста неща, и то в много тежки международни и вътрешни условия. Почти никой от нас нямаше никакъв опит в политиката. Спечелихме изборите, успяхме да направим правителство, което се справи добре в една невъзможно трудна обстановка. Увеличихме пенсиите чувствително, осигурихме средства за безплатни детски градини, ускорихме изграждането на интерконектора с Гърция и сложихме истинското начало на енергийната диверсификация. Голямо постижение бе и спирането на корупционния канал за отровни храни на „Капитан Андреево“ -  схемата там, освен че носеше стотици милиони левове щети за държавата на година, позволяваше на непроверени храни да стигат до нашите трапези. 

- Какви цели си поставяте за изборите и за участието ви в следващия парламент?

-  Ние знаем какво искаме да направим след изборите на 2 октомври, целта ни е да продължаваме да увеличаваме пенсиите, да направим минималната работна заплата 50% от средната, както и да постигнем работеща КПКОНПИ, за да спрем корупцията, а изтичащите пари да се насочат за социални нужди и за инфраструктура. 

Смятам като реално изпълнима цел на тези избори с "Продължаваме промяната" да спечелим 5 мандата в Пловдив и 4 в областта. Възползвам се от момента да призова хората да гласуват. Важно е в оставащото време до изборите да успеем да накараме хората да излязат да гласуват, без значение за кого. Ако хората си останат по домовете на 2 октомври, много трудно ще бъде да се състави работещ кабинет. Това е битката в тази кампания - да накараме хората да отидат да гласуват.

 

Визитка

Росен Костурков е водач на листата на "Продължаваме промяната" в Пловдив-област и трети в Пловдив-град. Костурков бе депутат в 47-ото Народно събрание, където бе заместник-председател на Комисията по земеделието, храните и горите. 

Костурков е завършил Образцовата математическа гимназия в Пловдив с отличен успех, след което придобива магистърска степен инженер Електроника/Оптикоелектроника и Лазерна техника към Техническия университет София, филиал Пловдив. В момента е докторант към УХТ Пловдив, катедра АИУТ, с тема на дисертационния труд в областта на енергийната ефективност на производствените предприятия.

„Любител съм на планинския туризъм и дивото къмпингуване“, споделя Росен.

„Другата ми страст са конете“. Той не крие и кулинарните си увлечения - произвежда сирене, масло, кашкавал и трайни колбаси в домашни условия.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

 

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?