46

Радев към служебния кабинет: Спряхте свободното падане на държавата

Поехте отговорност преди 6 месеца за управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативен сценарий, блокирани институции, рекордни цени на горивата, липса на газ, на договори, на слотове, търгове и подивели цени, замразени инфраструктурни проекти, липса на напредък в европейска интеграция, блокаж на Капитан Андреево, застой в модернизацията на армията, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова приоритетите към вас бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките. Това заяви президентът Румен Радев.

Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт като служебно правителство успяхте да спрете свободното падане на държавата, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за развитие на страната. Давам пример с енергетиката, там за няколко месеца бе извършен истински скок, беше завършен интерконекторът с Гърция, организираха се първите реални прозрачни търгове за доставка на втечнен газ, реши се проблемът със слотовете за десетилетия напред, добави Радев.

Успяхте да снижите цената на горивата до най-ниската в Европа. България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи. В много по-добра позиция сме на Балканите, добави президентът. Успяхте да овладеете основните фактори, които генерират инфлация – цените на енергоносителите, но нека не се заблуждаваме с резултатите, защото цените на стоките продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно, затова и основните приоритети трябва да бъдат насочени в гарантиране на покупателната способност на българите, ограничаване на монополите, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители, заяви Радев.

Той допълни, че основна задача на правителството е подготовка на честни и прозрачни избори. Очаквам и проектът за национална детска болница да продължи да се развива с необходимия темп, както и проектът за спешна медицинска помощ. Доказахте, че имате характер не само да преодолявате предизвикателствата, но да вземате отговорни решения за бъдещето, защото липсата на решения днес, означава упадък и застой в бъдеще. Безпрецедентното влияние и динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие. Очаквам решенията, които вземате да бъдат в интерес на българските граждани да са разумни, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагате добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи, подчерта Радев.

Участниците в предизборната кампания ще се опитат да си приписват вашите успехи. Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани, призова още Радев.

С указ номер 27 е назначено служебно правителство с премиер Гълъб Донев.

Състав на кабинета:

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – за служебен министър на правосъдието

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта.

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ от 1 август 2022 г., са прекратени.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Това свободно падане Радев го предизвика с поставените си крадци ПП-та

Това свободно падане Радев го предизвика с поставените си крадци ПП-та

04.02.2023 | 10:18

Разгроми цялата държава и я спря на стоп-кадър.По-зле сме от преди 2007-2008г,мега зле!Цялата ни икономика се срина,политиката също!Тотал щета!

Отговори
4 0
Пловдив

Пловдив

03.02.2023 | 17:56

Познай, кой предизвика това свободно падане

Отговори
7 0
Док

Док

03.02.2023 | 15:07

Пълен утопист? Или разказвач на приказки, като Ханс Кристиян Андерсен или Братя Грим / " Хензел и Гретел" /. ..... "България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи. В много по-добра позиция сме на Балканите, добави президентът......"

Отговори
6 2
Радев

Радев

03.02.2023 | 15:02

Горкия. Вече не знае какво говори...

Отговори
11 0
Батко

Батко

03.02.2023 | 15:06

Направо взе да говори като Байдън. Не е нормално такива хора да се излагат така. Като не можеш нещо, наеми някой да те научи.

Отговори
7 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?